2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalėsdekanate

Po Gavėnios – į velykinį džiaugsmą

Didžiojo penktadienio
procesija Šilalės miesto gatvėmis

Šilalės parapijos vikaras
kun. Justinas Palubinskas
Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje
Gavėnios procesijoje su jaunimu

ŠILALĖ. Susikaupimu, rimtimi, atgaila, Kristaus kančios prisiminimu baigėsi šešias savaites trukusi Gavėnia. Jos metu Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje penktadieniais, po vakaro šv. Mišių, o sekmadieniais prieš Sumą buvo einamas Kryžiaus kelias. Šiame Viešpaties kančios apmąstyme dalyvavo ne tik suaugusieji, bet ir nemažai jaunimo. Kryžiaus kelią vedė Šilalės parapijos kunigai: klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis, vikarai Justinas Palubinskas ir Mindaugas Alekna. Šeštadieniais prieš vakaro šv. Mišias navoje prie Nukryžiuotojo Jėzaus buvo giedami graudūs verksmai (dramatizuotas Kristaus kančios apmąstymas). Visais Gavėnios sekmadieniais po Sumos Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos namuose nemažas parapijiečių būrys giedojo Žemaičių Kalvarijos kalnus už mirusiuosius.

Paskutinio Gavėnios penktadienio popietę Kryžiaus kelio procesija vyko Šilalės miesto gatvėmis. Į ją įsijungė didelis būrys tikinčiųjų, dalyvavo ir jaunimas.

Šeštadienio popietę, prieš Velykas, bažnyčioje giedoti Žemaičių Kalvarijos kalnai. Buvo atvykęs Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Jis pasveikinęs giedotojus su prisiartinusiomis Šv. Velykomis, linkėjo visiems prisikėlusio Kristaus palaimos, o 20.30 val. prasidėjo Velyknakčio pamaldos su Žiburių, Žodžio, Krikšto ir Aukos liturginėmis apeigomis. Joms vadovavo visi trys Šilalės parapijos kunigai.

Išaušus Šv. Velykų rytui šventoriuje mušamas būgnas pakvietė į Kristaus Prisikėlimo iškilmę. Prisikėlimo šv. Mišias aukojo dekanas kan. dr. Algis Genutis. Jis perskaitė Telšių vyskupijos vyskupų: ordinaro Jono Borutos SJ ir jo pagalbininko augziliaro Lino Vodopjanovo velykinį laišką Telšių vyskupijos tikintiesiems.

Kristaus Prisikėlimo šv. Mišios baigėsi klebono dekano kan. dr. A. Genučio padėkomis, išsakytomis tikintiesiems už aktyvų dalyvavimą Gavėnios bei Kristaus Prisikėlimo pamaldose, o visoms katalikiškoms organizacijoms – už pagalbą, ruošiantis Velykų iškilmei, lankant ligonius, senukus, padedant juos aprūpinti Šventaisiais Sakramentais, teikiant kitokią pagalbą. Buvo pasidžiaugta ir Šilalės rajono savivaldybės vadovų neabejingumu ne tik Šilalės parapijai, bet ir visam Šilalės dekanatui.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija