2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Panemunėlis tarptautiniame teatrų festivalyje

Reda MILAKNIENĖ

Kovo 28–30 dienomis kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros ir paramos fondo jaunimo teatro studija, vadovaujama Jono Buziliausko, dalyvavo tarptautiniame jaunimo teatrų festivalyje „Baltiskij bereg – 2014“ Taline (Estija). Čia jie suvaidino Justino Marcinkevičiaus „Mažvydą“. Festivalyje savo spektaklius parodė Estijos, Vokietijos, Rusijos, Latvijos jaunimo teatrai. Jono Katelės fondo jaunimo teatro studija tokio lygio festivalyje vaidino pirmą kartą. Šio fondo valdytojas yra rokiškietis verslininkas Leonardas Šablinskas. Jo iniciatyva, remiamas ne tik teatras, bet ir kiti rajono kūrėjai – dainininkai, drožėjai ir kiti.

Atstovavo Panemunėliui

J. Buziliauskas šiame festivalyje jau yra dalyvavęs su spektakliais „Erelnyčia“ ir „Velnioniškai vienas“, todėl jam labai norėjosi išvežti savo studijos jaunimą. Režisierius sakė, kad „Mažvydas“ buvo visai gerai įvertintas ir kritikų, ir ekspertų. Festivalyje apskritai buvo daug klasikos – užsieniečiai vaidino A. Čechovą F. Dostojevskį. Mūsiškiai parodė lietuvišką klasiką. Sulaukė atsiliepimų, kad tikslūs ir įdomūs simboliai, išnaudojama erdvė, įdomu žiūrėti ir nesuprantant kalbos, geras aktorių ansamblis. „Mažvyde“ vaidina rajono mokyklų moksleiviai, Drąsutė Jarušauskienė ir Linas Pauliukas. O pagrindinį vaidmenį – Mažvydą – sukūręs J. Buziliauskas apdovanotas prizu už geriausią vyro vaidmenį ir už geriausią vizualų spektaklio sprendimą. Jo sūnus – vienuolikmetis Arnas – taip pat apdovanotas specialiu prizu kaip jauniausias festivalio dalyvis. J. Buziliauskas sakė, jog jie atstovavo Panemunėliui, nes J. Katelės fondo būstinė – būtent šis miestelis. „Šalia Talino, Peterburgo, Bremeno tikrai nepadarėme gėdos Lietuvai“, – sakė režisierius.

Donelaitis ir Daukantas

J. Buziliauskas šiemet pastatė ir J. Marcinkevičiaus poemą „Donelaitis“. Ji jau tris kartus suvaidinta Anykščiuose ir Panemunėlio kultūros centre. Spektaklyje, be studijos jaunimo, vaidina L. Pauliukas ir Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė. Šiemet Kristijonui Donelaičiui – 300 metų. J. Buziliauskui ta proga rūpėjo kažkaip kitaip pasižiūrėti į K. Donelaitį.

Anykščių kultūros centre, kur šiuo metu dirba teatro režisieriumi J. Buziliauskas, pastatė ir dar vieną J. Marcinkevičiaus pjesę „Daukantas“. Kovo 11-ąją premjera vyko Anykščiuose.

Važiuos į prestižinį festivalį

Su „Rebus“ teatru ir savo spektakliu „Ragana“ gegužę J. Buziliauskas dalyvaus Rusų dramos teatre vyksiančiame teatrų festivalyje „Vilniaus rampa“, o Priekulės teatre jo pastatytas darbas „Barbora Radvilaitė“ važiuos į tarptautinį Šiaurės šalių teatrų festivalį, kuris liepos 1–6 dienomis vyks Suomijoje. Tai – antras režisieriaus kūrinys, atrinktas į tokio lygio festivalį. Pirmasis, daugybę apdovanojimų pelnęs pastatymas „Erelnyčia“ pasauliniame festivalyje parodytas prieš aštuonerius metus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija