2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Praeities, dabarties ir ateities literatūrinės spalvos

LKRS Rokiškio skyriaus nariai:
Danutė Mažeikienė, Gražina
Pitrėnienė ir Antanas Žilinskas
literatūrinėje popietėje

Kalba Alizavos klebonas
kun. Justas Jasėnas

ROKIŠKIS. Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos Lituanistikos centre įvyko Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos (LKRS) Rokiškio skyriaus ataskaitinė popietė „2013 metų literatūrinė panorama“. Popietėje ne tik apžvelgta rajono kūrėjų veikla, bet ir įvertintos literatūrinės kūrybos kraitės, kurios papildytos naujais kūriniais, prisiminta išvyka po literatūrinius Anykščius. Kiekvienas skyriaus narys papasakojo apie jam labiausiai įsimintiną 2013 metų literatūrinį įvykį. Jų pasakojimai paįvairinti skaidrėmis iš prasmingų ir įsimintinų renginių. Rajono literatai dalyvauja ir kitų rajonų renginiuose, kūrybiniuose projektuose, rajoniniuose ir šalies literatūriniuose konkursuose, o LKRS Rokiškio skyriaus narys Antanas Gintautas Žilinskas rudenį skaitė kūrybą kaimyninėje Latvijoje, Červonkos kapinėse, pagerbiant žuvusius už laisvę savanorius. Ataskaitiniais metais LKRS Rokiškio skyriaus gretas papildė dvi naujos narės Irena Varnienė ir Gražina Pitrėnienė. Skaudu, kad į Amžinybę iškeliavo šios sąjungos narys, pedagogas, poetas Danas Kairys. Jo atminimas pagerbtas tylos minute.

Gražios bendradarbiavimo gijos sieja skyriaus narius su Rokiškio krašto muziejininkais. Šių institucijų literatūros entuziastai papildo vieni kitų veiklą, ieško naujovių, pamini įžymių Rokiškio krašto kultūros veikėjų gyvenimo ir veiklos sukaktis. 2014 metais irgi jau suplanuoti bendri literatūrinio pobūdžio renginiai. Geras idėjas visada palaiko Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė, o muziejininkas Valius Kazlauskas renginius praturtina kraštotyros informacija, muziejininkas Giedrius Kujelis renginius fiksuoja fotoaparatu.

Rudenį LKRS Rokiškio skyriaus nariai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvai pagražinti draugijos Rokiškio skyriumi.

Rokiškėnai aktyviai dalyvavo respublikinėje LKRS kultūros ir literatūros šventėje „Mes atėjome ir einame“ Jonavoje, jų kūryba buvo spausdinta respublikinėse antologijose.

Norisi padėkoti kiekvienam skyriaus nariui už unikalumą. Džiugu, kad Nijolė ir Vytautas Gasiūnai savo išpuoselėtoje sodyboje rengia jau tradicinėmis tapusias respublikines literatūrinės kūrybos šventes, Danutė Mažeikienė nustebina savyje surasdama vis naują pomėgį, Vida Papaurėlienė skyriaus veiklai paįvairinti siūlo vis naujų idėjų.

Popietėje su rokiškėnais nuoširdžiai ir atvirai bendravo iš Kupiškio krašto atvykęs Alizavos klebonas, poetas, kultūrininkas, LKRS narys kun. Justas Jasėnas. Jis skaitė savo kūrybą, dedikuotą įžymiems Rokiškio krašto žmonėms, dovanojo savo kūrybos knygų. Lituanistikos centre kartu su sukauptomis autografuotomis leidinių kolekcijomis prasmingai ugdymo procese panaudojamos kun. J. Jasėno dovanotos autografuotos knygos, vertingi meno albumai, padovanoti šiai gimnazijos bibliotekai. Kilnūs kun. J. Jasėno darbai praturtina kultūrinį Rokiškio krašto gyvenimą.

Popietėje dalyvavo rajono literatų klubo „Vaivorykštė“ pirmininkė Salvinija Kalpokaitė, rajono literatai, o Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos mokytoja lituanistė Jolanta Augulienė paskaitė prasmingų savo kūrybos eilių. Aktyvus LKRS Rokiškio skyriaus narių bičiulis muzikos mokytojas Egidijus Kundrotas virkdė gitaros stygas, liejosi dainos.

Literatė Vida Papaurėlienė šventė gražią gyvenimo sukaktį, aktyvi renginių lankytoja mokytoja Diana Meškauskienė džiaugėsi literatų darbais, kurie garsina Rokiškio kraštą. Popietės pabaigoje vyko LKRS Rokiškio skyriaus pirmininko ir pavaduotojo rinkimai. Skyriaus nariai dar vienerius metus nusprendė nieko nekeisti. Vadovauti LKRS Rokiškio skyriui patvirtino šio teksto autorę, o pavaduotoja – Vidą Papaurėlienę. 2014 metais skyriaus nariai numato ir toliau garsinti Rokiškio kraštą ne tik Lietuvoje, bet ir už jo ribų. Šiais metais numatoma paminėti Ktistijono Donelaičio ir Juozo Tumo-Vaižganto jubiliejinius metus, surengti kūrybos skaitymus netradicinėse erdvėse ir organizuoti išvykas po literatūrines vietas.

Reda Kiselytė,
LKRS Rokiškio skyriaus pirmininkė

Giedriaus Kujelio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija