2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kamerinis choras ruošiasi tarptautiniams festivaliams ir konkursams

Ramutė Šukienė

Kėdainių kultūros centro
kamerinis choras „Ave Musica“.
Dešinėje – choro vadovas
ir dirigentas Algirdas Viesulas

Choro „Ave Musica“ vadovas
ir dirigentas Algirdas Viesulas

Prieš dešimt metų, 2004-ųjų gegužės 1-ąją, kai Lietuva kartu su devyniomis kitomis valstybėmis – Čekija, Estija, Kipru, Latvija, Lenkija, Malta, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija – tapo viena iš pilnateisių ES valstybių narių, Kėdainių kultūros centro kamerinis choras „Ave Musica“ (choro vadovas ir dirigentas – Algirdas Viesulas, koncertmeisterė – Sigita Aukštiejūtė-Morkūnienė) kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Modestu Pitrėnu buvo deleguoti į Torūnę (Lenkija) ir kartu su keturiais chorais iš Lenkijos dalyvavo koncertinėje programoje įstojimo į Europos Sąjungą proga. Koncerto pabaigoje, prisijungus solistams iš Vokietijos, galingai suskambėjo Liudviko van Bethoveno 9-osios simfonijos finalas „An die Freude“ (Odė džiaugsmui), kurios pagrindinė melodija yra oficialus Europos Sąjungos himnas, dar 1985 metais patvirtintas žymaus dirigento Herberto van Karajano siūlymu.

Nuo tada Kėdainių kultūros centro kamerinis choras „Ave Musica“ beveik kiekvienais metais balandžio ar gegužės mėnesį surengia solinį koncertą savo mieste Kėdainiuose. Šių metų gegužė – ne išimtis. Daugiakultūrime centre gegužės 1 d. 16 val. vyks „Ave Musica“ koncertas, kurio programoje skambės V. Miškinio, V. Budrevičiaus, J. Tamulionio, G. Abariaus, G. Paškevičiaus, O. Vyšniausko, K. Jenkins, grupės „Queen“ ir kitų autorių kūriniai.

Chorą „Ave Musica“ Kėdainiuose įkūrė ir iki šiol jam vadovauja Algirdas Viesulas, 2007 metais išrinktas Kėdainių krašto kultūros premijos laureatu. Įvairiuose chorų konkursuose Lietuvoje ir užsienyje Algirdui Viesului ne kartą įteiktas geriausio dirigento prizas, o jo vadovaujamas choras pelnė prizines vietas Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Latvijoje, kitose šalyse. Už pasiektus nuopelnus Lietuvoje 2003 metais chorui „Ave Musica“ suteikta nominacija „Naujai suspindusi žvaigždė“ ir įteiktas aukščiausias Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimas „Aukso paukštė“.

Pagal tarptautinės chorų organizacijos „Musica mundi“ 1000 geriausių pasaulio chorų reitingavimo rezultatus, 2007 metais chorui „Ave Musica“ skirta 170–177 vieta.

2013 metų pabaigoje Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vykusiame Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse „Ave Musica“ mišrių chorų antroje kategorijoje iškovojo III vietą bei pelnė specialųjį prizą už geriausiai atliktą lietuvių autorių privalomąjį kūrinį (V. Miškinio „Mano gimtinė“). Kėdainiečiai nusileido Šakių kultūros centro ir Vilniaus miesto Dainos mylėtojų klubo mišriems chorams.

Gegužės 1-osios koncertas Kėdainiuose taps simboliniu choro „Ave Musica“ startu pradėti tikrą ateinančios vasaros pasirodymų maratoną ir rimtą pasiruošimą tarptautiniams festivaliams bei konkursams. Liepos 18–20 dienomis „Ave Musica“ dalyvaus chorų festivalyje Prahoje (Čekija), o liepos 21–26 dienomis – tarptautiniame chorų konkurse Stambule (Turkija).

Kėdainiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija