2014 m. vasario 7 d.    
Nr. 6
(2077)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Dvasinė bendrystė

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalės katalikų ir evangelikų
liuteronų kunigai bendroje maldoje.
Centre – tauragiškis, aptarnaujantis
Šilalės evangelikų liuteronų
parapiją, kunigas Mindaugas
Dikšaitis. Jo kairėje evangelikų
liuteronų kun. Karolis Skausmenis

Šilalės evangelikų liuteronų parapijos istorijoje yra užfiksuota, jog liuteroniško tikėjimo skelbimo pradžia Šilalės krašte siekia XVI amžių, kai 1525–1527 metais iš Batakių (Tauragės r.) kilęs katalikų kunigas Jonas Tartyla-Batakiškis pradėjo skleisti reformacijos idėjas Žemaitijoje, o dirbdamas Šilalėje netgi sakydavo evangelistinius pamokslus. Už tai persekiojamas jis išvyko į Karaliaučių ir 1531 metais kunigaikščio Albrechto buvo paskirtas Karaliaučiaus miesto lietuvių evangelikų parapijos kunigu.


Ukrainos Bažnyčia ir orumo revoliucija

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus sveikina
ukrainiečių katalikų vyriausiąjį
arkivyskupą Sviatoslavą Ševčiuką

Krizės ženklai ir dialogas

Gausėja ekspertų, kurie valstybių socialinę ir moralinę padėtį vertina pagal jos demografinių rodiklių kaitą (ypač nesant karinio konflikto ar stichinės nelaimės). Šiuo požiūriu Ukraina, per pastaruosius du dešimtmečius nuo valstybinės nepriklausomybės paskelbimo praradusi net 10 milijonų gyventojų (jų skaičius sumažėjo nuo 54 mln. iki 44 mln.), pasiekė savotišką liūdną pasaulio „rekordą“. Pagal kasmetinio gyventojų skaičiaus mažėjimo spartą (0,63 proc. viso jų skaičiaus), Ukraina užima (JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) statistiniais 2013 metų vertinimais) ketvirtą vietą pasaulyje po Moldovos (1,02 proc.), Bulgarijos (0,81 proc.) ir Estijos (0,66 proc.). Po jos penktą vietą šioje eilėje užima Latvija (0,63 proc.), o šeštoje liko Juodkalnija (0,56 proc.). Beje, Lietuva su kasmetiniu (0,28 proc.) gyventojų praradimu yra labiausiai nykstančių pasaulio valstybių dešimtuko pabaigoje kartu su Gruzija (0,33 proc.) ir Rumunija (0,27 proc.). Ši nerimą kelianti demografinė situacija su palyginus dideliu mirtingumu (dėl įvairių priežasčių, įskaitant alkoholizmą, savižudybes ir pan.), mažu gimstamumu (įskaitant gausius negimusių kūdikių žudymus – abortus), šeimų gyvenimo žlugimu, išaugusiu emigravimu dėl galimybių tėvynėje nebuvimo, rodo, kokiame dugne yra atsidūręs regionas, vis dar tradiciškai vadinamas „posovietiniu“ ar „pokomunistiniu“, nepriklausomai nuo to, kokioms geopolitinėms „sąjungoms“ to regiono šalys bepriklausytų.


Tikėjimo ir meilės sintezė

Kun. Vytenis Vaškelis

Sausio pabaigoje popiežius Pranciškus pasiuntė žinią Popiežiškosios mokslų akademijos nariams, susirinkusiems į viešą posėdį, kurio tema buvo skirta šv. Tomui Akviniečiui, minint jo „Doctor Angelicus“ („Angeliškasis daktaras“) liturginę dieną. Popiežius kvietė apmąstyti šviesiąją tikėjimo dimensiją ir ryšį su tiesa bei meile, žvelgti ne tik proto, bet ir širdies akimis. Būtent tikėjimui ir meilei susipynus, iš tikro suvokiamas krikščioniškas tikėjimas ir jo jėga, jo galia apšviesti mūsų žingsnius. Tikėjimo supratimas gimsta priėmus didžiąją Dievo meilę, kuri mus pakeičia ir kuri duoda naują požiūrį, išvaduoja asmenį nuo individualistinio meilės tiesos uždarumo ir skatina misionieriškam dialogui su visais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija