2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Mirė bažnyčių vitražistas Kazys Morkūnas

Kazys Morkūnas

Sausio 22-ąją mirė vienas iškiliausių Lietuvos menininkų, vitražo mokyklos kūrėjas, Vyriausybės kultūros ir meno premijas laureatas profesorius Kazys Morkūnas.

1925 metų kovo 4 d. Žiežmariuose gimęs K.Morkūnas baigė Dailės institutą (dabar – Dailės Akademija), buvo šio instituto dėstytojas, nuo 1976 metų – profesorius. Žinomas menininkas yra sukūręs vitražus Kauno 9-ojo forto muziejuje, 27 vitražų ansamblį Vilkaviškio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Katedroje, portretinius vitražus J. Baltrušaičio mokykloje Maskvoje, erdvinių vitražų Punsko mokykloje, Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje. Jo vitražai papuošė Druskininkų biuvetę, 9-ąjį fortą Kaune,  Šiaulių kino teatrą („Saulės mūšis“). Nuo savo kūrybinio darbo pradžios dailininkas sukūrė daugiau kaip 20 didelės apimties vitražų ir daug kitų darbų. K. Morkūnas yra vieno didžiausių vitražų Lietuvoje – 180 kvadratinių metrų ploto vitražo „Šventė“ centriniuose Seimo rūmuose – autorius. K. Morkūnas visada pabrėždavo, kad kurti gali tik vasarą, gerai paatostogavęs kaime. Kiekvieną sumanymą jis tikrindavo pagal vidinį kamertoną. Juo jis vadino savo mokytoją vitražistą Stasį Ušinską. K. Morkūnas kūrė griežtos cenzūros metais, todėl daug eksperimentavo ir vienas pirmųjų Lietuvoje sukūrė vitražą iš kelių sulydytų plono stiklo sluoksnių, luitinį stiklą jungė su betonu. K. Morkūno kūrybai būdingas meninis novatoriškumas ir sudėtinga technologija. Jis vienas pirmųjų Lietuvoje ėmė naudoti autorinę techniką – lipdyto, skaldyto ir formuoto stiklo blokų jungimą plastbetoniu. Skiriamieji K.  Morkūno kūrybos bruožai – išraiškingas piešinys, emocionali spalva, ekspresyvi kompozicija, monumentalumas, organiškas ryšio su architektūra pojūtis ir savo amato išmanymas. Būdamas puikus piešėjas, dailininkas naudoja drąsius figūrų rakursus, vitraže pirmiausia siekia suvaldyti kompozicijų ritmą, erdvę ir kurti aplinkos nuotaiką.

2011 metais prof. K. Morkūnas apdovanotas Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimais – auksiniu ženkliuku ir premija. Taip jis įvertintas už išskirtinius nuopelnus ir kūrybinę veiklą, ypač aukšto meninio lygio erdvinių ir tradicinių vitražų ciklą Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčiai, už atsidavimą puoselėjant Lietuvos profesionaliosios vitražo mokyklos tradicijas. Aukščiausi šalies vadovai reikšdami užuojautą, pabrėžia, kad Kazys Morkūnas buvo ir puikus pedagogas, išugdęs ištisą Lietuvos vitražistų kartą, išgarsinęs lietuvių tautinį meną toli už šalies ribų. Atsisveikinti su K. Morkūnu buvo galima penktadienį Vilniaus Šventųjų Jonų bažnyčioje. K. Morkūnas palaidotas šeštadienį Antakalnio kapinėse.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija