2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kristijono Donelaičio metai

Prisimintas prie paminklo ir konferencijoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Kristijono Donelaičio
draugijos nariais

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Marijampolėje, prie paminklo
Kristijonui Donelaičiui,
su grupe renginio dalyvių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Marijampolėje, prie paminklo
Kristijonui Donelaičiui,
su grupe jaunųjų renginio dalyvių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
ir Marijampolės meras
Vidmantas Brazys su grupe
jaunųjų renginio dalyvių

MARIJAMPOLĖ. Kristijono Donelaičio draugijos kvietimu balandžio 8 dieną Sūduvos sostinėje lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė dalyvavo K. Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms skirtuose renginiuose. Prie lietuvių grožinės literatūros pradininko paminklo, kuris pastatytas pernai K. Donelaičio draugijos narių rūpesčiu, Prezidentė padėjo gėlių ir pasveikino respublikinės mokslinės-praktinės konferencijos „Po Donelaičio ženklu“ dalyvius ir marijampoliečius. Viešnią vizito Marijampolėje metu globojo Savivaldybės meras Vidmantas Brazys. Pasak Prezidentės, Suvalkijos žmonių meilė kalbai ir knygai yra pavyzdys visai Lietuvai. Šis kraštas nuo seno garsėjo darbščiais ir kūrybingais, savitą tarmę ir jos grynumą išsaugojusiais žmonėmis. Čia įsikūrė darbšti K. Donelaičio draugija, sutelkusi žmones ir bendromis pastangomis pastačiusi lietuvybės puoselėtojui paminklą.

Kalbėdamas prie paminklo savivaldybės meras V. Brazys teigė, kad susitikimas Marijampolėje tikriausiai nėra atsitiktinis – Karaliaučiaus kraštas, nutolęs vos pusšimtį kilometrų, dovanojo Lietuvai K. Donelaitį, o Sūduvos kraštas – bendrinę kalbą. Prieš šimtus metų parašyti K. Donelaičio tekstai yra aktualūs šiandienos lietuviui – jie skatina dorai gyventi, atkakliai dirbti, mylėti žemę, rasti nusiraminimą šeimoje ir gamtoje.

Prie poeto paminklo kalbėjo ir Seimo narys Albinas Mitrulevičius, Generalinis konsulas Karaliaučiuje Vaclavas Stankevičius, Lietuvos konsulato Tilžėje ministras patarėjas Bronius Makauskas ir kiti svečiai.

Po iškilmių prie K. Donelaičio paminklo Marijampolės dramos teatre vyko respublikinė mokslinė-praktinė konferencija „Po Donelaičio ženklu“, kurioje pranešimus apie K. Donelaičio vaidmenį mūsų tautos kultūroje bei jo palikimo išsaugojimą daugiakultūrinėje aplinkoje, jo kūrybą, gyvenimą, apie tai, kaip jį vertino šiuolaikiniai rašytojai, poetai, skaitė dr. Algirdas Matulevičius, dr. Sigitas Narbutas, rašytoja Aldona Ruseckaitė, evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis ir kiti įvairių organizacijų atstovai. Sulaukta svečių iš Karaliaučiaus, Punsko, Tilžės, Druskininkų, Birštono, Kauno ir Vilniaus. Čia vyko diskusijos ir buvo bandyta pažvelgti į K. Donelaitį, jo kūrybą kitaip, neįprastu žvilgsniu.

Vakarą dramos teatre vainikavo spektaklis „Giesmė“ pagal Antano Drilingos romaną „Jau saulelė...“ (režisierė – Virginija Samuolienė).

Pagal Marijampolės savivaldybės informaciją
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

.Redakcijos prierašas. Artimiausiu metu „XXI amžiuje“ spausdinsime interviu su Kristijono Donelaičio draugijos pirmininke Vida Mickuviene.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija