2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Ne pokštas apie vaistus

Kaunas. Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje veikė paroda, skirta Vokietijos kompanijos „Bayer“ gyvavimo 150-mečiui. Atidarydamas parodą, muziejaus direktorius doc. Tauras Mekas kalbėjo apie kompanijos indėlį į Lietuvos medicinos istoriją ir sveikatos priežiūros srities pasiekimus, kurių ištakos mūsų šalyje siekia XIX amžių. Direktorius pasidžiaugė, kad parodoje gausu gerai išsilaikiusių senų eksponatų, ypač iš prieškario. Direktorius atkreipė dėmesį į „Aspirin“ pakuotę su specialia banderole Lietuvai, perjuostą popierine trispalve. Doc. T. Mekas papasakojo, kad šį eksponatą tekdavę išimti iš ekspozicijos, kai muziejuje lankydavosi „aukšti“ tarybinių laikų partiniai darbuotojai. Jiems išėjus, unikali pakuotė vėl būdavo grąžinama į savo vietą ekspozicijoje. Direktorius priminė tarybinius laikus, kai visame pasaulyje populiarus „Bayer“ aspirinas Lietuvos žmones pasiekdavo tik kontrabandos keliu per Klaipėdos uostą. Jūreiviai aspiriną parduodavo „aukso kaina“ – viena tabletė juodojoje rinkoje kainavo tris rublius. Parodos eksponatai, saugomi muziejuje ir paskolinti kompanijos, pasakojo „Bayer“ kilmę, istoriją, siūlė apžiūrėti senąsias vaistų pakuotes ir reklamas, kuriomis bendrovė supažindindavo su rinkoje pasirodžiusia naujove.

Firmos korporatyvinių reikalų vadovė dr. Jolanta Dičkutė pakomentavo eksponuotas nuotraukas. Atidaryme dalyvavo „Bayer“ bendrovių generalinis direktorius Baltijos šalims Christian Albert Meyer.

Kompanijos įkūrimo data laikoma 1863 m. rugpjūčio 1 d. Įmonė jau 150 metų atlieka tyrimus ir dirba, ieškodama naujų veikliųjų medžiagų bei galimybių jas pritaikyti gydant ligas, kurios nusineša daugiausia gyvybių. Vienam iš garsiausių išradimų – aspirinui – šiemet sukaks 115 metų.

Muziejaus direktorius doc. T. Mekas juokaudamas prisipažino, kad, kai tomis dienomis kas nors kyštelėjęs nosį į muziejų paklausė, ar čia „Bayer“, jis atsakęs: „Ne, čia – ne pokštas...“

Džiuljeta Kulvietienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija