2014 m. gegužės 30 d.    
Nr. 22
(2093)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Bažnyčios giesmininko pergalės Lietuvos padangėje

Apdovanojamas varžybų nugalėtojas
dusetiškis Tadas Grinevičius (centre)

Dusetiškis Tadas Grinevičius Lietuvoje žinomas kaip daugkartinis prasparnių sporto varžybų nugalėtojas, daugelio prizų laimėtojas, žmogus, mėgstantis laisvai skraidyti ir stebėti mūsų žemę iš padangių. T. Grinevičiaus nuotraukos spausdinamos prie daugelio straipsnių Zarasų rajono ir Lietuvos spaudoje. Tačiau Tadas gerai žinomas dusetiškiams ir kaip puikus solistas, giesmininkas, klebono kan. Stanislovo Krumpliausko pagalbininkas. Jis profesionaliai atlieka religinio turinio kūrinius per šv. Mišias Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje.

Sužinojome, kad gegužės pradžioje vykusiose tarptautinėse parasparnių varžybose dusetiškis T. Grinevičius užėmė pirmąją vietą ir iškovojo pagrindinį apdovanojimą. Paprašėme papasakoti apie šias varžybas, nes tik šio gražaus sporto specialistas ir dalyvis, žinantis visus specifinius dalykus, gali išsamiai papasakoti apie nesenai vykusias varžybas.

Pasak Tado, pavasariniai orai suteikia išskirtines sąlygas parasparnių sporto mėgėjams. Kol oro temperatūra nėra aukšta ir dideli žemės plotai nepasidengę žaluma, o saulės intensyvumas jau pakankamai didelis, susidaro tokios sąlygos, kai debesų aukštis nuo žemės siekia net 3 kilometrus, o šilto oro srautai (termikai) pakankamai stiprūs ir griežti. Tokios orų sąlygos labai džiugina visų sklandymo šakų atstovus, tarp jų ir parasparnininkus, per žiemą ištroškusius ilgų maršrutinių skrydžių. Taigi, sulaukus palankių orų, prasidėjo ir varžybų sezonas. Vienos tokių – „Vilniaus taurė 2014“. Čia rengiamos „Laisvo skrydžio“ klubo varžybos, šį kartą buvo tikrai išskirtinės. Tai buvo pirmosios Lietuvos klubinės varžybos, turėjusios FAI 2 kategoriją, be to, tarptautinės. Jos vyko gegužės 1–4 dienomis Molėtų rajone, Klabinių kaimo apylinkėse, netoli Alantos miestelio. Varžybose dalyvavo 50 pilotų, iš jų 8 užsieniečiai – iš Latvijos, Rusijos ir Lenkijos. Nors orai buvo permainingi, tačiau varžybos vis tiek buvo surengtos ir, kaip vėliau paaiškėjo, netgi labai sėkmingai.

Pirmasis varžybų pratimas, deja, buvo nutrauktas dėl per stipraus gūsingo vėjo.

Antrasis pratimas įvyko sėkmingai, nors dangus ir buvo gana apniukęs, tačiau pilotams tai nesutrukdė sėkmingai skrieti. Maršrutas buvo 32,9 km su vienu posūkio punktu. Finišą pasiekė 24 pilotai. Vakare varžybų dalyvius linksmino ir sušalti neleido muzikos grupė „JOKE“, kurios sudėtyje yra net du pilotai – oreivis Giedrius Leškevičius ir parasparnininkė Rasa Maslauskaitė.

Trečiasis pratimas buvo gana sudėtingas. Kadangi pūtė silpnas vėjas, pratimo maršrutas buvo trikampis, tai yra, kai posūkio punktai išdėstyti taip, kad pilotai įveikę maršrutą sėkmingai parskrenda atgal į stovyklą, o pati skrydžio trajektorija būna panaši į lygiakraštį trikampį. Maršruto ilgis buvo 55 km. Finišą pasiekė 17 pilotų. Tokį ilgą ir sudėtingą pratimą atlikti leido aukštas, siekęs daugiau kaip 2 km, debesų padas. Tokios sąlygos leido pilotams pasirinkti saugesnį aukštį ilgiems pereinamiesiems skridimams, ypač prieš vėją.

Ketvirtasis pratimas buvo 47 km ilgio su vienu posūkio punktu Klabiniai–Utena–Daugailiai. Kadangi vėjas vėl buvo stiprokas, o prognozės žadėjo popiet ateinant lietų, buvo abejonių dėl pratimo atlikimo. Tačiau kovingai nusiteikę pilotai sėkmingai išnaudojo sudėtingas sąlygas. Finišą pasiekė 20 pilotų. Šiame pratime ypač įnirtinga kova vyko tarp pratimo lyderių. Pirmas tris vietas užėmusių pilotų rezultatų skirtumas buvo mažiau nei minutė. Bet koks uždelsimas ar papildomas apsisukimas ore galėjo lemti labai daug, turint galvoje, jog maršruto įveikimo laikas – beveik visa valanda. Taigi iš keturių pratimų trys buvo sėkmingi. Visi pilotai liko patenkinti susiklosčiusiomis orų sąlygomis ir varžybų organizavimu. Varžybų metu nė vienas pilotas nesusižeidė ir niekam kitam žalos nebuvo padaryta.

Po varžybų įvyko apdovanojimai. Trečiąją vietą bendroje įskaitoje (2423 taškai) užėmė Donatas Adžgauskas (Vilnius ), antrąją – (2596 taškai) Robertas Pesliakas (Vilnius ). Varžybų nugalėtoju, varžybų taurės ir 300 eurų piniginio prizo laimėtoju, surinkęs 2714 taškų, tapo dusetiškis, Zarasų aeroklubo „Orlėkis“ narys, parasparnio pilotas Tadas Grinevičius.

Kitos šio sezono parasparnių sporto varžybos, turėjusios vykti Panevėžyje gegužės 8–9 dienomis, dėl blogų oro sąlygų atšauktos, tad laukiama palankaus dangaus.

Vytautas ČYPAS,
Dusetų sporto klubo „Ainiai“ prezidentas

Aleksandro Čiuvykino nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija