2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Krašto Metų Mamos

Ramutė Šukienė

Kandidates į Metų Mamas
pasveikino Kėdainių dekanato
dekanas kun. Gintaras Pūras

Kandidatė į metų Mamas, Kėdainių
kultūros premijos laureatė Aušra
Giedrienė Kėdainių rajono bažnyčiose
dirba jau daugiau kaip dvidešimt metų

Metų Mama Asta Ambrazienė,
savo meilę ir rūpestį kasdien
dalinanti dvylikai vaikų

2012 metais šventėje „Ačiū,
kad šalia esi“ kartu su savo Mama
dalyvavo ir nominantes sveikino
Kėdainių Šv. Jurgio parapijos
klebonas kun. Artūras Stanevičius

Pernai Metų Mama išrinkta devynių
vaikų mama Vaiva Gulbinienė su šventės
vedėju dainininku Egidijumi Sipavičiumi

2012 metais Metų Mamą Eleną Černeckienę
pasveikino Kėdainių rajono savivaldybės
mero pavaduotoja Nijolė Naujokienė

Kėdainiuose kasmet išrenkamos septynios Metų Moterys ir Metų Mama

Kėdainių kultūros centro kūrybiniai darbuotojai jau trejus metus iš eilės surengia Kėdainių krašto Metų Moterų rinkimus – ne vienos Metų Moters, o iškart septynių. Šventės iniciatorės ir režisierės Daivos Urbonienės sumanymu, Kėdainiuose šiais, praėjusiais ir užpradėjusiais metais išrinktos Metų Altruistė, Metų Ambasadorė, Metų Atradimas, Metų Įstaigos vadovė, Metų Kūrėja, Metų Specialistė ir Metų Mama. Kandidates į visas nominacijas gali siūlyti visi rajono gyventojai, pateikdami apgalvotą motyvaciją, kodėl jų siūlomą moterį verta pagerbti ir apdovanoti. Pasiūlytos kandidatės pristatomos vietos spaudoje, balsuoti už jas gali visi rajono gyventojai. Daugiausiai balsų ir specialiai sudarytos komisijos pritarimo sulaukusios kandidatės tampa nominacijų laimėtojomis. Visos kandidatės pakviečiamos į šventę „Ačiū, kad šalia esi“, kurią kultūros darbuotojai surengia Tarptautinės moters dienos proga. Šventės metu paskelbiamos nugalėtojos, joms įteikiamos rėmėjų dovanotos autorinės juvelyrinės segės.

Siūlantieji kandidates, balsuojantieji už jas ir sveikinantieji nugalėtojas išsako daug pagyrimų apie visas, tačiau daugiausiai šiltų, jautrių, prasmingų žodžių skiriama, be abejo, Metų Mamoms.

Kėdainių rajonas – dorai savo vaikus auklėjančių daugiavaikių Mamų kraštas

Šiais metais į septynias Kėdainių krašto Metų Moterų nominacijas iš viso pasiūlytos 37 kandidatės, už kurias balsavo 6894 Kėdainių krašto žmonės. Kėdainių kultūros centre vykusioje nugalėtojų apdovanojimo šventėje skambėjo Kėdainių muzikos mokyklos mokinių ir mokytojų muzikiniai sveikinimai, gražiausias dainas atliko Renata ir Deivis.

Metų Mama šiais metais išrinkta iš septynių kandidačių. Rinkimų organizatoriai į Metų Mamos nominaciją prašė siūlyti tik daugiavaikes mamas, dorai auklėjančias savo vaikus, galinčias būti pavyzdžiu visoms mamoms. Paaiškėjo, kad Kėdainių rajonas gali didžiuotis visu tokių mamų būriu.

Viena jų – Josvainiuose gyvenanti penkių vaikų mama Aušra Giedrienė. Kėdainių krašto žmonėms ši moteris gerai pažįstama kaip gabi, puikiai savo darbą išmananti muzikė, Dievo apdovanota išskirtinio grožio balsu. Aušra jau daugiau kaip dvidešimt metų Kėdainių rajono bažnyčiose uoliai dirba su chorais, daug laiko praleidžia parapijose, su parapijų jaunimu važiuoja į rekolekcijas. Ji įkūrė klubą „Auštarietis“, vadovauja Kėdainių rajone ir visoje Lietuvoje jau gerai žinomiems kolektyvams „Auštaras“ ir „Auštarėlis“, kasmet iškovojantiems prizines vietas įvairiuose muzikiniuose konkursuose ir apžiūrose. Už atsakingą, geranorišką, nuoširdų ir kūrybišką kultūrinį darbą su vaikais ir jaunimu, už aktyvų ir profesionalų Kėdainių krašto kultūros puoselėjimą 2012 metais A. Giedrienei suteiktas Kėdainių krašto kultūros premijos laureatės vardas. Meilę menui ši moteris perdavė ir savo vaikams. Vyriausia dukra Viltė – Lietuvos dailės akademijos absolventė. Sūnūs Dainius ir Marius – Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos studentai, jaunėlis Linas – Josvainių gimnazijos gimnazistas. Mažoji Guostė lanko baleto užsiėmimus ir drauge su mama lankosi renginiuose. Nors A. Giedrienės gyvenimas nelepino, ji sugebėjo savo vaikams įdiegti žmogiškąsias vertybes. Vaikai darbštūs, mandagūs, atsakingi. Aušra – ne tik nuostabi mama. Ji įkvėpia džiaugsmo ir optimizmo visiems kitiems aplink ją esantiems žmonėms.

Kita kandidatė į šių metų Metų Mamas – Pelėdnagių seniūnijos Paobelio kaime gyvenanti trijų sūnų mama Bronislava Žirlienė. Jos sūnūs Virgilijus, Erikas ir Deividas – aktyvūs mokiniai, laisvalaikiu mėgstantys sportuoti. Erikas ir Deividas lanko Kėdainių sporto mokyklą. Bronislava vaikus augina viena, bet sugeba juos auklėti taip, kad sūnūs yra labai darbštūs, mandagūs, paslaugūs, gerbiantys savo mamą. Visi jie vasaros atostogų metu stengiasi patys užsidirbti pinigų, kad mamai būtų lengviau.

Dotnuvos seniūnijos Mantviliškio kaime gyvenanti Rita Banienė – keturių vaikų mama. Trys dukros jau baigė mokslus ir pasinėrė į darbus. Dar besimokančio „pagranduko“ Karolio svajonė – tapti krepšininku. Visi R. Banienės vaikai puikiai išauklėti, darbštūs, mandagūs, atsakingi ir pareigingi.

Kitos kandidatės į šių metų Metų Mamas – mamos, užauginusios po šešis vaikus. Kėdainiuose gyvenanti Vitalija Bieliauskienė visus šešis savo vaikus augino ir prižiūrėjo, kaip tik išgalėjo, – mylėjo, rūpinosi, slaugė. Jos pačios sveikata prasta, turi negalią, bet ir toliau rūpinasi savo jau užaugusiais vaikais ir jiems padeda. V. Bieliauskienė turi jau dvylika anūkų, juos labai myli ir lepina.

Surviliškio seniūnijos Kalnaberžės kaime gyvenanti Laimutė Bertašienė kartu su vyru Algiu užaugino šešias puikias dukras ir išauklėjo jas dorais žmonėmis. Mergaitės nuo mažų dienų augo apgaubtos mamos rūpesčio, užaugo darbščios ir pareigingos. Laimutė su vyru jas visas išleido į mokslus. Kai kurios dukros jau sukūrė savo šeimas ir pas mamą grįžta su anūkėliais.

Genovaitė Subačienė, gyvenanti Pernaravos seniūnijos Langakių kaime, užaugino šešis dorus vaikus – dvi dukras ir keturis sūnus. Ir pati Genovaitė užaugo gausioje šeimoje – jos mama užaugino aštuonis darbščius vaikus ir buvo apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Genovaitė padėjo savo mamai užauginti jaunesniuosius brolius ir seseris. Tai – labai nuoširdi ir geranoriška moteris, besidžiaugianti savo artimųjų, giminių ir kaimynų sėkme, pasirengusi kiekvienam padėti, neskubanti smerkti suklydusiųjų, išgyvenanti dėl visų pažįstamų žmonių nesėkmių ir nelaimių. Ji nuolat nepailsdama dirba, nes neįsivaizduoja gyvenimo kaime be savo gyvulių ir paukščių. Genovaitei jau 72 metai, bet jos siela jauna. Dainuoja moterų ansamblyje „Daina“, turi draugių, mėgsta bendrauti, nedejuoja dėl ligų ar nesėkmių, kiekviename žmoguje pirmiausia pastebi geruosius bruožus.

Metų Mama, kurios kepto Kalėdų pyrago laukia dvylika vaikų

Kėdainių krašto Metų Mama šiais metais išrinkta Dotnuvoje gyvenanti dvylikos vaikų mama Asta Ambrazienė. Ši stipri moteris, prieš kelerius metus netekusi vyro, dar rūpinasi ir savo vaikų garbaus amžiaus močiute. Turint tokią gausią šeimą, reikia didžiulės meilės, kantrybės ir pasiaukojimo. Visų vaikų temperamentas skirtingas, vienam reikia švelnumo, kitam griežtumo, tad mama turi mokėti tarsi dvylika kalbų. Visiems vaikams sudarytos sąlygos ne tik mokytis, bet ir užsiimti savo pomėgiais. Ieva lanko Kėdainių sporto mokyklą, Viktorija jau penkerius metus lanko šokių būrelį. Ne visi vaikai mokosi puikiai, bet sesės surenka ir brolių „išbarstytus“ dešimtukus. Likimas šeimai atseikėjo ir negandų – vienas iš vaikų turi negalią. Jei kam nors kyla klausimas, ar įmanoma visus dvylika mylėti vienodai, Astos gyvenimas įrodo, kad ir vieną saldainį galima padalinti į dvylika lygių dalių. Visiems jos vaikams pakanka dėmesio ir užuojautos, palaikymo ir postūmio siekti savo svajonių. „Visada labai laukiame Kalėdų, kai visi susėsime prie didelio stalo, valgysime Mamos keptą pyragą, ilgai kalbėsimės ir džiaugsimės“. Vienos iš dukrų žodžiai skamba tarsi įrodymas, kad šioje didelėje šeimoje kartu su vaikais auga tradicijos, formuojančios tikrąsias vertybes.

Šventės režisierius ir vedėjas Arnas Švilpauskas visas kandidates į šią nominaciją pakvietė į sceną. Bučiuodamas joms rankas ir įteikdamas puokštes gražiausių gėlių, itin jausmingai pasveikino Kėdainių dekanato dekanas, Kėdainių Šv. Juozapo, Paberžės Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bei Surviliškio Nukryžiuotojo Jėzaus parapijų klebonas kun. Gintaras Pūras, ypatingą dėmesį, be abejo, skirdamas A. Ambrazienei.

Metų Mamą Kėdainių moterų klubo vardu pasveikino ir kvietimą grožio procedūroms įteikė klubo vadovė Daina Balasevičienė. Saulėtą balandžio pabaigos dieną, kai šis straipsnis jau buvo paruoštas spaudai, procedūrų salone sutikau A. Ambrazienę su dukra. Metų Mama, užuot dovanotu kvietimu pasinaudojusi pati, nusprendė palepinti savo dukrą, o paklausta, kodėl „skriaudžia“ save, kukliai atsakė, kad jos su dukra tiesiog dalinasi šia dovana. Ar reikia geresnio įrodymo, kokia dosni mylinčios Mamos širdis?

Įveikiančios visas negandas ir... nepamirštančios šypsotis

Į Kėdainių krašto Metų Mamos nominaciją 2013-aisiais pretendavo trys Kėdainių krašte gyvenančios mamos. Viena jų – Danutė Teresė Dambrauskienė, praėjusį rugsėjį atšventusi 75 metų jubiliejų. Ši moteris net 29 metus slaugė sunkiai sergantį, iš patalo nepakylantį savo vyrą. Kai vyras patyrė traumą, vienam sūnui buvo 7 metai, kitam – vos 6 mėnesiai. Pasiaukojanti mama savo sūnums įskiepijo meilę darbui, atsakomybę, supratimą ir užuojautą kitiems. Ši smulkutė moteris su didele ir dosnia širdimi gali būti pavyzdys daugeliui mamų. Ji nuolat triūsia kaip bitutė, yra puiki šeimininkė, visada randa gerą žodį ir skuba į pagalbą kaimynams bei artimiesiems.

Rimą Mikšienę, gyvenančią Pernaravos seniūnijoje, tarp Metų Mamų ją siūliusieji norėjo matyti ir 2012, ir 2013 metais. „Žiūri į pažliugusį, provėžuotą, tarpais blizgančiu ledu padengtą kelią ir matai maišeliais apkrautą dviratį, kurį sunkiai mina Rimutė. Taip kas antrą dieną su savo pirkiniais penkis kilometrus iki Paaluonio parduotuvės ir tiek pat atgal važiuoja R. Mikšienė. Galėtų kas nors iš šeimos narių pakeisti Rimutę, bet niekas nemoka taip skaičiuoti ir pamatuoti, kas būtina tą dieną nupirkti. Namuose vienuolika žmonių. Pasitardama su savaisiais, šeimos biudžetu daugiausia rūpinasi Rima. Negyvendamas tokioje aplinkoje, negali įsivaizduoti, koks svarbus kiekvienas litas, kaip šeima stengiasi sutaupyti namo apšiltinimui ir kaip tai nesiseka. Daugiausia išlaidų tenka mažajai Rūtelei. Cukralige sergančiai mergaitei reikia ypatingos priežiūros, specialaus maistelio, juostelių cukraus kiekiui kraujyje tikrinti, kurios nekompensuojamos. Džiugina labai gerai išauklėti Rimos vaikai, kurie, kaip ir pati Rima, moka labai vertinti kiekvieną nors ir nedidelį padovanotą daiktelį, pasakytą gerą žodį ar padarytą paslaugą. Rima stengiasi ne tik gauti, bet ir duoti. Pernaravos bendruomenė dėkinga jai už bendruomenės senjorams Kalėdų proga numegztas šlepetes. Tai – tik maža šios paprastos, itin darbščios kaimo moters kasdienybės dalelė“, – apie R. Mikšienę rašė ją gerai pažįstantys žmonės.

Daugiausiai pritariančiųjų balsų sulaukė ir Kėdainių krašto Metų Mama praėjusiais metais tapo Vaiva Gulbinienė, Šėtoje gyvenanti devynių vaikų mama. Tai – labai rūpestinga, savo vaikams atsidavusi moteris, neprašanti niekieno pagalbos. Vyriausioji jos dukra su negalia, tad rūpesčių itin daug ir stiprybės mamai negali pritrūkti. Dar Vaiva rūpinasi savo sergančiu vyru ir teta, nors sveikata ir pati pasigirti negali. Ji – tvarkinga, rami, mandagi, paslaugi, visiems padedanti ir visada besišypsanti moteris. Būdama labai darbšti, atsakinga, turinti jautrią širdį, šiuos dalykus įskiepijo ir savo vaikams. Vaiva medikė, net būdama motinystės atostogose bet kuriuo paros metu skubėjo į pagalbą tiems, kam pagalba buvo reikalinga.

Dar prieš metus, kai Kėdainių krašto metų Moterų rinkimai vyko pirmą kartą ir sulaukė ypatingo kėdainiečių susidomėjimo (tada kandidatėmis į septynias Metų Moterų nominacijas buvo pasiūlytos net 82 Kėdainių krašto moterys, į Kėdainių krašto Metų Mamas – 6 kandidatės), Metų Mama išrinkta Elena Černeckienė. Ji – kaip ir šių metų Kėdainių krašto Metų Mama Asta Ambrazienė dvylikos vaikų mama, gyvenanti Dotnuvos seniūnijoje, Beržų kaime. Elenos Černeckienės vaikai apie savo Mamą tada rašė, kad ji – nuostabi Mama, labai juos visus mylinti, iš paskutiniųjų besistengianti, kad jie būtų gražiai apsirengę, išklausanti ir patarianti visais gyvenimo klausimais. „Jos širdyje užtenka vietos mums visiems, ji – ne tik auksinės širdies, bet ir auksinių rankų, labai darbšti, kantri, teisinga bei supratinga, atsidavusi savo šeimai, bet visada ištiesianti pagalbos ranką aplinkiniams. Ji verta aukso medalio. Už ją nuostabesnės mamos nėra. Stipresnio žmogaus už ją nėra!“

Kiekvienais metais pačių gražiausių žodžių sulaukusios, specialiai pagamintomis autorinėmis juvelyrinėmis segėmis apdovanotos Metų Mamos tarsi viena kukliai tvirtina, jog toks pripažinimas joms netikėtas, tačiau labai mielas ir brangus.

Rašau apie šias Mamas, galvoju apie savo Mamą ir vis stipriau apima nuojauta, kad kažką darau ne taip. Kiekviena jų – neatskleistas gėrio lobynas, o aš vos po kelis sakinius apie jas bandau „sukimšti“ į vieną nedidelį laikraščio puslapį...

Kėdainiai
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija