2014 m. balandžio 11 d.    
Nr. 15
(2086)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Knyga dovanoja išmintį

Pasakojimą sielai skaito Alovės
ir Ryliškių parapijų klebonas
kun. Stanislovas Stankevičius

Alovės pagrindinėje mokykloje (Alytaus r.) sausio 6 dieną prasidėjusi akcija „Skaitau tau“ vis dar tęsiasi. Kiekvieną rytą 9 valandą mokykloje klausomės dienos skaitinio iš Bruno Ferrero knygos „365 trumpi pasakojimai sielai“. Kuo gi ypatinga ši akcija ir ši knyga?

Italų rašytojas ir kunigas Brunas Fereras – vienuolis salezietis, pasaulyje žinomas pamokomo pobūdžio kūriniais. Rinkinys „365 trumpi pasakojimai sielai“ – pasakojimai kiekvienai metų dienai – būtent ta knyga, kuri sutelkia trumpam pabuvimui kartu. Tokios knygos vienu kartu ir neperskaitysi, nes po kiekvieno pasakojimo yra apie ką pagalvoti. Kiekvieną kartą pasiimame iš knygos tiek, kiek pajėgiame, – mažytį krislelį išminties savo sielai.

Knyga visada buvo mokytoja, dovanojanti išmintį, o skaitymas – vertybė, atverianti kelią į pasaulio ir savęs pažinimą. Todėl ir mokyklos direktoriaus J. Navicko sumanymas atrasti bendro laiko skaitymui sulaukė palaikymo ir pritarimo. Besibaigiant trečiajam skaitymo mėnesiui jau galime pasidalinti ir šiokiais tokiais rezultatais: jeigu iš pradžių jaudinomės dėl to, ar bus klausančių, tai dabar jau galvojame, kas galėtų tinkamai paskaityti tekstą. Tekstus gali skaityti savanoriai. Juos jau skaitė ir akcijos sumanytojai, mokiniai, mokytojai. Buvo malonu išgirsti mokinį sakant: „Jeigu man leidžia skaityti, tai manim pasitiki“.

Skaitymuose jau dalyvavo ir mūsų svečiai: Alovės ir Ryliškių parapijų klebonas kun. Stanislovas Stankevičius, Alovės seniūnė Irma Kašėtienė, buvę mokyklos mokiniai Tadas Stepankevičius, Aušra Kamandulytė, Rasa Stanevičiūtė. „Jei įžengsi į bažnyčią ir atversi savo sielą tylai, pastebėsi, kad Dievas pats pirmas sutinka tave su šypsena“ (Br. Ferrero).

Klebonas kun. S. Stankevičius pakvietė vaikus dalyvauti sekmadienio šv. Mišiose ir jose skaityti skaitinius iš Šventojo Rašto. „Nieko tokio, jeigu ir suklysite. Visada galima pasitaisyti“, – sakė klebonas.

Manome, kad ši akcija labiausiai sutelkia bendrystei, suteikia pozityvų požiūrį į šalia esančius ir skatina filosofiškai pažvelgti į realybę, mąstyti ir keistis. Ir nors kiekvieno klausančio įžvalgos būna skirtingos, bendro pobūdžio patarimai yra naudingi visiems.

Birutė Jarusevičienė,
Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Alovės filialo vyresnioji bibliotekininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija