2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Spalvotas susitikimas

ALYTUS. Į Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyrių atvyko ilgai lauktas ir garsus svečias – dailininkas, vaikų knygų iliustratorius ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius. Menininkas turi labai daug gerbėjų. Jo parašytas ir iliustruotas istorijas pamėgto ne tik mažieji, bet ir suaugę skaitytojai. K. Kasparavičiaus darbai džiugina įvairiausių pasaulio žemynų – ne tik Europos, bet ir Amerikos, Azijos – vaikus. Dailininkas yra pelnęs gausybę nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų – visus jo nuopelnus sunku ir išvardyti.

Nenuostabu, kad tądien į jaukią bibliotekos salę vos tilpo visi norintys pamatyti šį neeilinio talento žmogų. Menininkas, nestokodamas humoro, pradėjo susitikimą nuo pasakojimo, kaip jis ėmė piešti ir rašyti. Mažiesiems žiūrovams buvo labai įdomu sužinoti, koks gi buvo tas kelias link pripažinimo. Pasirodo, net 11 metų autorius ir iliustruotojas mokėsi muzikos ir choro dirigavimo, tačiau suprato, kad dirigentu būti visai nenori. Tad pradėjo daug piešti ir įstojo į Vilniaus dailės akademiją mokytis dizaino. Beje, menininkas niekuomet nesusimąstė ir apie tai, kad kada nors gali pradėti rašyti. Tačiau viskas pasikeitė po 2002 metų, kuomet Taivane vyko žemės drebėjimas ir vienas leidėjas sugalvojo išleisti knygą nukentėjusiems vaikams paremti. Šiam kilniam tikslui leidėjas sukvietė dailininkus iš viso pasaulio, tarp jų ir Kęstutį Kasparavičių, ir davė jiems užduotį – ne tik iliustruoti po vieną knygos puslapį, tačiau ir ką nors parašyti. Taip gimė pirmoji istorija „Čiulbantis žmogus arba giesmininkas“. Leidėjui ji taip patikusi, jog šis paklausęs, ar K. Kasparavičius neturi daugiau kūrinių. Ir, jei ne „ilgas“ autoriaus liežuvis, gal viskas būtų tuo ir pasibaigę. Tačiau Kęstutis tuo metu buvo labai gerai nusiteikęs ir visai nekaltai pamelavo, jog turi ir kitų kūrinių, nors nebuvo nieko daugiau parašęs. Netikėtai leidėjas pasisiūlė išleisti jo knygą. Atrodytų neįveikiama užduotis? Tik ne K. Kasparavičiui. Per mėnesį jis sukūrė 36 istorijas ir išvertė į anglų kalbą. Taigi pirmuosius žingsnius į literatūros pasaulį dailininkas žengė svetimoje šalyje.

Svečias susirinkusiems smalsiesiems vaikučiams mielai parodė nespalvotus savo iliustracijų eskizus ir tuos pačius vaizdus, jau nutapytus akvarele ant akvarelinio popieriaus. Jie vėliau tampa knygų iliustracijomis. Vaikai turėjo progą išbandyti svečio darbo įrankių švelnumą ir pajusti jų kutenimą bei „pasukti galveles“ ir atspėti, iš kokių gyvūnų kailio jie pagaminti. Tuo pačiu metu knygų autorius, pasiklojęs ant grindų popieriaus lapą, pradėjo piešti, o aplink susispietę vaikučiai stebėjo, kaip gimsta meno kūrinys. Pirmiausia – dailios kojytės, paskui žavinga suknytė, ilgas kaklas, ir štai ji – reto grožio žirafaitė. Dailininkui pasiūlius, gražuolę žirafą spalvino vaikai. Kai darbas buvo atliktas, ant jo autografus parašė visi bendraautoriai. Šis nuostabus meno kūrinys apsigyvens Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriuje. Čia jį galės pamatyti visi bibliotekos lankytojai, ilgakaklė primins įspūdingą ir šiltą susitikimą su K. Kasparavičiumi.

Smagaus renginio pabaigoje, nuoširdžiai padėkoję ir palinkėję rašytojui ir dailininkui kūrybinės sėkmės, visi norintys dar turėjo galimybę įsigyti K. Kasparavičiaus knygelių ir, žinoma, gauti jo autografą.

Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija