2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Priešvelykinėje mugėje – nagingiausių Dzūkijos meistrų darbai

Rūta Averkienė

Verbas ir sausas puokštes siūlė
tautodailininkė Eugenija Bakšienė

„Auksalio kupko“ laureatai.
Dešinėje – meistrų meistru
pripažintas keramikas
Artūras Matonis

Meistrų meistro Artūro
Matonio keramikos darbai

Autentiškais kalvystės darbais
visus sudomino Stasys Truncė

Daiva Petruškevičienė
prie savo siuvinėtų rankdarbių

Varėna. Verbų sekmadienio išvakarėse miesto centre gerą pusdienį smagiai šurmuliavo ketvirtą kartą suorganizuota priešvelykinė mugė „Auksalio kupkas“. Joje dalyvavo, savo rankomis pagamintais dirbiniais bei gaminiais prekiavo, amatus bei kūrybinį procesą pristatė daugiau kaip penkiasdešimt tautodailininkų, amatininkų, ūkininkų, sodininkų, kaimo bendruomenių atstovų ir visų nagingų Dzūkijos žmonių iš Varėnos, Alytaus, Lazdijų rajonų, Alytaus ir Druskininkų miestų. Šventės pabaigoje buvo apdovanoti nagingiausi mugės meistrai, o dalyvius ir svečius linksmino dzūkai muzikantai.

Ši mugė – puiki proga parodyti, kokių darbščių ir kūrybingų žmonių turi Varėnos rajonas ir visa Dzūkija, kurioje gerbiamos ir tebepuoselėjamos iš tėvų ir senelių perimtos senosios dzūkų tradicijos, amatai, kulinarinis paveldas, kurioje gyvena daug žmonių, mokančių „prakalbinti“ medį, molį, liną, šiaudą...

Šiųmetė mugė džiugino ir pavasarišku oru, ir gera nuotaika, tad apsilankiusieji turėjo puikią galimybę Šv. Velykoms įsigyti pintų, skobtų, žiestų, megztų, nertų dzūkų meno meistrų dirbinių, verbų, margučių, paskanauti dzūkiškų skanėstų, pasiklausyti nuotaikingo koncerto.

Dzūkiškos mugės pradžioje jos dalyvius ir lankytojus dzūkiškai ir nuotaikingai pasveikinęs Varėnos kultūros centro direktorės pavaduotojas Marius Galinis pasidžiaugė, jog jau ketvirtąkart vyksta puiki priešvelykinė mugė, kuri į Varėną sukviečia ne tik šio krašto, bet ir viso Dzūkijos regiono geriausius amatų meistrus.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė kvietė pasidžiaugti šventine mugės nuotaika bei įsigyti tikrai vertų dėmesio dzūkų meistrų dirbinių, o meistrams linkėjo kūrybinės sėkmės, kad noras puoselėti ir kurti tai, kuo gyveno mūsų protėviai, neapleistų ir ateityje.

„Auksalio kupko“ šventėje liaudiškos muzikos ir dainų kvietė pasiklausyti Varėnos kultūros centro jaunimo folkloro ansamblis „Žeiria“, šauniausias Dzūkijos muzikantas Stasys Junda, liaudiškos muzikos kapela „Paparcis“, Valkininkų moterų ansamblis „Santaka“ bei Perlojos kaimo kapela. Dailės studijos „Kadagys“ vadovas, žymus tautodailininkas Algirdas Juškevičius su savo mokiniais ne tik prekiavo, bet ir demonstravo drožybos procesą. Ne vieno pirkėjo sulaukė spalvoti, žaismingų formų keramiko Artūro Matonio indai, vazos, dubenėliai, vazonai, puodeliai.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtos rezervato darbuotojai žavėjo senųjų dzūkiškų amatų demonstravimu. Dailių verbų ir šiaudinių „sodų“ siūlė įsigyti merkiniškė tautodailininkė Laimutė Saviščevienė, pynimo amatą su savo mokiniais demonstravo bei įvairiausias pintinėles pardavinėjo amatų meistras, etnografiniame Musteikos kaime gyvenantis Romas Norkūnas, žvakes iš vaško senuoju dzūkišku būdu liejo marcinkoniškė Virginija Pugačiauskienė. Verbas ir sausas puokštes siūlė tautodailininkė Eugenija Bakšienė. Autentiškais kalvystės darbais mugės lankytojus domino Stasys Truncė.

Ne vienas mugės lankytojas sustojo pasigrožėti dailiais tolkūniškės Daivos Petruškevičienės siuvinėtais, nertais rankdarbiais. Vaiskiomis spalvomis mirguliavo tautodailininkės Irenos Žukauskienės iš vilnos velti kiaušiniai, sagės. Mugės lankytojus žavėjo varėniškių Onutės ir Algirdo Guntulionių subtiliai nuveltos elegantiškos skraistės, šalikai, skrybėlaitės, žaismingos įvairiaspalvės šlepetės. Daug dėmesio susilaukė dzūkiškos sodybos „Grikucis“ šeimininkė Laima Mačionienė, kiekvienam priėjusiam linksmai siūliusi grikinės babkos, naminės duonos paragauti, įvairiaspalvių veltų gaminių – kepurių, šlepečių, net veltinių – įsigyti. Savo dirbinius siūlė ir daugelis kitų Dzūkijos meistrų.

Dauguma iš jų pakalbinti buvo puikios nuotaikos, džiaugėsi turintys progą „Auksalio kupke“ dalyvauti, tarpusavyje pabendrauti, o jei kokį dirbinį ir parduos, bus visai šaunu. Mugės pabaigoje buvo paskelbti ir diplomais bei piniginiais prizais apdovanoti geriausi mugės meistrai. Juos, atsižvelgdama į amato kūrybinio proceso pristatymą, autentiškumą, dzūkiškų tradicijų puoselėjimą ir išsaugojimą, išrinko ir įvertino šventės komisija, o apdovanojo Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja R. Svirskienė. Ji savivaldybės vardu dėkojo mugės dalyviams, puoselėjantiems senuosius amatus, papročius, liaudies tradicijas ir suteikiantiems galimybę jas pažinti visiems norintiems.

„Auksalio kupko“ meistrų meistru pripažintas keramikas Artūras Matonis, kuriantis spalvotąją keramiką. Antroji vieta atiteko Daivai Petruškevičienei. Jos siuvinėtais rankdarbiais savo namus papuošti svajoja kiekviena šeimininkė. Trečioji vieta skirta Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklai, kurios mokiniai su vadovu mugėje demonstravo kalvystės meną.

Varėniškiai ir miesto svečiai tądien džiaugėsi puikia tautodailės muge ir tikriausiai nė vienas į namus negrįžo be mielo Dzūkijos meistrų rankomis sukurto pirkinio.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija