2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Nedidelio formato, turtingo turinio

Bronius VERTELKA

Poetas Povilas Kulvinskas

Koncertuoja Krekenavos kultūros
centro Žibartonių padalinio
bendruomenės namų liaudiškos
muzikos kapela „Liaudė“

RAGUVA. Vasario 16-ąją, Kultūros centre švenčiant Valstybės dieną, čia kartu buvo paminėtas kraštiečio, dabar Anykščių rajone, Janapolio vienkiemyje, gyvenančio poeto, aktoriaus, kultūros organizatoriaus Povilo Kulvinsko 65-metis. Jubiliatui skirtą parodą, kurioje – straipsniai, publikacijos, pasakojantys apie jo kūrybos kelią, dalyvavimą renginiuose, poezijos konkursuose, gyvenimą išpuoselėtoje sodyboje, pristatė vietos bibliotekos vyr. bibliotekininkė Vida Gailiušytė. Ji supažindino su kūrėjo biografija, sakė, kad jis rašo tradicine eilėdara, jo poezijoje vyrauja meilės moteriai ir motinai, meilės žmogui motyvai, išaukštinima Tėvynė. Savo eiles autorius publikuoja periodikoje, ją deklamuoja įvairiuose renginiuose. P. Kulvinskas nebijo sakyti tiesos, yra kūrybingas, veržlus, jaunimą lavinantis poetas. Jo eiles skaitė raguvė poetė Janina Jakimavičiūtė-Baltušnikienė.

Šešiolikos poezijos knygelių autorių P. Kulvinską gerai pažįsta vyresnioji raguviečių karta: čia jis gimė ir augo, baigė vidurinę mokyklą, todėl kraštietį sutiko nuoširdžiais plojimais. „Mano knygos – nedidelio formato, bet  turiniu jos – turtingos. Kaip ir Lietuva: nors užima nedidelę teritoriją, bet yra turtinga savo istorija ir didžiavyriais“, – rėžė poetas. Jis priminė: neseniai šventėme 450 metų sukaktį nuo Ūlos mūšio, kuriam vadovavo Lietuvos didysis etmonas Mikalojus Radvila Rudasis. Mūšio metu keturių tūkstančių mūsiškių karių armija sumušė penkis kartus gausesnę Maskvos didžiosios kunigaikštystės kariuomenę. Rugsėjo 8-ąją minėsime Oršos mūšio 500 metų sukaktį. Tada 30 tūkstančių lietuvių karių nugalėjo 80 tūkstančių Rusijos didžiosios kunigaikštystės armiją. Pasak P. Kulvinsko, šiandien labiausiai trūksta žmogui kito žmogaus meilės. Šventajame Rašte pasakyta: kas iš to, kad tu užkariausi visą pasaulį, bet prarasi savo sielą. Mums labai trūksta vidinio dvasinio pasaulio. „Mano kūryba – visi mano 65 gyvenimo metai, iš jų 40 metų, kai rašau, ir 57, kai skaitau. Kartais per dieną parašau po 3–5 eilėraščius, kartais negaliu nerašyti visą savaitę, tada braukau, tvarkau tekstus, o kitą sykį net nesinori jų matyti, galvoju, nejaugi aš pats čia sukūriau“, – savo kūrybinių kančių neslėpė kraštietis poetas. P. Kulvinskas paskaitė savo eilių. Poetas raiškiai (jis dirbo Panevėžio ir Kauno dramos teatruose, Birštone įkūrė liaudies teatrą) deklamavo A. Mickevičiaus poemos „Gražina“ ištrauką. Šio kūrinio ištrauką šioje salėje jis skaitė daugiau nei prieš pusę amžiaus, būdamas 11 metų. Po tris savo knygeles poetas dovanojo bibliotekai ir Raguvos gimnazijai.

Šventinį renginį (prikūrentoje salėje) organizavo Raguvos kultūros centras ir biblioteka. Jo metu koncertavo Krekenavos kultūros centro Žibartonių padalinio bendruomenės namų liaudiškos muzikos kapela „Liaudė“ (vadovė – Genovaitė Vorienė).

Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija