2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Parodose – Tolimųjų Rytų dvelksmas

Panevėžys. Kultūros sostinės programoje didelis dėmesys skiriamas pažinčiai su pasaulio kultūromis. Vasarį „Pasaulio kultūrų“ programoje buvo pristatomi Tolimieji Rytai. Panevėžio m. savivaldybės viešoji biblioteka nuo pat vasario pradžios savo erdves puošė ir lankytojų akis džiugino Kinijai ir Japonijai skirtomis parodomis, edukacine veikla.

Vaikų bibliotekoje „Žiburėlis“ (Parko g. 49) buvo eksponuojama istoriko, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro darbuotojo Jorio Trachimo fotografijų paroda „Kontrastų šalis – Kinija“, pristatanti spalvotą bei kontrastų kupiną vieno Kinijos gyvenimą. J. Trachimui kartu su teatro trupe teko dalyvauti gastrolėse tris milijonus gyventojų turinčiame Guangdžou mieste, kurį jis įamžino nuotraukose, atspindinčiose prabangų šio miesto gyvenimą, sumišusį su skurdu. Greta galima pamatyti didingus dangoraižius, prabangius automobilius, auksines šventyklų statulas, ir visai čia pat, užsukus už judrios gatvės kampo, gatvės prekeivių vežimėlius su skrudintais vabalais, skalbinių virves, turgaus kamščius...

Vaikų bibliotekoje „Šaltinėlis“ (Vasario 16-osios g. 10) bei „Židinio“ (Nemuno g. 76) bibliotekose buvo galima pasigrožėti įspūdingomis popieriaus lankstinių (origami) bei sumi-e (tapybos tušu) parodomis. „Šaltinėlio“ bibliotekoje veikė Panevėžio Dailės mokyklos pradinio kurso mokinių darbų tušu (sumi-e) paroda pagal japonų tapybą, o prie jos pridėjo mokytojų R. Vertelkienės bei V. Švobaitės vadovaujamų klasių mokiniai. Praktinio užsiėmimo metu visi norintieji galėjo susipažinti su klasikiniu, Tolimuosiuose Rytuose susiformavusiu ir ištobulėjusiu kaligrafijos, piešimo bei tapybos tušu metodu. Kaip sakė mokytojos, prieš paimant į rankas pagrindines sumi-e darbo priemones, vadinamas „keturiomis brangenybėmis“, – bambukinį teptuką, tušo plytelę, trintuvę tušui trinti ir rankų darbo popierių – būtina galvoje turėti aiškų tapomą vaizdą. Japoniškas popierius jautriai reaguoja į kiekvieną tuše pamirkyto teptuko prisilietimą. Jei ant popieriaus padedamas nors ir mažiausias taškelis, jo jau neįmanoma nei pašalinti, nei ištaisyti. Darbui reikia nepaprasto susikaupimo, nuolatinių pratybų, tobulos teptuko valdymo technikos ir aukšto profesionalumo.

„Židinio“ bibliotekoje eksponuoti brandūs, virtuoziški dailininkės, sumi-e ir kaligrafijos studijos „Tušo kelias“ įkūrėjos, nacionalinių ir tarptautinių parodų dalyvės, Dalios Dokšaitės sumi-e tapybos ir kaligrafijos darbai, atlikti jau minėta senovine japonų tapybos technika. Tai – subtilūs, elegantiški, jausmus žadinantys ir susižavėjimą keliantys meno kūrinai, vos keletu teptuko potėpių perteikiantys vaizduojamo objekto dvasią, spalvą, judesį, nuotaikų pustonius. Juose tradiciškai vaizduojami gamtos objektai – paukščiai, gėlės, medžiai...

„Šaltinėlio“ bei „Židinio“ bibliotekose (pastarojoje skaitytojus aptarnavo geišos) buvo galima dalyvauti edukaciniuose užsiėmime ir išmokti origamio paslapčių. Japonijoje origamis – brangi, vertinama dovana, iki šiol stebinanti savo paprastu genialumu. Visi norintys galėjo pasimokyti origamio pradmenų, sukurti keletą lankstinių – triušį, gervę, rožę – iš vieno kvadratinio lapo nenaudodami žirklių ir klijų.

Viešosios bibliotekos (Kniaudiškių g. 34) bei Vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ (Kniaudiškių g. 38) skaitytojus džiugino parodos. Paskutiniojoje eksponuota Panevėžio dailės mokyklos mokinio S. Deruko personalinė paroda. Viešojoje bibliotekoje pristatyta S. Čyvo fotografijų paroda „Vaizdai iš Japonijos“.

Indrė Lašinytė,
Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
vyresnioji metodininkė projektų valdymui ir ryšiams su visuomene

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija