2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šventoji šeima: istorija ir dabartis

Kristina Bondareva,

VšĮ „Dienos namai“ direktorė

Kalėdų konferencijos organizatoriai,
rėmėjai, lektoriai, meninės
dalies atlikėjai su dvasininkais
g. kan. Arūnu Užupiu bei kun. Antanu
Vytautu Matusevičiumi
Šv. Angelų Sargų bažnyčioje

V. A. Mocarto „Menuetą“ smuikais
griežė sesutės Rūta ir Rasa Mockevičiūtės,
joms akompanavo Evaldas Lugauskas

Miroslavo Šv. Vincento Pauliečio (SMDC)
vienuolijos seserys (iš kairės)
Rubelinda Varela, Rosarija Gonzales
bei vyresnioji Lina Cordova pasibaigus
šventei džiaugėsi gerais atsiliepimais

Antrą Kalėdų dieną pakiliai nusiteikę alytiškiai jau dvyliktą kartą skubėjo į tradicinę, prasidėjusiems Šeimos metams skirtą šventinę konferenciją Šv. Angelų Sargų parapijos maldos namuose. Čia Kristaus Gimimo iškilmių proga šv. Mišias aukojo Miroslavo Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. Antanas Vytautas Matusevičius. Liturgijoje Šventąjį Raštą skaitė ir psalmes giedojo Miroslavo Šv. Vincento Pauliečio (SMDC) vienuolijos seserys – Lina Cordova, Rubelinda Varela, Rosarija Gonzales. Iškilmėse dalyvavo „Dienos namų“ neformalaus visuomenės švietimo projektų bendradarbiai: Muzikos mokyklos atlikėjai, atlydėti direktorės pavaduotojos Ritos Leitanienės, apskrities literatų klubo „Tėkmė“ vadovė Emilija Krušinienė ir narė Onutė Baltrukevičienė, lektorė Alytaus poliklinikos vidaus ligų gydytoja Viltauta Pocienė.

Šv. Steponas – gilaus tikėjimo pavyzdys

Bažnyčios kalendoriuje tądien buvo minimas šventasis Steponas, pirmasis Kristaus įsteigtos naujos Bažnyčios kankinys, žuvęs I amžiuje (apie 35-uosius metus) dėl tikėjimo. Komentuodamas Šventojo Rašto mintis apie pirmąjį kankinį, kun. A. V. Matusevičius susirinkusiems priminė, kad šv. Steponas buvo išsimokslinęs žydas, gyvenęs Aleksandrijoje. Jis atsivertė į krikščionybę ir po Jėzaus iškeliavimo pas Tėvą apaštalų buvo išrinktas vienu iš 7 diakonų eiti tarnystės pareigas Bažnyčioje (Apd 6, 1–5). Vėliau, Sinagogos grupuočių vadų Steponas buvo apkaltintas piktžodžiavimu prieš Dievą ir Mozę, suimtas ir įniršusių žydų užmuštas akmenimis. Akcentuodamas gilų pirmojo kankinio pasitikėjimą Dievo Sūnumi, prelegentas, baigdamas savo nuoširdų bei įdomų pamokslą pastebėjo, kad šv. Steponas yra puikus pavyzdys nūdienos šeimoms, kur tikėjimo Kristumi bei pasitikėjimo vienas kitu šiandien labai trūksta.

Po šv. Mišių Alytaus dekanas ir Šv. Angelų Sargų parapijos klebonas garbės kanauninkas Arūnas Užupis pakvietė susirinkusius pasilikti bažnyčioje ir pasiklausyti jaunų bei vyresnių menininkų kūrybos, pagilinti asmenines žinias šeimyninių santykių srityje.

Apgaubia mus akimirkos džiaugsmingos...

Netrukus santūrią bažnytinių apeigų nuotaiką prasklaidė bei pagyvino jaunieji Muzikos mokyklos atlikėjai: fleitistai Matas Mazaliauskas, Nojus Panka, Irmantas Kaževa, Aleksas Vaitkevičius, Ignas Albavičius, saksofonistai Arnas Beitnaras bei Domantas Michalkevičius, klarnetistai Marta Marčiulaitytė ir Nojus Kipras Ramanauskas, sesutės smuikininkės Rūta ir Rasa Mockevičiūtės, pianistai Evaldas Lugauskas, Viltė Verseckaitė, Agnė Pacevičiūtė, atlydėti rūpestingų, juos paruošusių pedagogų – Gintaro Naujiko, Dainiaus Platūkio, Daivos Martikonytės, Rimanto Jočio ir direktorės pavaduotojos Ritos Leitanienės. Po aukštais maldos namų skliautais švelniai liejosi lietuvių liaudies dainų melodijos, skambėjo W. A. Mocarto, Fr. Sinatros, E. L. Weberio, F. Doga kūriniai. Pertraukose tarp muzikos kūrinių apskrities literatų klubo „Tėkmė“ vadovė Emilija Krušinienė pasveikinusi visus, dalinosi su klausytojais savo eilėmis apie angelus, saugančius mūsų gyvenimo kelius, Kalėdų prasmę bei nuotaikas bažnyčioje, poetė Onutė Baltrukevičienė kėlė susirinkusiųjų dvasią eilėmis apie amžinybę, iš Dievo meilės kylančią viltį bei tikėjimą. Po nuotaikingos meninės dalies atsisveikinus su jaunaisiais atlikėjais, netrukus maldos namuose vėl įsivyravo susikaupimas.

Žvilgsnis į naujųjų laikų šeimas

Apie šiandienos iššūkius šeimoms kalbėjo didelę darbo patirtį turinti Alytaus poliklinikos gydytoja Viltauta Pocienė. Pasak prelegentės, santuoka bažnyčioje įpareigoja sutuoktinius gyventi kartu iki gyvenimo pabaigos, ugdo jų atsakomybę prieš vaikus bei visuomenę. Deja, neretai pastebime, kad vyrai neskuba pirštis, mėgsta kartu gyventi susidėję, be jokių įsipareigojimų, tik pagal nuotaiką. Dabartinėje visuomenėje, lektorės teigimu, ne gėda būti ir vieniša moterimi su vaiku. Šiuo atveju ypač sunku subręsti berniukui, kai jį augina vieniša mama. Paprastai į tokius berniukus dėmesį atkreipia gėjai, o panaudodami alkoholį įkalba tokiu ir tapti. Kuo homoseksualumas yra pavojingas? Pasak medikės, šios lytinės orientacijos žmonių nėra daug, jiems trūksta partnerių, tad ir ieško paauglių ar jaunų vaikinų, nes subrendusius vyrus patraukti maža galimybių. Kalbėdama apie kontraceptinių priemonių vartojimą šeimoje, V. Pocienė perspėjo, kad visos jos be išimties turi šalutinį poveikį – didina kraujo krešumą, cukraus kiekį, kelia spaudimą, ir yra ypač pavojingos paauglystėje. Baigdama išsamų pranešimą, lektorė paminėjo, kad Bažnyčios mokymas netoleruoja nei vaikų atsiradimo mėgintuvėliuose, nei vienalyčių santuokų, draudžia abortus. Atgavę nepriklausomybę ir atsigręžę į Vakarus, prelegentės teigimu, gauname ne tik gerų, bet ir blogų dalykų. „Neverta imti visko, ką siūlo Vakarai, atsirinkime, geriau išsaugokime savas tradicijas“, – kvietė būti neabejingus V. Pocienė.

Kūrėjo meilės bendradarbiai

Šventąją Marijos ir Juozapo šeimą iš Nazareto kaip pavyzdį visoms krikščionių šeimoms dvasinėje konferencijoje pristatė Miroslavo Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. A. V. Matusevičius. „Šventoji šeima – gailestingosios meilės pavyzdys, iš kurio turėtų mokytis kiekviena krikščioniška šeima. Laiminga ir kurianti Lietuvos ateitį yra ta šeima, kuri skaito ir aptaria Šventąjį Raštą. Iš tokių šeimų kils pašaukimų kunigystei, išaugs daug naujų gerų šeimų. Be meilės pradėti ir išauginti asmenys neturi meilės pavyzdžio ir vėliau kuriamoms savo šeimoms“, – įsitikinęs dvasininkas.

Lietuvoje, pastebėjo lektorius, žmonės gana uždari, ir sutuoktiniai mažai bendrauja tarpusavyje. Kada šeima neturi savo ramybės uosto, kuriame kiekvienas narys jaučiasi saugus, giliu dvasininko įsitikinimu, sunku nugalėti pagundas bei iššūkius, iškylančius kasdieniame gyvenime. Buvimas kartu – krikščioniškos šeimos tvirtumas. „Kalbant apie sutuoktinius, reikia įsisąmoninti, kad jie jau nepriklauso sau, yra savo vyro, savo žmonos nuosavybė. Tik taip mąstydami turėsime tvirtas šeimas, bus tvirtos parapijos, tvirta visuomenė, mes gyvensime pilnatvėje“, – apie tai, kokie turėtų būti mūsų santykiai šeimoje kalbėjo svečias iš Miroslavo.

Konferencijos pabaigoje visus muzikantus, poetus bei lektorius „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva ir Alytaus dekanas g. kan. A. Užupis apdovanojo kalėdinėmis dovanėlėmis. Dekanas padėkojo K. Bondarevai už gražia tradicija tapusią iniciatyvą – miesto religinei bendruomenei kasmet surengti Šv. Kalėdų proga dvasines konferencijas.

Alytus
Zenono Šilinsko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija