2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Titulai veltui nedalijami

Po renginio Dr. Aldonos Vasiliauskienės
klasėje prie stendų. Sėdi: Ukrainos
ambasadoriaus Lietuvoje patarėja
Zoja Olejnyk (kairėje) ir dr. Aldona
Vasiliauskienė (dešinėje). Stovi
(iš kairės): Bazilionų vidurinės
mokyklos direktorius Rimantas Gorys,
Šiaulių rajono savivaldybės meras
Algimantas Gaubas, ypatingasis
ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius
Lietuvoje Valerijus Žovtenko,
Krekenavos klebonas kun. dr. Gediminas
Jankūnas ir Skaistgirio klebonas
kun. Jordanas Urbonas

Juostelę į Dr. Aldonos
Vasiliauskienės klasę perkirpęs
ypatingasis ir įgaliotasis
Ukrainos ambasadorius Lietuvos
Respublikoje Valerijus Žovtenko
(kairėje) dalį juostelės įteikia
dr. Aldonai Vasiliauskienei
(dešinėje). Už ambasadoriaus
prie sienos stovi t. Ivanas
(Teodozijus Majkovičius) OSBM
iš Ukrainos, tarp ambasadoriaus
ir A. Vasiliauskienės matyti
t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM
iš Vilniaus

Mokslininkę, istorikę dr. Aldoną Vasiliauskienę pirmąsyk išvydau Vilniuje Šventų Jonų bažnyčioje, kurioje, 1991 metų vasarą vyko atkuriamasis Lietuvių katalikų mokslų akademijos suvažiavimas. Pastebėjau judrią, vis kažkur skubančią moterį. Mano veikla tuo metu irgi siejosi su Bažnyčia, su religija – dirbau religijos filosofijos ir bažnytinio meno žurnale „Logos“, Stasio Šalkauskio labdaros fonde, vėliau pervardintame į „Lumen“. Manau, jeigu ne tie man, literatūros kritikui, tarsi nebūtini religiniai interesai, tai nebūčiau susipažinęs su įdomia moterimi, kaip greitai supratau, ir su ryškia kūrybine asmenybe. Kai 1995 metų pavasarį išėjau iš minėtos redakcijos, dr. A. Vasiliauskienė tartum to mano žingsnio tik ir laukė – greitai įsuko į savo plačios organizacinės veiklos sūkurį. Dirbdami „Logos“ žurnalo redakcijoje, rengėme gražias religijos filosofijos, bažnytinės muzikos ir dailės savaites „Sinoikijas“, važinėjome po Lietuvos miestus su kilnia religinės dvasios skleidimo misija.

Taigi, aš pasijutau tebesėdįs tose pačiose „rogėse“ ir tebevykdąs tą pačią dvasinę misiją, tik tose „rogėse“ sėdėjo kita važnyčiotoja – nebe tyliakalbė filosofė, redaktorė Dalia Stančienė, o „griausmasvaidė“, energingoji dr. Aldona Vasiliauskienė.

Tai – žiupsnelis ištraukų iš ankstesniųjų mano rašinių apie dr. A. Vasiliauskienę. Šiandien esu „priverstas“ „XXI amžiaus“ skaitytojus supažindinti su nauju šios mokslininkės karjeros biografijos faktu – 2013 m. gruodžio 19 d. Šiaulių rajono Bazilionų vidurinėje mokykloje buvo atidaryta jos vardu pavadinta klasė. Mokyklos direktorius Rimantas Gorys ant durų pritvirtino lentelę su jos naujuoju pavadinimu, o ypatingasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Valerijus Žovtenko perkirpo įėjimo į klasę juostelę.

Ambasadorius pasidžiaugė istoriniais ir kultūriniais Lietuvos ir Ukrainos ryšiais, užsimezgusiais dar LDK laikais. Jis aukštai įvertino mokslininkės A. Vasiliauskienės indėlį praturtinant ir atgaivinant abiejų tautų bendrai išgyventas istorijos patirtis. Akademinė Ukrainos visuomenė aukštai vertina istorikės A. Vasiliauskienės mokslinį darbą Antrojo Statuto tematika, jos dalyvavimą mokslinėse konferencijose Ukrainoje, kruopščiai kaupiamą medžiagą ukrainistikos centrui savo sodyboje Skapiškyje. Aukštas valstybinis Ukrainos apdovanojimas – Kunigaikštienės Olgos ordinas – suteiktas dr. A. Vasiliauskienei už jos nuopelnus puoselėjant artimesnį Ukrainos ir Lietuvos bendradarbiavimą.

Tėvai bazilijonai (t. Pavlo Jachimecas, t. Ivanas Majkovičius, t. Oleksijus Horobecas), Vilniaus ukrainiečių draugijos atstovas Vasilis Kapkanas kalbėjo apie nuolatinį dr. A. Vasiliauskienės domėjimąsi ir aktyvų dalyvavimą Vilniaus ukrainiečių draugijos veikloje. Tėvai bazilijonai ir Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis pabrėžė pasiaukojantį daktarės darbą, organizuojant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijai skirtas tarptautines mokslines konferencijas, kurios tapo solidžiu pagrindu būsimam šio ordino 400 metų jubiliejui 2017 metais bei sudarant Šiaulių universiteto ir Ukrainos aukštųjų mokyklų (Josifo Veljamino Rutskio filosofijos-teologijos bazilijonų instituto Briuchovičiuose ir Lvovo Ivano Franko nacionalinio universiteto) sutartis, tapusias pirmomis Lietuvos ir Ukrainos aukštųjų mokyklų bendradarbiavimo sutartimis.

Buvęs Bazilionų Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčios, o dabar Skaistgirio klebonas kun. Jordanas Urbonas prisiminė aplinkybes, paskatinusias dr. A. Vasiliauskienę susidomėti Bazilionų miestelio istorija ir tuo unikaliu Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuolių švietėjišku darbu, kurį jie čia daugiau kaip prieš 240 metų atliko įsteigdami mokyklą ir įdiegdami novatoriškus auklėjimo metodus.

Dr. A. Vasiliauskienės gyvenimo ir kūrybinės veiklos panoramą jos vardo klasėje pateikia stendai su nuotraukomis iš įvairių asmeninio ir kūrybinio gyvenimo laikotarpių. Gausu nuotraukų apie svarbius mokslinius, akademinius renginius, konferencijas, suvažiavimus. Knygų spintoje puikuojasi penki stori segtuvai su šios darbščiosios istorikės mokslinių straipsnių kopijomis. Keletas paveikslų, kabančių virš stendų, darniai įsikomponuoja į jaukų bizantiško stiliaus sienos ornamentą, dar kartą primindami, kad Dr. Aldonos Vasiliauskienės klasė yra Bazilionų vidurinėje mokykloje, o pati mokykla yra tapusi Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijos dalimi...

Nei ordinai, nei vardinės klasės, nei kitokie titulai veltui nedalijami, juos reikia užsitarnauti. Dr. A. Vasiliauskienė vykdo reikšmingą mokslinę, šviečiamąją veiklą. Be Dievo palaimos, be Švč. Mergelės Marijos globos tokie darbų mastai neįmanomi...

Alfredas Guščius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija