2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Žaliuos ąžuolai

Bendra ąžuoliukų sodintojų
Dusetose nuotrauka

Vytautas Čypas ir televizijos
korespondentė Sinkevičienė

Dusetų seniūnas Saulius
Kėblys ir Zarasų vicemeras
Nikolajus Gusevas

Pušynėlio seniūnaitė Vilma
Jarmalavičienė su sūneliu Marku
Alvydo Stausko nuotraukos

DUSETOS. Balandžio 16 dieną, trečiadienį, būreliai dusetiškių ir svečių pėsčiomis ir su automobiliais vyko į prie autobusų stoties, Vytauto ir Vienažindžio gatvių sankryžoje, esančią aikštelę. Čia, 15.30 val. prasidėjo ąžuoliukų sodinimo šventė. Sodinukai pavadinti istoriniais, nes jie išauginti iš 2009 metais (tais metais Lietuva šventė savo tūkstantmetį) subrandintų gilių. Jas surinko, pasodino, prižiūrėjo ir beveik penkerius metus globojo Panevėžio gamtos mokyklos bendruomenė. 50 gražiausių sodinukų dusetiškiai išsikasė patys, nuvykę į Panevėžį. Taip užsimezgė graži draugystė tarp Dusetų ir Panevėžio gamtos mokyklos bendruomenių, nes panevėžiečiai rinks informaciją ne tik apie Dusetose augančius medelius, bet ir apie Dusetų bendruomenę, kurios iniciatyva buvo įvykdyta ši graži ir labai prasminga akcija. Juk ąžuolas – Lietuvos garbės ir stiprybės simbolis, o šio medžio sodinimas – žmonių pilietškumo, vienybės ir draugystės pasireiškimo aktas.

Renginys Dusetose priminė reikšmingą sukaktį – gegužės 1 dieną sukako 10 metų, kai Lietuva tapo Europos Sąjungos nare. Šiai datai paminėti Vilniaus Katedros aikštėje įvyko įžymybių koncertas „Mes švenčiame 10 metų Europos Sąjungoje“. Prisiminti svarbiausi ir reikšmingiausi per dešimtmetį Europos Sąjungoje vykę įvykiai, įvertintas nueitas Lietuvos kelias ir pasiekimai, Lietuvos piliečių indėlis į šiuos pasiekimus, ir gyventojai, susirinkę į Katedros ailštę, ir per televiziją galėjo pamatyti reportažą apie šiuos žmones. Malonu paminėti, kad tarp dešimties iškilių žmonių, kuriuos atrinko respublikinė komisija, paminėtas ir Dusetų Garbės pilietis, aktyvus visuomenininkas Vytautas Čypas. Kadangi jo filmavimas buvo numatytas tą trečiadienį, tai į šį filmą įsiliejo ir ąžuoliukų sodinimo akcija Dusetose, Sartų ežero pakrantėje, nes V. Čypas ir buvo tas žmogus, kurio iniciatyva buvo įgyvendinta Europos Sąjungos finansuojamo projekto dalis – istorinių ąžuoliukų sodinimas, tvarkant ir puošiant Sartų ežero pakrantę.

Paskelbdamas šią istorinę akimirką, kada pirmasis Lietuvos žmonių išaugintas ir išpuoselėtas ąžuoliukas savo jaunomis šaknimis palies Dusetų žemę, seniūnas Saulius Kėblys pakvietė visus padėkoti Vytautui Čypui ir Vilmai Jarmalavičienei, kurie suplanavo, organizavo ir iki galo įgyvendino šį prasmingą aktą, paskelbdami, kad „ąžuolai žaliuos žemėje Dusetų“.

Į šią šventę atvyko daugelio Dusetose veikiančių įstaigų atstovai ir garbūs svečiai ne tik iš Zarasų rajono, bet ir Utenos: Zarasų miškų urėdas Rimantas Jurevičius, Seimo nario Algimanto Dumbravos padėjėja-sekretorė Regina Račkauskienė, Zarasų vicemeras Nikolajus Gusevas, Zarasų Policijos komisariato atstovai, vadovaujami Vitalio Kutkausko, Utenoje gyvenantis garsus visuomeninkas, medelių sodinimo visoje Lietuvoje dalyvis Almantas Raščiauskas su žmona, Regioninio parko direktorius Saulius Mažiulis, Dusetų kultūros centro dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas su savo darbuotojais, Dusetų gimnazijos direktorius Gintautas Kuzma su savo padėjėjais, Dusetų komunalinio ūkio direktorius Vytautas Repečka, Meno mokyklos komanda, vadovaujama direktorės Dalios Deinienės, bendruomenės pirmininkas miškininkas Rimas Vaitukaitis, miškininkas Gaudentas Umaras su žmona Danute, grupė Dusetų vaikų dienos centro moksleivių su vadove Virginija Mazūriene, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys su seniūnijos darbuotojais, seniūno pavaduotojas Raimondas Parakevičius su žmona, šios teritorijos seniūnaitė, šių eilučių autorė Marija Varenbergienė ir daug Dusetų gyventojų.

Visus pasveikinęs Dusetų seniūnas S. Kėblys džiaugėsi, kad beveik visi Dusetose veikiančių įstaigų atstovai ir garbūs svečiai susirinko į šią neeilinę pavasarinę šventę, gražiais žodžiais paminėjo Panevėžio Gamtos mokyklos bendruomenę. Zarasų vicemeras N. Gusevas, sveikindamas dusetiškius, pabrėžė, kad stipriai bedruomenei labai tinka ir stiprūs, ilgaamžiai medžiai – ąžuolai, kuriuos sodins visi Dusetų bendruomenės atstovai. Zarasų miškų urėdas R. Jurevičius paragino greičiau pradėti sodinimo darbus, nes medeliai negali ilgai laukti – jie turi būti teisingai ir tvarkingai pasodinti.

Pasodinti ąžuolai užaugę suteiks pavėsį pavargusiems, saugos Dusetas nuo šiaurės vėjų ir primins ateinančioms kartoms apie 2014 metais čia, Dusetose, gyvenusius, dirbusius žmones ir labai mylėjusius šį gražiausią pasaulyje žemės kampelį, apsodinusius „Lietuvos tūkstantmečio“ ąžuoliukais.

Medelių sodinimo pamoką pademonstravę miškininkai – bendruomenės pirmininkas R. Vaitukaitis, G. Umaras ir urėdas R. Jurevičius – kastuvą perdavė V. Čypui – jam buvo patikėtas pirmojo ąžuoliuko pasodinimas Dusetų žemėje. Tada ir prasidėjo darbas, kurį galima pavadinti švente. Reikėjo pasodinti 50 ąžuoliukų. Policininkai savo pasodintą medelį pavadino „Pasitikėjimo policija ąžuolu“. Auga V. Čypo ir V. Jarmalavičienės ąžuoliukai. Vilma savąjį ąžuoliuką sodino su sūneliu Marku, kuris iš namų net mažytį laistytuvėlį atsinešė, kad galėtų pats palaistyti savąjį su mamyte pasodintą medelį. Augs Meno mokyklos, kultūros centro, gimnazijos, policijos, atskirų žmonių bei bendrai pasodinti medeliai. Ypatingai savo pasodintą ąžuoliuką paženklino svečias iš Utenos A. Raščiauskas: iš mažų akmenėlių aplink ąžuoliuką išdėliojo gamtos virsmo ženklą, apkarpė nereikalingas šakeles ir jautriu rankų prisilietimu tarsi palaimino savo ir kitus medelius...

Visą medelių sodinimo procesą filmavo Lietuvos televizija, daug fotografavo profesionalūs fotografai ir mėgėjai. Ši medelių sodinimo šventė palietė ne tik žmonių rankas, bet ir širdis. Pabaigę darbus visi sustojo bendrai nuotraukai, o iš krūtinių išsiveržė Lietuvoje populiari daina „Ąžuolai žaliuos žemėj Lietuvos...“

Saugokime ąžuoliukus – juk jie – mūsų vienybės, bendrystės ir meilės savo gimtinei išraiška. Tikime, kad jokio piktavalio ranka nepakils nuskriausti Lietuvos simboliu ir Lietuvos stiprybės medžiu vadinamą ąžuolą. Džiaukimės ir didžiuokimės turėdami savo Ąžuolyną.

Marija VARENBERGIENĖ,
seniūnaitė

Zarasų rajonas
Alvydo Stausko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija