2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kaimo bendruomenių atstovai susitiko su vyskupu ir meru

Uoginių kaimo bendruomenės namuose vyko trijų bendruomenių, Kupiškio rajono mero Jono Jaručio, Kupiškio dvasininkų kun. Rimanto Gudelio ir kan. Vlado Rabašausko bei naujojo Panevėžio vyskupo Liongino Virbalo SJ susitikimas. Su rugpjūtį Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje įšventintu naujuoju Panevėžio vyskupu L. Virbalu susitiko ir artimiau susipažino Uoginių, Antašavos ir Salamiesčio kaimų bendruomenių atstovai. Šioms bendruomenėms vadovauja Zita Kaušakienė, Laisva Čiuliepienė ir Virgilijus Bernotas.

Kupiškio rajone naujasis ganytojas lankėsi antrą kartą – pirmojo apsilankymo metu susipažino su Skapiškio žmonėmis. Kalbėdamas su rajono savivaldybės meru, vyskupas L. Virbalas SJ parodė išskirtinį susidomėjimą viena iš pagrindinių rajono bėdų – didžiuliu savižudybių skaičiumi. J. Jarutis būtent dėl šios itin jautrios ir opios problemos jau ne kartą yra ieškojęs galimybių, kad kupiškėnai galėtų gauti daugiau psichiatrų etatų nei priklauso pagal gyventojų skaičių. Vyskupas siūlė savo pažįstamo psichologo pagalbą. Vasario viduryje ketinama surengti neeilinę pilietinę diskusiją, kurioje galėtų dalyvauti ir vyskupas, ir kiti dvasininkai, ir psichologai ir visi norintys Kupiškio gyventojai.

Antašaviečiai ir uoginiečiai svečiams parodė trumpą meninę programą, bendruomenės apdovanojo vyskupą namine duona, medumi, gėlėmis, paveikslu ir rankų darbo rankšluosčiu. Pasak bendruomenės pirmininkės Z. Kaušakienės, tokio šilto, paprasto ir nuoširdaus bendravimo bendruomenių nariai nesitikėjo, todėl buvo sužavėti ne tik vyskupo erudicija, charizma, bet ir gebėjimu suprasti šalia esantį žmogų, jį palaikyti ir įkvėpti.

Uoginių Adomo Petrausko muziejaus specialistė Laura Čemerytė supažindino su Uoginių kaimo bendruomenės istorija, žodį tarė meras J. Jarutis, Kupiškio dekanas kun. R. Gudelis, kan. V. Rabašauskas.

Vyskupas pasirašė bendruomenės „Svečių knygoje“ bei su visais kartu nusifotografavo.

Bene įdomiausia dalis buvo ganytojo atsakymai į Z. Kaušakienės ir gyventojų užduodamus klausimus. Į klausimą, ar vyskupui, kaip jėzuitui, lengva laikytis duotų skaistumo, neturto ir klusnumo įžadų, svečias nuoširdžiai atsakė kitu klausimu: ar lengva sutuoktiniams laikytis ištikimybės priesaikos? Paklaustas, ar po darbo Austrijoje dvasininkas pastebėjęs ženklių skirtumų tarp tikinčiųjų skirtingose šalyse, vyskupas neslėpė, kad Ispanijoje ir Lietuvoje žmonės labai tikintys, atviresni, Austrijoje – uždaresni, ramesni. Pasiteiravus, ar pats pasirinko dvasininko kelią, ar buvo įkvėptas kokių nors asmenybių, vysk. L. Virbalas SJ su didžiule pagarba ir meile kalbėjo apie abu savo tėvus, kurie paauglystėje jį įkvėpė pasirinkti šį nelengvą, bet įdomų kelią. Z. Kaušakienė uždavė ir labai nelengvą klausimą: „Visuomenė keičiasi, kaip ir vertybės, taigi, ar tikėti yra eiti sekmadieniais į bažnyčią ir melstis, ar geriau kasdieną pasikalbėti su savo sąžine?“ Į šį ir jaunimui itin aktualų klausimą vysk. L. Virbalas SJ atsakė, jog svarbiausia – sąžiningai dirbti savo darbus, atlikti pareigas ir stengtis kitų labui.

Susitikimo dalyviai beveik tris valandas džiaugėsi puikia vysk. L. Virbalo SJ ir kitų svečių kompanija, o vyskupo asmenybė ir jo gebėjimas bendrauti susirinkusius labai praturtino dvasiškai, įkvėpė geriems darbams ir ilgam ten buvusiųjų atmintyje išliks kaip neeilinė dvasios šventė.

Miglė Savukaitė

Kupiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija