2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Etnografija

Prisimintos senovės Kalėdų tradicijos

Rūta Averkienė

Vakaronės dalyviai žaidė žaidimus
pagal Advento tradicijas

Mokomasi šiaudinių vėrinių subtilybių

Dainuoja Marcinkonių folkloro
ansamblio dainininkai

MARCINKONYS. Prieš pat Šv. Kalėdas, kai švenčiama žiemos saulėgrįža ir Elnio devyniaragio šventė, čia vyko graži Advento vakaronė „Kalėdų rytą saulė pražydo“. Joje buvo prisimintos Advento, Kūčių ir Šv. Kalėdų tradicijos, kurias pagarbiai puoselėjo ir iki šių dienų išsaugojo mūsų protėviai. Kultūros centre vykusi dzūkiška vakaronė sukvietė ne tik marcinkoniškius, bet ir „susiedus“ iš aplinkinių kaimų, Varėnos. Ji alsuote alsavo dzūkiška dvasia ir priminė jaukius dzūkiškus namus Kūčių dieną – su šiaudiniais žaisliukais ir saldainiais papuošta eglute, virš stalo besisukančiu šiaudiniu sodu ir palubėje pakabintais devyniais eglišakiais ir šiaudiniais paukšteliais padabintais lankais ir, žinoma, gausiu vaišių stalu, ant kurio puikavosi senovės dzūkų Kūčių valgiai.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos organizuotą vakaronę dzūkų tarme vedė marcinkoniškiai Jonas Bajorūnas ir Rimutė Avižinienė. J. Bajorūnas padėkojo organizuojant vakaronę aktyviai talkinusiems Marcinkonių kaimo bendruomenei, moterų klubui „Smilga“, Marcinkonių seniūnijos kolektyvui.

Vakaronėje nebuvo žiūrovų – gausūs dalyviai iki vėlyvo vakaro pagal Advento tradicijas giedojo, ėjo ratelius ir žaidė žaidimus bei vaišinosi Kūčių valgiais.

Mažiausieji renginio dalyviai irgi nenuobodžiavo – su didžiausiu smalsumu iš šiaudelių kūrė žaisliukus ir girliandas Kalėdų eglutei ir vėliau ją puošė. Šiaudinių vėrinių subtilybių vaikus mokė marcinkoniškė Virginija Pugačiauskienė.

Kiekvieną atvykusį svetingai sutikęs J. Bajorūnas džiaugėsi, kad „in gražių pirkių susrinko visi kviesci susiedai ir prismis, kap anksciau žmonės laukė Kalėdų, kų darė per Adventų“.

Vakaronės dalyvius gražiomis Advento dainomis pasveikino Marcinkonių folkloro ansamblio dainininkai. Ansamblietė Juzė Česnulevičienė prisiminė Advento tradicijas.

Puvočių folkloro ansamblio moterys ne tik dainavo, bet ir pasakojo, kaip anksčiau Kūčias švęsdavo. Stasė Bogušienė sakė, kad jaunystėje merginos labai nemėgdavo Advento laikotarpio, nes „negalėjai nei dainuoc, nei šokc, raikėjo cik verpc ir megzc. Kalėdom raikėdavo apie trisdešimt porų pančiakų numegzc dovanom. O jau Kūcios, kuras švįsdavom pas bobulį, tai buvo grožybė“. Moteris prisiminė, jog būtinai Kūčių vakarą burdavosi. „Mes, dzievuliau, vis imdavom po du šaudus, ba labai norėjom turėc tų antrų pusį...“

Vakaronės dalyvius savo dainomis pasveikino Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, vadovaujamas Vaidos Naruševičiūtės.

J. Bajorūnas kiekvienam renginio dalyviui padovanojo po vaško žvakę, kurias uždegus ir sustojus ratu, buvo sugiedota bendra Advento giesmė. Ji buvo gražiausias ir prasmingiausias vakaro akcentas. Vėliau visi vaišinosi Kūčių valgiais – „ausytėmis“ su grybais, „kleckais“, raugintais burokėliais, grybų troškiniais ir kitais skanėstais.

Tą vakarą buvo galima pasimokyti ir Advento ratelių bei žaidimų, pasiklausyti pasakojimų, kaip prasmingiausių metų švenčių laukdavo mūsų seneliai, ir šias unikalias tradicijas perduoti jaunimui.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija