2014 m. gegužės 30 d.    
Nr. 22
(2093)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Atmintis

Poeto 75-mečiui – kūrybos konkursas

Jonas Strielkūnas

Biržų krašte, Putauskuose, Vabalninko valsčiuje, 1939 m. kovo 6 d. gimė poetas, vertėjas, publicistas Jonas Strielkūnas. 1957–1960 metais dirbo Vabalninko laikraščio, o 1967–1978 metais „Literatūros ir meno“ redakcijose. Pirmasis jo eilėraščių rinkinys „Raudoni šermukšniai“ išėjo 1966 metais. Iš viso išleido 15 knygų. Nuo 1978 metų vertė iš rusų, anglų, latvių, rumunų ir kitų kalbų.

Neseniai minėjome šio 2010 m. gegužės 9 d. mirusio kraštiečio 75-ąsias gimimo metines. Vabalninke vyko baigiamasis projekto „Jono Strielkūno gyvenimo ir kūrybos keliais“ renginys – konferencija. Jo metu apdovanoti konkurso „Kur gimėm, kur augom...“ laimėtojai, nominantai ir dalyviai. Nuo 2013 metų rudens Vabalninko krašto kultūros ir istorijos fondas kartu su laikraščiu „Biržiečių žodis“ buvo paskelbęs literatūrinių rašinių ir poezijos konkursą, skirtą poeto Jono Strielkūno 75-osioms gimimo metinėms. Jame savo kūrybą pateikė 47 autoriai, iš jų 13 mokinių. Konkurso darbus vertino penkių asmenų komisija. Atskirai buvo įvertinta jaunųjų ir suaugusiųjų kūryba. I vietą laimėjo buvusi poeto kaimynė Regina Žemaitaitienė, II – vabalninkietis, Lietuvos nusipelnęs mokytojas Algirdas Garbauskas, III – paįstrietė Ona Striškienė. Poezijos srityje nepralenkiamas buvo biržietis žurnalistas, literatas Algirdas Butkevičius. Jis ir skaitė pagrindinį pranešimą konferencijoje apie poeto J. Strielkūno gyvenimą ir kūrybą.

Šventiniame renginyje dalyvavo poeto žmona Janina Strielkūnienė. Kultūros namuose veikė fotografo Stanislovo Vadopolo darbų paroda, pasakojanti apie poeto susitikimus su vabalninkiečiais. Baigiamojoje dalyje koncertavo aktorė Dalia Jankauskaitė, Andrius Kulikauskas ir Kąstytis Mikiška.

Ona Striškienė

Biržų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija