2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Neprarasti Šventosios Dvasios dovanojamos laisvės

Popiežiaus Pranciškaus paskatos katalikų charizminio atsinaujinimo sąjūdžiui

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pranciškus džiugiai
sutinkamas Romos Olimpiniame stadione

Susitikimas Romos Olimpiniame stadione

Popiežius Pranciškus, panašiai kaip ir jo pirmtakai šventasis Jonas Paulius II ir popiežius emeritas Benediktas XVI, pabrėždamas savo bičiulystę įvairiems katalikų bažnytiniams sąjūdžiams, dalyvavo tarptautinėje charizminio atsinaujinimo šventėje Romoje, išsakė ganytojiškas pastabas ir palinkėjimus dalyviams. Praėjusį sekmadienį, birželio 1 dieną, laukiant didžiosios Sekminių iškilmės, Olimpiniame stadione Italijos nacionalinis Atsinaujinimo Šventojoje Dvasioje sąjūdis (Rinno vamento nello Spirite) bendradarbiaudamas su tarptautinėmis katalikų charizminio atsinaujinimo asociacijomis, surengė jau 37-ąjį didžiulį susitikimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 50 tūkstančių įvairaus amžiaus, bet daugiausia jaunų žmonių. Į šį maldos, šlovinimo giesmių budėjimą ir dialogo renginį, pratęstą ir kitą dieną, birželio 2-ąją, buvo atvykę net pusantro tūkstančio charizmatikų grupių iš 55 pasaulio šalių, įskaitant per tūkstantį kunigų, šeimas su mažamečiais vaikais. Programoje numatyta tema „Apgailėk! Įtikėk! Priimk Šventąją Dvasią“kalbėjo daug žymių pamokslininkų, įskaitant Romos šv. Petro bazilikos arkikunigą kardinolą Andželą Komastrį (Angelo Comastri) ir Popiežiaus namų teologą tėvą Ranierą Kantalamesą OFM Cap (Raniero Cantalamessa). Eucharistijos šventimams vadovavo Popiežiškosios pasauliečių tarybos pirmininkas kardinolas Stanislavas Rilkas (Stanislaw Rylko) ir Romos vyskupijos generalinis vikaras kardinolas Agostinas Valinis (Agostino Vallini).

Bet ypatingai džiugiai toje didžiulėje auditorijoje buvo pasitiktas praėjusio sekmadienio pavakarę į Olimpinį stadioną atvykęs popiežius Pranciškus, kurio garbei tuoj pat ispanų kalba buvo sugiedotas bažnytinis Viešpatį Jėzų šlovinantis himnas „Vive Jesus, el Senor“. Kreipdamasis į susitikimo dalyvius Šventasis Tėvas priminė, kad šią giesmę visada giedodavo Argentinos charizmatinio atsinaujinimo grupių nariai, kai jis, tuomet dar Buenos Airių arkivyskupas kardinolas Chorchė Marijus Bergoljas (Jorge Mario Bergoglio) jiem katedroje aukodavo šv. Mišias. Todėl dabar girdėdamas šį himną jis galėjo vėl jaustis kaip namie, savo tėvynėje, ir tai jam teikė didelį džiaugsmą, nes į Argentiną su apaštališkuoju vizitu jis rengiasi atvykti tik 2016 metais. Savo kalboje popiežius Pranciškus aiškino Šventosios Dvasios malonių prasmingumą, kuriuo remiasi charizminis atsinaujinimas. Jis sakė, kad pirmoji dovana yra Jėzaus meilė, kuri perkeičia ir radikaliai atnaujina gyvenimą, o tai yra didelė malonė Bažnyčiai, žinant jos ugdomąją misiją. Kita didelė malonė yra charizmų gausa ir įvairovė, kurią Šventoji Dvasia skleidžia įvairaus pobūdžio bažnytinei ir pasaulietinei tarnystei. Šventasis Tėvas sakė, kad tai jam primena didžiulį orkestrą, kuriame yra daugybė skirtingų instrumentų, kurie skleidžia įvairaus tono garsus, bet visi yra tobulai suderinti vieno muzikinio kūrinio atlikimui. Jis pastebėjo, jog kaip orkestre negali būti vieno instrumento, svarbesnio už kitus, nes kiekvienas yra lygiateisis savo užduoties atlikėjas, taip ir charizmatinio atsinaujinimo sąjūdyje niekas negali sakyti, kad jis geresnis ar viršesnis už kitus. Jeigu kas nors pradeda galvoti apie savo išskirtinę svarbą, prasideda „ženklinimas“, pasijautimas „bosu“ ir prarandama darna.

Nebūti Dievo malonės „kontrolieriais“

„Nė vienas negali sakyti „Aš esu bosas“. Jūs, kaip ir visa Bažnyčia, turite tik vieną galvą: Viešpatį Jėzų!“, – nurodė popiežius Pranciškus, kviesdamas šį teiginį kartu su juo kartu garsiai pakartoti du kartus, ką daugiatūkstantinė minia taip ir padarė. Tęsdamas pokalbį Šventasis Tėvas pripažino, kad pradžioje į charizmatikus žiūrėjo nepalankiai, lygindamas jų specifinį pasirodymą, kuris Lotynų Amerikoje yra labai judrus, su žinomo brazilų šokio „sambos mokykla“. Iš tikrųjų charizmatikų susiėjimai bei šlovinimai, iš išorės primenantys lengvosios muzikos koncertą ar šokio aikštelę, iki šiol iš tradicinių nuostatų tikinčiųjų susilaukia priekaištų. Kartais atrodo, kad šlovinimas išsilieja į perdėtą emocijų raišką, o ritminę muziką lydintis kūno lingavimas pareina į psichologinio transo būklę, taip nutolstant nuo tikrosios liturginės patirties, kurios centras yra bendrystė su Eucharistiniu Jėzumi. Popiežius Pranciškus sakė, kad, būdamas Buenos Airių kardinolu, jis geriau pažino charizminio atsinaujinimo tapatumą, pradėjo suprasti jo Bažnyčiai nešamą gėrį ir tapo rėmėju. Kelis mėnesius iki 2013 metų konklavos, kurioje buvo išrinktas apaštalo šv. Petro įpėdiniu, Argentinos vyskupų konferencija jį paskyrė tos šalies charizminio atsinaujinimo sąjūdžio kapelionu. Beje, pastarąją Šventojo Tėvo pastabą galima priimti ir kaip paraginimą, kad kiekvienos šalies nacionalinė vyskupų konferencija vieną iš savo autoritetingų narių paskirtų tos šalies charizminio atsinaujinimo sąjūdžio kapelionu ar dvasiniu vadovu, kad tas sąjūdis turėtų artimesnį vietinėms bažnytinėms tradicijoms pobūdį ir netaptų kažkokia „sambos mokykla“, tik laisvalaikio praleidimu, naudojant Katalikų Bažnyčią tik kaip „stogą“.

Toliau analizuodamas vertingus charizminio atsinaujinimo bruožus popiežius Pranciškus sakė, kad šis sąjūdis „yra galinga jėga Evangelijos tarnystėje“, taigi, gali ir turi darbuotis naujosios evangelizacijos uždavinių įgyvendinimui. „Jūs pažinote Dievo meilę visiems Jo vaikams ir meilę pasauliui“, – kalbėjo Šventasis Tėvas charizmatikams, primindamas, kad ankstyvojo jų sąjūdžio dalyviai visada nešiojosi Naująjį Testamentą. „Ar tai darote ir šiandien? Nesu tuo toks tikras“, – sakė popiežius Pranciškus, paragindamas Dievo Žodį visada nešioti savo kuprinėje ir jį nuolatos paskaitinėti ir apmąstyti. Taip pat svarbu, kad charizminio atsinaujinimo dalyviai kaip ir visi Dievo žmonės rūpintųsi neprarasti Šventosios Dvasios suteiktos veikimo laisvės. Kitas pavojus atsinaujinimui yra perdėtas susitelkimas į organizacinius dalykus: „Žinoma, kartais to reikia, bet žiūrėkite, kad neprarastumėte malonės ir leiskite Dievui būti Dievu“, – aiškino Šventasis Tėvas. Jo įsitikinimu, nėra didesnės laisvės, kaip leidimas Šventajai Dvasiai vadovauti, nebandant viską iš anksto apskaičiuoti, nes Dvasia turi vesti kur Ji nori. Tik Ji gali apšviesti, nes žino, ko labiausiai reikia konkrečiu laiku ir visose epochose. Popiežius Pranciškus atkreipė dėmesį į dar vieną pavojų tapti savotiškais Dievo malonės kontrolieriais arba, kaip jis sakė, „inspektoriais“. Anot Šventojo Tėvo, kartais charizminio atsinaujinimo lyderiai, gal ir patys to nesuvokdami, tampa tarsi malonės administratoriais, spręsdami, kas gali ją priimti, o kas – ne. „Jeigu kas nors iš jūsų tai daro, aš prašau nustokite tai daryti! – pabrėžtinai ragino popiežius Pranciškus. – Jūs esate Dievo malonės tarnai, o ne „inspektoriai“. Todėl neturėkite įpročio „kontroliuoti“ Šventąją Dvasią“.

Kvietimas į 2017 metų jubiliejų

Šventasis Tėvas nurodė, jog kaip ir kiekvienai bažnytinei asociacijai ar organizacijai, taip ir charizminiam atsinaujinimui, kad išvengtų galimų klaidų, reikia vadovautis Bažnyčios magisteriumo dokumentais, kurie suteikia teologinę ir pastoracinę orientaciją. Katalikiško veikimo kryptys yra labai aiškios: dalyvavimas dabar aktualioje ir skatinamoje evangelizacijoje, ekumenizmas, t. y. krikščionių vienybės siekiai ir tarnavimas žmogui visuose jo socialiniuose reikaluose, pirmenybę teikiant paramai vargšams ir artumui bei svetingumui visuomenės atstumtiesiems, kurie dėl to kenčia. „Viso to pagrindas yra šlovinimas: Dievo garbinimas yra svarbiausia atrama atsinaujinimui“, – aiškino popiežius Pranciškus. Jis sakė, kad buvo paprašytas trumpai paaiškinti, ko Šventasis Tėvas labiausia tikisi iš charizmatikų. Atsakymas yra toks: „Pirmutinis dalykas – atsivertimas Jėzaus meilei, kuri perkeičia gyvenimą ir padaro krikščionį Dievo meilės liudytoju“. Popiežius pabrėžė, kad Bažnyčia labai laukia tokio liudijimo būtent iš charizminio atsinaujinimo, kadangi Šventoji Dvasia padeda mums gyventi nuosekliai darniai su Evangelija dėl mūsų šventumo. Tikisi, jog charizmatikai aktyviai dalyvaus naujosios evangelizacijos baruose skleisdami Dievo Žodį, „kuris skelbia, kad Jėzus gyvas ir myli visus žmones“. Yra svarbus ekumeninio įsipareigojimo liudijimas, kad liktume vieningi meilėje, kurios Viešpats Jėzus prašo iš mūsų visų žmonių atžvilgiu ir melstume Šventosios Dvasios paramos, siektume pilnutinės bendrystės.

Taigi, popiežiaus Pranciškaus įsitikinimu katalikiškas charizminio atsinaujinimo sąjūdis turi suvaidinti ypatingą vaidmenį užgydant krikščionių pasidalijimo žaizdas tiek per „dvasinį ekumenizmą“, tiek ir meldžiantis bei šlovinant kartu su kitų Bažnyčių ir bendruomenių nariais, kurie tiki į Jėzų, kaip vienintelį pasaulio Gelbėtoją. „Prisiminkite, kad atsinaujinimas yra ekumeniškas pačia savo prigimtimi: katalikai charizmatikai džiaugiasi tuo, kaip Šventoji Dvasia įsiprasmina kitose Bažnyčiose“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Jis palietė vienybės siekio klausimą ir kitu aspektu, pažymėdamas, kad gimsta iš Šventosios Dvasios per dieviškąją Švenčiausios Trejybės vienybę. „O iš kur ateina skirumai, konfliktai? Iš velnio. Todėl prašau, bėkite nuo vidinių nesutarimų ir rietenų. Padarykite, kad to tarp jūsų nebūtų“, – ragino popiežius Pranciškus. Kaip ir kitais atvejais jis neužmiršo pakviesti charizmatikus aktyvesniam socialiniam veikimui, kadangi artumas kenčiančiųjų vargams yra prisilietimas prie sužaloto Jėzaus kūno žaizdų. Baigdamas savo pastabas Šventasis Tėvas priminė, kad dabar egzistuojančios dvi tarptautinės katalikiško charizminio atsinaujinimo struktūros turi popiežiškąjį pripažinimą ir veikia pagal patvirtintus įstatus. Jos dabar vykdo pasirengimą ateinančiais metais įvyksiančiam charizminiame atsinaujinime dalyvaujančių ir jį globojančių vyskupų ir kunigų iš viso pasaulio susitikimui. „Aš žinau, kad jie nusprendė koordinuoti šią tarnybą ir darbuotis kartu, taip ženklindami vieningumą bei geriau išnaudodami turimus resursus“, – džiaugėsi popiežius Pranciškus.

2017 metais tarptautinis katalikų charizminis sąjūdis minės 50-ąsias metines. Jo ištakomis laikomas 1967 metais Jungtinių Amerikos Valstijų mieste Pitsburge įvykęs vietos universiteto katalikų studentų ir dėstytojų pirmasis dvasinio atsinaujinimo susitikimas. Jau dabar JAV ir visame pasaulyje svarstoma, kaip geriau ir prasmingiau paminėti šią įsimintiną sukaktį. Kalbėdamas Romos Olimpiniame stadione Šventasis Tėvas pakvietė šiai progai visus pasaulio katalikus charizmatikus per 2017 metų Sekmines vėl rinktis į Romą ir savo didįjį jubiliejų švęsti Šv. Petro aikštėje kartu su Popiežiumi.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija