2014 m. gegužės 23 d.    
Nr. 21
(2092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Poeto eiles pristatė pradinukai ir folkloro ansamblis

Poetą Joną Mališauską pristato
bibliotekos vedėja Danutė Zuozienė

PANEVĖŽYS. Didelius ir mažus panevėžiečius į Šiaurinę biblioteką (Pušaloto g. 55) sukvietė kraštietis Jonas Mališauskas. Čia įvyko ką tik išleistos jo pirmosios eilėraščių knygelės „Vaivorykščių žemė“ , skirtos vaikams, pristatymas. Pasveikinti autorių atvyko tikrai spalvinga ir įvairi publika: poeto artimieji, bičiuliai, Sausio 13-osios brolijos draugijos nariai, buvusi mokytoja, Kristaus Karaliaus Katedros vikaras kun. Dainius Matiukas, Ramygalos gimnazijos mokiniai ir visi, besidomintys poezija, kam prie širdies paprastai parašyti, jausmingi, skambūs, liaudiška kūrybos tradicija pagrįsti, eilėraščiai.

Bibliotekos vedėja Danutė Zuozienė teigė, jog pirmiausia, kad susipažintume su knygele, reikia ją skaityti. Čia į pagalbą atskubėjo Ramygalos gimnazijos pradinukai. Vieni nedrąsiai, paskubomis, padedami mokytojų, tačiau nuoširdžiai deklamavo J. Mališausko knygelėje išspausdintus kūrinius apie vaikystę, pavasarį, vaivorykštę, genius, biteles, laikroduką, Velykas, Nemunėlį...

Ponas Jonas, kilęs iš Pasvalio rajono, augo vienuolikos vaikų šeimoje. Visą gyvenimą dirbęs kultūrinį darbą, mokęs groti ir dainuoti kitus, panevėžietis net negalvojo, kad kada nors ims rašyti eiles. Tačiau prieš keliolika metų, mirus motinai, galvoje be jokių pastangų ėmė dėliotis posmai, o jis vos spėjo užrašinėti. Prirašęs kelis sąsiuvinius eilėraščių, nunešė juos parodyti poetei Elenai Mezginaitei. Tikėjosi gauti poetės patarimą, ar verta gadinti popierių. Pasak pono Jono, pirmoji kritikė savamokslio eiliuotojo nesukritikavo. „Imk akordeoną, grok ir dainuok, tavo tekstai labai dainingi“, – patarė jam poetė. Nuo to laiko J. Mališauskas laisvalaikiu rašo eilėraščius, sugalvoja jiems melodijas, kuria ratelius, žaidimus vaikams. Įdomu tai, kad vyras iš karto parašo visą tekstą, niekada netaiso. Nors neturi literatūrinio išsilavinimo, tačiau jau yra išleidęs 5 poezijos rinktines, pakeliui ir šeštoji.

Paklaustas, kodėl nusprendė rašyti vaikams, J. Mališauskas prasitarė, jog dirbdamas „Taikos“ darželio-mokyklos bibliotekoje buvo paskatintas rašyti eilėraščius, tekstus metų laikams, kalendorinėms šventėms. Taip susirinko nemenkas kūrinių mažiesiems pluoštas. Vyras nusprendė išleisti knygą, kurioje sugulė ne tik posmai, bet ir kiekvienam eilėraščiui pedagogės Astos Purkėnaitės-Jokubauskienės nupieštos iliustracijos. Šiuo metu J. Mališauskas yra Panevėžio rajono Šilagalio kultūros centro renginių organizatorius, folklorinio ansamblio „Šarma“ vadovas. Renginio metu į susirinkusiuosius kartu su šiuo kolektyvu prabilo savo kurtomis dainomis bei poetiniu žodžiu. Skambėjo dainos apie autoriaus mylimus žirgus, tėviškę, meilę...

Renginiui einant į pabaigą, sveikinimo žodį tarti panoro ne vienas. Buvusi mokytoja autorių apibūdino kaip mokantį bendrauti su įvairių socialinių sluoksnių ir amžiaus žmonėmis, su visais randantį bendrą kalbą. Bičiulė logopedė Genovaitė Mičiulienė džiaugėsi, kad Joną Dievas apdovanojo talentu, sklandžiomis mintimis, širdies gerumu, muzikalumu. „Raukšlės išsitiesia, kai žmogus laimingas, kuria, dainuoja“, – džiaugtis gyvenimu susirinkusiuosius ragino moteris. Poetą pasveikino ir bičiulis kun. D. Matiukas. Jis pasidžiaugė nauju kūriniu, kuriam gimti reikėjo daug bemiegių naktų, ir prasitarė, kad J. Mališauskas planuoja išleisti humoreskų rinkinį. „Jei Jonas jau išleido knygelę vaikams, tai gal kada išleis ir kunigams“, – juokavo kunigas.

Indrė Lašinytė

Vikos Dubauskaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija