2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kai žodis susuka lizdą...

Poezija pavasarį skambėjo 50-ąjį kartą

Romas BACEVIČIUS

50-ojo „Poezijos pavasario“
laureatas Kęstutis Navakas

Lietuvos rašytojų sąjungos
Kauno skyriaus pirmininkas
Vidmantas Kiaušas ir
dailininkas Gvidas Latakas
merui Andriui Kupčinskui
(dešinėje) padovanojo paveikslą

Gegužės 30 dieną Kaune, Maironio literatūros muziejaus kiemelyje, iškilmingai vainikuotas 50-asis tarptautinio „Poezijos pavasario“ festivalio laureatas. Juo tapo kaunietis poetas Kęstutis Navakas už 2013 metais išleistas poezijos knygas „100 du“ ir „Lorelei: 50 meilės laiškų + meilės eilėraščių“. Kūrėjui atiteko ir Kauno miesto savivaldybės teikiama Maironio premija, 10 tūkst. litų, kaip „Poezijos pavasario“ nugalėtojui. Ąžuolo lapų vainiką K. Navakui užkabino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas. Meras irgi buvo apdovanotas – Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas ir dailininkas Gvidas Latakas merui padovanojo paveikslą, kad šis, kabodamas jo kabinete liudytų kultūros svarbą miestui. K. Navaką apdovanojo „Kauno diena“, spausdinanti jo tekstus, bei judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovai Jūratė ir Česlovas Norvaišos. „Šeimininkės“ žurnalo prizu apdovanota Dovilė Zelčiūtė, o įmonės „Lonas“ prizą poetų šeimai – čiužinį – gavo Violeta Šoblinskaitė ir Gasparas Aleksa. Rašytoja Marija Macijauskienė apdovanota „Kauno spaudos“ prizu.

Maironio literatūrinio muziejaus kiemelyje poeziją skaitė ne tik šių metų, bet ir ankstesnieji „Poezijos pavasario“ laureatai Petras Palilionis, Aidas Marčėnas, Donaldas Kajokas, Gintaras Patackas, Antanas A. Jonynas, Viktoras Rudžianskas, Tautvyda Marcinkevičiūtė. V. Rudžianskas gavo Maironio sodo varnos prizą, kurį įteikė Maironio literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė. Erika Drungytė skaitė Jono Aisčio eilėraštį, o savo eilėraštį – J. Aisčio premijos laureatas Julius Keleras. Po vieną eilėraštį perskaitė Indrė Valantinaitė, Ilzė Butkutė, Arnas Ališauskas, Ramunė Brundzaitė, Albinas Galinis, Stanislovas Abromavičius, Lidija Šimkutė, Stasys Birgelis, „Poezijos pavasarėlio“ laureatė Akvilė Vainiūtė, poetai iš Airijos, Vokietijos, Islandijos, Suomijos. Maironio gimnazijos atstovas Naglis Žilinskas paskaitė Maironio poezijos, o grupė „Kadujo“ atliko keletą sutartinių.

Kaip savo eilėraštyje sakė S. Abromavičius, jo ir kitų rašančiųjų įrankis yra žodis. Kokį jis lizdą susuka ir kokias mintis pateikia, kiekvienas gali įvertinti. Kartais supranti, kad kai būna kuo daugiau poetų, tuo išgirsti mažiau poezijos...

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija