2014 m. balandžio 25 d.    
Nr. 17
(2088)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šventojo Tėvo velykiniai palinkėjimai „Urbi et Orbi“

Mindaugas BUIKA

Palaiminimas „Urbi et Orbi“

Šventasis Tėvas džiaugiasi
mažuoju Velykų šv. Mišių dalyviu

Popiežiaus Pranciškaus palaiminimas
150-tūkstantinei miniai

Šventasis Tėvas džiaugiasi
mažuoju Velykų šv. Mišių dalyviu

Vėl gausybė žmonių, stebėtojų vertinimais jų buvo apie 150 tūkstančių, Velykų sekmadienį, Kristaus Prisikėlimo šventėje rinkosi į Romos Šv. Petro aikštėje popiežiaus Pranciškaus vadovautą šv. Mišių auką. Po tų balandžio 20 dieną vykusių pamaldų prieš tradicinį iškilmingą apaštalinį palaiminimą „Urbi et Orbi“ (Miestui ir pasauliui) kreipdamasis į džiugiai jį pasitikusius maldininkus, Šventasis Tėvas sakė, kad angelo paskelbta žinia prie Nukryžiuotojo kapo atėjusioms moterims: „Jo čia nebėra, jis prisikėlė…Įeikite ir apžiūrėkite…“ (Mt 28, 5–6), yra viso Evangelijos pasakojimo kulminacija. Iš tikrųjų, patvirtintas paskelbimas apie Jėzaus prisikėlimą yra „Geroji naujiena par excellence“, kuria remiasi visas mūsų tikėjimas ir išgelbėjimo amžinybėje viltis, „nes be prisikėlimo fakto krikščionybė prarastų savo prasmę ir visa Bažnyčios misija netektų įkvėpimo“, – aiškino popiežius Pranciškus. Ir tik dėl žinios apie Prisikėlimą vyksta nuolat atsinaujinantis evangelizacinis veikimas, kuriam vykstant krikščionys skelbia: „Jėzus, įsikūnijusi Meilė, mirė ant kryžiaus už mūsų nuodėmes, bet Dievas Tėvas prikėlė Jį ir padarė gyvybės ir mirties Viešpačiu“. Anot Šventojo Tėvo, iš čia seka visas Bažnyčios moralinis ir socialinis mokymas apie visuotinę teisingumo pergalę, nes „Jėzaus meilė nugalėjo neapykantą, gailestingumas – nuodėmę, gėris įveikė blogį, o gyvybė – mirtį“.

* * *

Štai kodėl krikščionys ir toliau kiekvienam sako: „Ateikite ir pažiūrėkite, kad meilė galingesnė, meilė dovanoja gyvybę ir meilės dėka dykuma sužydi viltimi“. Ir tai – ne tik teorinis mokymas, bet juo remiasi besąlyginis ir ištikimas meilės liudijimas, kada tikintieji į Kristų „išeina iš savęs“, tampa artimi visiems vargstantiems, nelaimių prislėgtiems žmonėms, pagelbėdami ligoniams, seneliams ir atstumtiesiems. Tęsdamas savo velykinį kreipimąsi, popiežius Pranciškus meldė prisikėlusio Viešpaties padėti įveikti globalinio bado nelaimę, dėl kurios ir XXI amžiuje kenčia beveik milijardas pasaulio gyventojų ir kurį dar labiau apsunkina nesibaigiantys kariniai konfliktai bei besaikis maisto švaistymas, už kurį ypač atsakinga Vakarų visuomenė. Šventojo Tėvo maldoje buvo prašoma padėti apsaugoti visus pažeidžiamuosius, ypač išnaudojamus ir apleistus vaikus, moteris ir senelius. Nukreipdamas žvilgsnį į įvairių nelaimių kankinamus planetos regionus, popiežius Pranciškus meldė pagalbos sunkių epidemijų ir kraštutinio skurdo ištiktoms Afrikos šalims – Gvinėjai, Siera Leonei ir Liberijai. Buvo prisiminti ir įvairiose šio žemyno vietose – Centrinės Afrikos Respublikoje, Nigerijoje, Pietų Sudane – tebesitęsiantys pilietiniai susirėmimai ir teroristiniai išpuoliai ir meldžiama jų pabaigos. Žinoma, Šventasis Tėvas negalėjo likti nepaminėjęs tradiciškai sudėtingos politinės padėties Artimuosiuose Rytuose ir Šventojoje Žemėje, kurią pats rengiasi aplankyti gegužę. „Meldžiamės ypač už Siriją, mylimą Siriją, kad visi kenčiantys dėl karo galėtų sulaukti humanitarinės pagalbos“, – kalbėjo popiežius Pranciškus, ypač pabrėždamas nerimą dėl civilių gyventojų padėties ir vis neatsinaujinančių taikos derybų.

* * *

Prisikėlęs Jėzus buvo prašomas palaikyti viltį dėl labai trokštamo, bet vis dar nesulaukiamo izraeliečių ir palestiniečių susitaikymo ir dėl brolžudiškų kovų nutraukimo daug iškentėjusiame Irake. Buvo meldžiama stiprybės pabėgėliams, migrantams, ypač kad tie galėtų laisvai išpažinti savo tikėjimą, ir teroristų pagrobtiems įkaitams, tarp kurių yra ir dvasininkų. Šventasis Tėvas paminėjo ir naująsias krizines situacijas Lotynų Amerikoje, melsdamas, kad neramumų apimtos Venesuelos gyventojų širdys užsidegtų susitaikymo ir broliškos santarvės siekiais, o Rytų Europoje, prašydamas, kad visos suinteresuotos pusės skatintų taikos iniciatyvas Ukrainoje. Šios šalies ateities kelias daug priklausys nuo tarptautinės bendruomenės įsikišimo dedant visas įmanomas pastangas, kad būtų užkirstas kelias smurtui ir kad tautoje įsivyrautų vienybės ir dialogo dvasia. Pastebėjęs, kad Rytų krikščionys, kurie sudaro daugumą Ukrainos gyventojų (jie laikosi senojo Julijaus kalendoriaus) šiemet Velykas švenčia kartu su katalikais, popiežius Pranciškus juos pasveikino tardamas: „Christos voskres!“ („Kristus prisikėlė!“) Beje, ta proga šventinėje liturgijoje Evangelijos skaitinys buvo sugiedotas ne tik lotynų, bet ir graikų kalba, o Popiežiškosios rusų kolegijos choras atliko bizantiškąsias giesmes. Taip pabrėžtas Vakarų ir Rytų krikščionių vienybės siekis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija