2014 m. kovo 14 d.    
Nr. 11
(2082)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kovo 11-osios eitynės

Prie Seimo buvo ir tautiškai
pasipuošusių žmonių

Kovo 11-osios renginiuose
plazdėjo Ukrainos vėliavos

Lukiškių aikštėje širdies
forma ištiestos Lietuvos
ir Ukrainos vėliavos

Signatarų laužas

Kovo 11-ąją, sostinėje vyko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) surengtos europietiškos Kovo 11-osios eitynės Vilniaus Gedimino prospektu iki Katedros aikštės, kur buvo pakeltos trijų Baltijos valstybių vėliavos, o Arkikatedroje aukotos šv. Mišios. TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius piktai užsipuolė tautininkų ir tautinio jaunimo rengiamas eisenas, esą pastaruoju metu Lietuvoje atsiranda ir pseudopatriotizmo, vis naujų „tikrųjų“ Lietuvos gynėjų, „tikrųjų“ lietuviškų vertybių puoselėtojų, tautiškumą siejančių tik su vis garsesniu ir radikalesniu trispalvės pamojavimu per kokias nors tariamai tautines, bet iš esmės antieuropietiškas eitynes.

Lukiškių aikštėje buvo širdies forma ištiestos Lietuvos ir Ukrainos vėliavos – vyko pilietinė akcija „Viena širdis“, skirta Ukrainai palaikyti.

Vėliau vyko tradicinės patriotų eitynės – Laisvės žygis. Eitynių dalyviams šiemet leista nuo Rotušės aikštės žygiuoti Vokiečių, Vilniaus gatvėmis link V. Kudirkos aikštės, o vėliau – tik per dalį Gedimino prospekto link Seimo, tačiau tai nuotaikos nesugadino. Patriotiški šalies gyventojai eitynėmis ne tik paminėjo 24-ąsias Nepriklausomybės metines, bet ir išreiškė palaikymą Maidano kovotojams Ukrainoje. Šiemet eitynių maršrutas buvo pakeistas – Vilniaus miesto savivaldybė leido žygiuoti tik per dalį Gedimino prospekto, nes atkarpa nuo Arkikatedros aikštės iki Vinco Kudirkos aikštės buvo užimta savivaldybės sugalvotų „atrakcijų“. Eitynėse dalyvavo įvairaus amžiaus dalyvių: šeimos su vaikais, jaunimas, garbaus amžiaus žmonių.

Po patriotinių Kovo 11-osios eitynių vykusio mitingo pabaigoje Kovo 11-osios akto signatarai Romualdas Ozolas ir Audrius Rudys iškilmingai uždegė Signatarų laužą. Pristatydamas šią akciją Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka kalbėjo: „Keli žmonės informavo Savivaldybę, kad iki 15 žmonių piketas bus prie to laužo šiandien, bus naktį, bus rytoj, bus poryt, tol, kol Seimas nepaskelbs referendumo gegužės 25 dieną.“ Šį pranešimą susirinkusieji pasitiko plojimais. Tačiau vakare prie šio laužo budinčią grupelę piketuotojų aplankę policijos pareigūnai pareikalavo skirstytis kaipo vienintelį argumentą nurodydami „netrukdyti dirbti“. Policijos pareigūnai buvo supažindinti su Lietuvos Respublikos Konstitucijos 36 straipsniu, anot kurio „Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.“ Tačiau jų reakcija į šią Konstitucijos nuostatą buvo brutalus smurtas – taikūs piketuotojai buvo suimti ir, panaudojant prievartą, nutempti į policijos automobilį. Paskui buvo užgesintas ir išdraskytas Signatarų lažas. Įvykį vietoje komentavęs policijos pareigūnas apkaltino piketuotojus noru „padaryti Maidaną“ Lietuvoje.

Livijos Šiugždienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija