2014 m. balandžio 11 d.    
Nr. 15
(2086)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prezidento rinkimuose patvirtinti septyni kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija praėjusį penktadienį, balandžio 4-ąją, patvirtino septynis kandidatus, kurie dalyvaus Lietuvos Prezidento rinkimuose. Kandidatais registruoti antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, socialdemokratų iškeltas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Darbo partijos iškeltas Seimo narys Artūras Paulauskas, Valstiečių ir žaliųjų partijos kandidatas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, sąjungos „Taip“ pirmininkas Vilniaus meras Artūras Zuokas ir neseniai iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pasitraukęs Seimo narys Naglis Puteikis. Už kandidatų įregistravimą komisijos nariai balsavo vienbalsiai, išskyrus prieš pasisakiusią partijos „Drąsos kelias“ į komisiją deleguotą Ireną Malinauskienę. Ji argumentavo nedalyvavusi tikrinat parašus, todėl ir balsuojanti prieš, nes galimybės susilaikyti sprendžiant dėl kandidato įregistravimo įstatymas nenumato.

Daugiausia – 67,6 tūkst. – parašų VRK pateikė prezidentė D. Grybauskaitė – ją vien tik internetu palaikė beveik 14 tūkst. piliečių. Z.Balčyčio štabas pristatė apie 66,8 tūkst. parašų. Patikrinus dalį jo parašų Gyventojų registre, buvo anuliuota net ketvirtadalis parašų. Dar kiek daugiau kaip 6 proc. parašų anuliuoti po rašysenos ekspertų patikros. A. Zuokas pristatė apie 39,3 tūkst. parašų. Po patikrinimo anuliuota apie 6 proc., rašysenos ekspertai anuliavo apie 3 proc. parašų. B. Ropė surinko apie 36 tūkst. parašų, po patikros anuliuota apie 15 proc. parašų, o rašysenos ekspertai išbraukė 7 proc. parašų. Patikrinus 26 tūkst. N. Puteikio rėmėjų parašų, VRK anuliavo kiek daugiau kaip dešimtadalį parašų, o rašysenos ekspertai jo rėmėjų parašus pripažino „kokybiškiausiais“ – anuliota tik 1 proc. parašų. A. Paulauskas ir V. Tomaševskis kandidatais į prezidentus buvo registruoti anksčiau. V. Tomaševskis patikrinti buvo pristatęs per 50 tūkst., A.Paulauskas – daugiau kaip 41 tūkst. parašų. Kandidatas prezidento rinkimuose registruojamas, jei pateikia ne mažiau kaip 20 tūkst. jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų. VRK atsisakė įregistruoti kandidatu Lietuvos žaliųjų partijos vadovą Liną Balsį, kuris pateikė 20 tūkst. 411 parašų, tačiau vien rašysenos ekspertai beveik 700 parašų įvertino kaip netinkamus. VRK pastebėjo, kad keli šimtai žmonių už L. Balsį pasirašė po du ar net tris kartus. Būtino parašų skaičiaus surinkti nepavyko verslininkui Vladui Lašui (10,8 tūkst. parašų), Kovo 11-osios signatarui Rolandui Paulauskui (8,7 tūkst. parašų), vairuotojui Jonui Lašiniui (186 parašai) bei Demokratinės darbo ir vienybės partijos pirmininkei Kristinai Brazauskienei (465). Pirmieji pretendentai būti kandidatais į Respublikos Prezidentus parašų rinkimo lapus gavo nuo vasario 22-osios. Parašų rinkimo lapus VRK reikėjo pristatyti iki kovo 27 dienos. Visi kandidatai per ateinantį mėnesį dalyvaus politiniuose debatuose, kurie bus organizuojami Lietuvos radijuje ir televizijoje. Planuojama, kad televizijoje bus surengtos penkios laidos, kuriose dalyvaus visi kandidatai. Nuo šios dienos visi kandidatai įgijo teisinę neliečiamybę. Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną, antrasis turas, jei jo reikės, bus organizuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais gegužės 25 dieną.

Beje 2009 metais vykusiuose Prezidento rinkimuose šio posto siekė 7 kandidatai. Dar 8 asmenys nesurinko reikalingo rinkėjų parašų kiekio ar dėl kitų priežasčių netapo kandidatais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija