2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Ekumeniniai susitaikymo siekiai

Pasaulio krikščionys vienijasi Sirijos konflikto sprendimui

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus, kalbėdamas
prie Šventojo Sosto akredituotiems
diplomatams, akcentavo taikaus
Sirijos krizės sprendimo svarbą

Popiežiaus Pranciškaus taikdarystė

Taip jau sutapo, kad neseniai švęsta kasmetinė Maldų už krikščionių vienybę savaitė (sausio 18–25 dienomis) vyko tuo pat metu, kai Šveicarijoje buvo atnaujintos Sirijos taikos derybos, sulaukusios sutelktų ekumeninės maldos pastangų, kad būtų nutrauktos brolžudiškos kovos ir pasiektas susitaikymas šioje evangelinius įvykius menančioje žemėje. Tai – geras pavyzdys, kaip įvairių konfesijų krikščionys gali suvienyti jėgas kartu su popiežiaus Pranciškaus taikingomis iniciatyvomis. Jau daugiau kaip trejus metus besitęsiančio karo mastą Sirijoje aiškiai nusako baisi praradimų statistika, lyginant ją su mums labiau pažįstamomis nelaimėmis. Štai vėl ką tik minėjome tragiškų 1991 metų sausio įvykių Vilniuje metines, apgailėdami keturiolikos laisvės gynėjų žūtį. Smurtiniai susidūrimai Ukrainos sostinėje Kijeve jau pasiglemžė kelių jaunų žmonių gyvybes. Dėl to yra labai skaudu. Sirijoje per kovos tarp sukilusios opozicijos ir valdančiojo Bašaro al Asado (Bachar al Assad) režimo jau pareikalavo 130 tūkstančių aukų (daugiausia civilių, įskaitant vaikus). Dar apie 2,5 milijono Sirijos gyventojų (10 proc.) buvo priversti palikti namus ir ieškoti prieglobsčio užsienyje, tapti pabėgėliais, daug socialinių problemų keliančiais kaimyninėms šalims, į kurias jie pasitraukė (Libanui, Jordanijai, Turkijai, Irakui).


Pavydo kirmino priešnuodis

Kun. Vytenis Vaškelis

Daugiau nei prieš savaitę popiežius Pranciškus šv. Mišių homilijoje kalbėjo apie pavydintį žmogų, kuris apsinuodijo pavydo nuodais. Šventasis Tėvas sakė: „Jis negieda, nemoka šlovinti, nežino, kas yra džiaugsmas, jis visada žiūri, ką turi kitas, ko neturi jis, ir dėl to jis apkarsta, ir jo kartumas pasklinda po visą bendruomenę. Pavyduoliai sėja kartumą. Kita laikysena, kuri kursto pavydą, – kito žmogaus šmeižimas. Pavyduolis nepakenčia, kai kitas ką nors turi. Jis mano, kad pažemindamas kitą žmogų, pasieks, kad jis pats nebus prastesnis už kitą. Jo naudojamas įrankis – apkalbos. Jei atidžiau pažiūrime, iš kur apkalbos atsiranda, pamatome, kad visada už jų slypi pavydas“.


Ekumeniniai renginiai Panevėžyje

Lina Kiršaitė

Minint maldų už krikščionių vienybę savaitę, sausio 25 dieną Panevėžio muzikiniame teatre vyko įvairių krikščioniškų bendruomenių šlovinimo popietė „Giedu Tau, mano Viešpatie“, o sausio 26-ąją – ekumeninės pamaldos Panevėžio Evangelikų liuteronų bažnyčioje. Žmonės neišsigando žvarboko oro ir gausiai dalyvavo šiuose renginiuose.

Muzikiniame teatre susirinkusiuosius kartu šlovinti Viešpatį giesmėmis, psalmių, poezijos posmais ir savo gyvenimu kvietė renginio vedėjai Deimantė Vertelkaitė ir Andrius Meškauskas, Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios kunigas Rimantas Kaunietis, Panevėžio Šv. apašt. Petro ir Povilo bažnyčios vaikų choras, (vadovė – Liuda Vėžytė), krikščionių bažnyčios „Panevėžio vynuogynas“ pastorius Žilvinas Škulevičius, jungtinė Švč. Trejybės bažnyčios ir „Panevėžio vynuogyno“ šlovintojų grupė (vadovė – Asta Žagelienė), Panevėžio jungtinės metodistų bažnyčios pirmininkė solistė Regina Juškienė, poetė Jolanta Toločkaitė iš Jonavos, Panevėžio bažnyčios „Tikėjimo žodis“ pastorius Ramūnas Jukna ir šlovintojai, Laisvųjų krikščionių bažnyčios pastorius Egidijus Gedvilas ir šlovintojai, poetė Dalia, svečias iš Vilniaus, giesmių autorius ir atlikėjas Arnoldas Jalianiauskas. Panevėžio evangelikų liuteronų bažnyčios narys skulptorius Alfridas Pajuodis šiai progai sukūrė kryžių, kuris keliaus per Panevėžio bažnyčias ir bendruomenes.


Vienijami Kristaus meilės

Švenčiant pasaulinę Maldos už krikščionių vienybę savaitę Kauno arkivyskupijoje veikiančių kelių krikščioniškų Bažnyčių ir bendruomenių atstovai kasmet kaip broliai Kristuje, kaip vieno Mokytojo mokiniai ir to paties Dievo vaikai susirenka į Ekumenines pamaldas melsti regimos vienybės, malonės įveikti krikščionijos tarpusavio susiskaldymą. Šios pamaldos sausio 18 dieną antrą kartą vyko Kėdainiuose, Šv. Juozapo bažnyčioje. Sausio 24 dieną jos surengtos Kaune, Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija