2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Įvertintas už poeziją

Gitana Kudulienė

Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus
premijos laureatas
Augustinas Dainys

NAISIAI. Čia įteikta 38-oji respublikinė Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės premija už geriausią pirmąją poezijos knygą. Šiaulių rajono savivaldybės administracijos skirta premija atiteko poetui ir filosofui, vilniečiui Augustinui Dainiui už pernai Lietuvos rašytojų leidyklos išleistą knygą „Akys girdi sielagėlę“. Šiais metais premijos įteikimo šventė „Tylios mano dainos...“ išsikraustė iš Z. Gėlės literatūros muziejaus į Naisių vasaros teatro ir bendruomenės kultūros namus. Renginio vedėja Rita Žukauskienė pristatė svečius, Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Ikaras“ parodė literatūrinę kompoziciją, savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Laimutė Varkalienė perskaitė komisijos protokolą, kuriame teigiama, kad buvo vertintos šešios debiutinės poezijos knygos: Giedrės Maybe „Sapno sodų nemigos“, pakruojietės Laimos Užkuraitės-Černiauskienės „Išdrįsti“, Dovilės Kuzminskaitės „Namas su paukščio ženklu“, Aldutės Šereikaitės-Žiugždienės „Prie Šventosios ir Šešupės“, Elenos Borusevičiūtės „Nesutemsta už lango“ ir Augustino Dainio „Akys girdi sielagėlę“. Balsų dauguma nutarta Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premiją skirti A. Dainiui. Kultūros skyriaus vedėjas Tomas Vaitkus laureatą apjuosė vardine tautine juosta, įteikė premiją (1500 Lt), mero Algimanto Gaubo padėkos raštą, Kultūros centro direktorius Raimondas Sinkevičius įteikė pereinamąjį prizą. Laureatą savo ir Seimo narės Rimos Baškienės vardu pasveikino Meškuičių seniūnė Jolanta Baškienė, sėkmės linkėjo Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė, Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos atstovai.

Šiaulių universiteto prof. Džiuljeta Maskuliūnienė teigė, kad ši premija yra tapusi Lietuvos kultūros ženklu ir yra reikšminga ne tik ją gavusiems poetams. Anot jos, vertinant knygas konkuravo trys autoriai, tačiau įtikino A. Dainio poezija, kurioje jaučiamas savitas poeto balsas ir nežinia, ko knygoje daugiau: filosofijos ar poezijos. Čia tiek daug vardų Dievui, daug naujų žodžių. Vienas jų – sielagėlė. O pati knyga nėra tradicinė savo apimtimi – ji panašėja į eilėraščių rinkinį, viso gyvenimo poeziją. Humanitarinių mokslų daktarės Gintarės Bernotienės žodžiais, skaitydama knygą ji jautėsi lyg vartytų Europos dailės albumus – čia didžiulis dėmesys skiriamas vaizdiniui ir jo apmąstymams.

Poetas A. Dainys teigė, kad stengiasi išsaugoti savo vidinį vaiką, iš kurio trykšta kūrybos versmė. Jam – 41-eri. Ir amžius puoselėjant savo vidinį vaiką nėra svarbus. Vienas mėgstamiausių poeto užsiėmimų – plaukioti valtimi ežere. Jis yra dirbęs Vilniaus universiteto Botanikos sode. Dabar duoną valgo „iš filosofijos dėstymo“.

Vilniaus universitete Augustinas Dainys baigė filosofijos studijas ir apgynė daktaro disertaciją apie Vitgenštaino ir Heidegerio kalbos sampratas. Dėsto filosofiją Lietuvos edukologijos universitete. 2012 metais išleistas jo filosofinis romanas „Angelofilai: trys istorijos apie sielos alchemiją“. Lig šiol savo poezijos daugiausiai spausdino „Šiaurės Atėnuose“. Laureatas perskaitė kelis eilėraščius.

Kristijono Donelaičio ir Justino Marcinkevičiaus žodžiai salėje skambėjo iš aktorės Gražinos Urbonaitės lūpų. Grojo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fleitininkas Andrius Radziukynas, koncertavo mokiniai, eilėraščius skaitė poetai.

Poezijos šventė „Tylios mano dainos...“ iš salės persikėlė į karščiu alsuojantį lauką. Sereikių kapinaitėse ant poeto Zigmo Gėlės kapo padėta gėlių, uždegtos žvakelės, o premijos laureatų parke Augustinas Dainys pasodino ąžuoliuką.

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija