2014 m. gegužės 30 d.    
Nr. 22
(2093)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Muziejuje – rašytojos paminklo maketas

Kaune gyvenantis iš Rokiškio krašto kilęs tautodailininkas, garbės kraštotyrininkas devyniasdešimt antruosius metus einantis Leonas Juozonis sukūrė žymios išeivijos rašytojos Alės Rūtos (Elenos Viktorijos Nakaitės-Arbačiauskienės-Arbienės) paminklo projektą. Autorius sumanė sukurti trijų metrų aukščio skulptūros maketą, kuriame įamžinta rašytoja, nešanti trisdešimt savo parašytų knygų. Skulptūros šone išrašyta rašytojos pavardė, slapyvardis ir gimimo bei mirties datos: 1915 11 03–2011 12 31. Tautodailininkas savo darbą parodė Kaune gyvenančiai rašytojos dukrai Vijolei Elenai, kuri šį projektą pagyrė. Autorius viliasi, kad ateityje Alės Rūtos artimieji ar kūrybos gerbėjai pasirūpins, kad skulptūra būtų išlieta iš bronzos arba išskobta iš ąžuolo.

Nedidelę šio paminklo kopiją iš putoplasčio L. Juozonis padovanojo Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejui, kuriame įrengta ekspozicija, skirta rašytojai Alei Rūtai. Vaikystėje būsimajai rašytojai teko gyventi pas giminaičius Kunigiškiuose ir lankyti pradžios mokyklą, kurios pastate po restauravimo jau arti trijų dešimtmečių veikia Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus.

Santa Monikoje (JAV) gyvenusi rašytoja muziejui dovanojo savo knygų, nuotraukų, iki pat savo gyvenimo saulėlydžio rašė laiškus, ne kartą materialiai parėmė muziejų globojantį vaižgantiečių klubą „Pragiedrulys“. Neatsitiktinai Kunigiškių muziejuje yra įrengta ir rašytojai Alei Rūtai skirta ekspozicija, sukaupta apie garsiąją kraštietę nemažai atsiminimų, kraštotyrinės medžiagos.

Tautodailininko L. Juozonio sukurtos skulptūros maketo kopiją perdavė muziejui Kauno rajone gyvenantis technikos mokslų daktaras, tikras gimtojo krašto patriotas Gvidas Kazlauskas, kuriam irgi teko lankyti Kunigiškių pradinę mokyklą. Ši dovana atsidūrė šalia Alės Rūtos dovanotų knygų ir muziejaus darbuotojams rašytų laiškų.

Vytautas BAGDONAS

Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija