2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Kronika

Krašto Metų Mamos

Ramutė Šukienė

Kandidates į Metų Mamas
pasveikino Kėdainių dekanato
dekanas kun. Gintaras Pūras

Kėdainiuose kasmet išrenkamos septynios Metų Moterys ir Metų Mama

Kėdainių kultūros centro kūrybiniai darbuotojai jau trejus metus iš eilės surengia Kėdainių krašto Metų Moterų rinkimus – ne vienos Metų Moters, o iškart septynių. Šventės iniciatorės ir režisierės Daivos Urbonienės sumanymu, Kėdainiuose šiais, praėjusiais ir užpradėjusiais metais išrinktos Metų Altruistė, Metų Ambasadorė, Metų Atradimas, Metų Įstaigos vadovė, Metų Kūrėja, Metų Specialistė ir Metų Mama. Kandidates į visas nominacijas gali siūlyti visi rajono gyventojai, pateikdami apgalvotą motyvaciją, kodėl jų siūlomą moterį verta pagerbti ir apdovanoti. Pasiūlytos kandidatės pristatomos vietos spaudoje, balsuoti už jas gali visi rajono gyventojai. Daugiausiai balsų ir specialiai sudarytos komisijos pritarimo sulaukusios kandidatės tampa nominacijų laimėtojomis. Visos kandidatės pakviečiamos į šventę „Ačiū, kad šalia esi“, kurią kultūros darbuotojai surengia Tarptautinės moters dienos proga. Šventės metu paskelbiamos nugalėtojos, joms įteikiamos rėmėjų dovanotos autorinės juvelyrinės segės.


Kronika

Priešvelykinėje mugėje – nagingiausių Dzūkijos meistrų darbai

Rūta Averkienė

Verbas ir sausas puokštes siūlė
tautodailininkė Eugenija Bakšienė

Varėna. Verbų sekmadienio išvakarėse miesto centre gerą pusdienį smagiai šurmuliavo ketvirtą kartą suorganizuota priešvelykinė mugė „Auksalio kupkas“. Joje dalyvavo, savo rankomis pagamintais dirbiniais bei gaminiais prekiavo, amatus bei kūrybinį procesą pristatė daugiau kaip penkiasdešimt tautodailininkų, amatininkų, ūkininkų, sodininkų, kaimo bendruomenių atstovų ir visų nagingų Dzūkijos žmonių iš Varėnos, Alytaus, Lazdijų rajonų, Alytaus ir Druskininkų miestų. Šventės pabaigoje buvo apdovanoti nagingiausi mugės meistrai, o dalyvius ir svečius linksmino dzūkai muzikantai.


Kronika

Mažosios Lietuvos periodinė spauda

Iš dr. Šarūno Toliušio kolekcijos
„Mažosios Lietuvos periodinė spauda“

Klaipėda. Apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje gegužės 5 dieną, pirmadienį, 17 val.,  III aukšto hole, vyks dr. Šarūno Toliušio asmeninės kolekcijos „Mažosios Lietuvos periodinė spauda“ parodos pristatymas. Joje eksponuojama 182 metus įvairiuose Mažosios Lietuvos miestuose ir miesteliuose ėjusi periodika: laikraščiai, žurnalai ir kalendoriai. Paroda surengta kolekcionierių Juozo Toliušio (1922–1987) ir Šarūno Toliušio rinkinių pagrindu.


Kronika

Panemunėlis tarptautiniame teatrų festivalyje

Reda MILAKNIENĖ

Kovo 28–30 dienomis kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo jaunimo teatro studija, vadovaujama Jono Buziliausko, dalyvavo tarptautiniame jaunimo teatrų festivalyje „Baltiskij bereg – 2014“ Taline (Estija). Čia jie suvaidino Justino Marcinkevičiaus „Mažvydą“. Festivalyje savo spektaklius parodė Estijos, Vokietijos, Rusijos, Latvijos jaunimo teatrai. Jono Katelės fondo jaunimo teatro studija tokio lygio festivalyje vaidino pirmą kartą. Šio fondo valdytojas yra rokiškietis verslininkas Leonardas Šablinskas. Jo iniciatyva, remiamas ne tik teatras, bet ir kiti rajono kūrėjai – dainininkai, drožėjai ir kiti.


Kristijono Donelaičio metai

Prisimintas prie paminklo ir konferencijoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Kristijono Donelaičio
draugijos nariais

MARIJAMPOLĖ. Kristijono Donelaičio draugijos kvietimu balandžio 8 dieną Sūduvos sostinėje lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė dalyvavo K. Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms skirtuose renginiuose. Prie lietuvių grožinės literatūros pradininko paminklo, kuris pastatytas pernai K. Donelaičio draugijos narių rūpesčiu, Prezidentė padėjo gėlių ir pasveikino respublikinės mokslinės-praktinės konferencijos „Po Donelaičio ženklu“ dalyvius ir marijampoliečius. Viešnią vizito Marijampolėje metu globojo Savivaldybės meras Vidmantas Brazys. Pasak Prezidentės, Suvalkijos žmonių meilė kalbai ir knygai yra pavyzdys visai Lietuvai. Šis kraštas nuo seno garsėjo darbščiais ir kūrybingais, savitą tarmę ir jos grynumą išsaugojusiais žmonėmis. Čia įsikūrė darbšti K. Donelaičio draugija, sutelkusi žmones ir bendromis pastangomis pastačiusi lietuvybės puoselėtojui paminklą.


Kristijono Donelaičio metai

Kaligrafiškai perrašomi „Metai“

RADVILIŠKIS. Viešojoje bibliotekoje kaligrafiškai perrašoma Kristijono Donelaičio poema „Metai“. Susirinkusieji į netradicinį renginį išgirdo pasakojimą apie K. Donelaičio gyvenimą, pedagoginę veiklą, kūrybą, barometrų, muzikos instrumentų, optinių prietaisų meistravimą, klebonavimą Tolminkiemyje. Ilgiau stabtelėta prie poemos „Metai“ rašymo istorijos. Daugelį sudomino Skaitytojų aptarnavimo skyriuje parengta K. Donelaičio 300 metų jubiliejui skirta paroda. Dailės mokyklos mokytoja Neringa Kestenienė pirmoji atvertė būsimosios knygos lapus ir įrašė pirmąsias poemos eilutes. Į renginį atėję Lizdeikos gimnazijos auklėtiniai irgi nekantravo prisidėti prie „Metų“ perrašymo.


Kristijono Donelaičio metai

Netradicinė literatūros pamoka

SIMNAS. Balandžio 7 dieną Simno gimnazijoje vyko atvira integruota lietuvių kalbos, muzikos, šokio ir dailės pamoka, skirta paminėti lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines. Į netradicinę pamoką, pavadintą „Donelaitis tarp mūsų“, susirinkusius vyresniųjų klasių mokinius lietuvių kalbos mokytoja Lina Rančelienė kvietė daina, šokiu, būriška kalba atverti langą į K. Donelaičio „Metus“, į poeto pasaulį. Mokiniai noriai dalyvavo pamokoje: papuošė salę garsiajai poemai nupieštomis iliustracijomis, skaitė vaizdingiausias „Metų“ ištraukas, šoko XVIII amžiaus liaudies šokius, kurių išmokė gimnazijos šokių mokytoja Zita Belickienė, dainavo K. Donelaičio kūrybinę dvasią atskleidžiančias dainas (vadovė – muzikos mokytoja Giedrė Petkevičienė). Lyriška kanklių muzika žavėjo Daugų muzikos mokyklos auklėtinė Kamilė Venskūnaitė. Pamokoje dalyvavo ir buvusi Simno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Regina Janeckienė, kuri labai įdomiai papasakojo apie tai, kaip studijų metais dalyvavo K. Donelaičio kapo paieškų ekspedicijoje Tolminkiemyje. Ypač sudomino pasakojimas apie tai, kaip buvo ieškoma kapo, kaip buvo atpažinti garsiojo poeto palaikai.


Kristijono Donelaičio metai

Hegzametras dailiuoju šriftu

Dailės būrelio dalyvių
hegzametro eilutės

VILNIUS. Balandžio 16 dieną Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40) veikė Vilniaus „Genio“ pradinės mokyklos dailės būrelio dalyvių ir jo vadovės Dovilės Sabaliauskienės šrifto darbų paroda „Raidės ir žodžiai“ bei keramikos būrelio (vadovė – Lina Bačianskaitė) darbų paroda „Pavasario paukščiai“. Dailės būrelis mokykloje veikia nuo 1995 metų. Jo dalyviai šalia piešimo, tapybos, koliažų daug dėmesio skiria dailiajam šriftui. Parodoje eksponuoti vaikų darbai, sukurti žaidžiant su raidžių formomis, spalvomis, ritmais, derinant piešinį ir tekstą. Kasmet bandoma įsigilinti į svarbias, prasmingas mintis: pasirenkamos Evangelijos ištraukos, maldų žodžiai, klasikinė poezija. Šįmet pabandyta įsiskaityti į Kristijono Donelaičio tekstus ir jiems rasti įvairių išraiškos būdų: metų laikus vaizduoja rudens medžiai, žiemos pūga, pavasario paukščiai, vasaros gėlės bei juos lydinčios hegzametro eilutės.


Kronika

Klube kuriami didžiuliai kaišyti kiaušiniai

Ramutė Šukienė

Klubo „Mano namai“ įkūrėja
Vitalija Augulienė su Jonavos
kultūros centro direktoriaus
pavaduotoja Jurgita Urnikiene

Balandį Kėdainių rajono gyvenviečių – Šėtos, Truskavos, Akademijos, Gudžiūnų – gyventojus, Kėdainių krašto muziejaus, Daugiakultūrio centro ir Jonavos kultūros centro lankytojus maloniai nustebino Kėdainių rajone klubo „Mano namai“ velykinis siurprizas – kaišymo technika sukurti didžiuliai kiaušiniai.

– Prieš Velykas mūsų klubo nariai sumanė surengti kelis išvažiuojamuosius seminarus su edukacine programa. Pirmoji mano idėja buvo kaišymo technika pagaminti didelius kiaušinius ir iš jų sukurti velykinę verbą. Deja, didžiulės verbos teko atsisakyti, nes ją transportuoti iš vienos vietos į kitą būtų labai sunku. Sukūrėme kompoziciją iš trijų didelių kiaušinių. Kaišymo technika – kai ant nupiešto paviršiaus peiliu įpjaunamos linijos, į kurias peiliu įterpiami audinio skiautelių pakraščiai, taip užpildant visą paviršių. Labai džiaugiamės, kad ir didieji kiaušiniai, ir tradiciniai margučiai, ir visi mūsų rankdarbiai susilaukė didelio lankytojų dėmesio. Ir vaikai, ir suaugusieji noriai fotografavosi prie didžiųjų kiaušinių kompozicijos, – pasakoja pieš penkiolika metų klubą „Mano namai“ įkūrusi Kėdainių kultūros centro Vilainių skyriaus vadovė Vitalija Augulienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija