2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kraštotyros muziejuje – Rytų meno kolekcija

Parodos eksponatai

PANEVĖŽYS. Kraštotyros muziejuje atidaryta paroda „Rimvydo Sidrio Rytų meno kolekcija“. Čia eksponuojami kraštiečio dr. Rimvydo Sidrio Panevėžio muziejui dovanoti daiktai, parsivežti iš turiningų kelionių po Japoniją ir Kiniją – savitų tradicijų, paslaptingos kultūros bei įspūdingo grožio šalis. Į parodos atidarymą atėję panevėžiečiai buvo pirmieji, kurie pamatė iki šiol neeksponuotą, muziejaus fonduose saugomą kolekciją.

Susirinkusiems į atidarymą Lietuvos santykį su Rytų šalimis pristatė parodos kuratorė, vyriausioji muziejaus fondų saugotoja Sandra Libikienė. ,,Lietuvą ir Kiniją skiria tūkstančiai kilometrų, bet jų istoriniai ryšiai siekia gilią praeitį, tolimesnę negu galėtume pagalvoti. Pirmasis lietuvis, kuris Kinijoje lankėsi 1626 metais,  Mingų dinastijos laikais, buvo jėzuitų misionierius Andrius Rudamina, Vilniaus burmistro sūnus. Žinoma, kad pirmasis keliautojas iš Lietuvos, apsilankęs Japonijoje, buvo Raudondvario grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius (1852–1935). Parodoje sužinosite ne tik, kurie lietuviai pirmieji nuvyko į šias šalis, kas pirmasis išsamiai aprašė kelionių įspūdžius, bet ir kokie yra Lietuvos ir Rytų šalių politiniai santykiai“,– kalbėjo Sandra Libikienė.

Panevėžietė Vilma Skibiniauskaitė dalinosi kelionėse po Japoniją ir Pietų Korėją patirtais įspūdžiais. Moters teigimu, sunku per keletą minučių papasakoti, kokia yra Japonija, bet labiausiai ją sužavėjo dangiškai graži krašto gamta, tvarka ir visko išbaigtumas. Lankytojai grožėjosi parodoje eksponuojamais Vilmos Skibiniauskaitės iš Japonijos parsivežtais kimono.

Parodoje eksponuojami daiktai iš dr. R. Sidrio Panevėžio kraštotyros muziejui dovanotos retos pasaulio šalių liaudies skulptūrų kolekcijos, kurią sudaro 68 vienetai. Lankytojai turės galimybę patirti mažą kultūrinę kelionę į Rytų šalis: akis džiugins liaudies meno kolekcija, senosios nuotraukos, iliustruojančios Japonijos ir Kinijos kultūrą, jose įamžinti tų šalių žmonės bei buities detalės.

Paroda ,,Rimvydo Sidrio Rytų meno kolekcija“ veiks iki gegužės 31 dienos.

Raimonda Gvozdienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija