2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Sostinėje – eitynės „Šeima – gyvybės lopšys“

Eitynių dalyviai

Sekmadienį lietaus neišsigando daugiau negu 2000 šventės „Šeima – gyvybės lopšys“ dalyvių. Vilniaus Gedimino prospektu, Pilies gatve eitynes už šeimą vedė orkestras „Santara“ ir Karinių oro pajėgų orkestras. Šeimos su vaikais, bendruomenių, organizacijų nariai susirinko švęsti drauge Vaikų gynimo dieną bei Tėvo dieną ir taip liudyti pasauliui, kad šeima yra gyvybės lopšys. Šventę organizavo Stačiatikių, Katalikų, Evangelikų Liuteronių ir Evangelikų Reformatų Bažnyčios.


Dievo Gailestingumo šventėje

„Kuo aš Viešpačiui atsidėkosiu už tai, kad Jis man tiek gero padarė?“, – klausė sesuo Bernadeta Rozalija Rimkutė, Tytuvėnų Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, Bažnyčios Dievo Gailestingumo maldos grupės vadovė, savo iniciatyva surengtoje Dievo Gailestingumo šventėje balandžio 27 dieną. Jau įprasta, kad ši šventė švenčiama kiekvienais metais, praėjus savaitei po Šv. Velykų, per Atvelykį. Šią dieną 2000 metais didžiojo krikščionybės jubiliejaus proga popiežius Jonas Paulius II paskelbė Gailestingumo iškilme. Tais metais Faustiną Kovalską, silpną ir trapią būtybę, kurią Jėzus pasirinko Dieviškajam Gailestingumui apreikšti, popiežius Jonas Paulius II kanonizavo ir paskelbė šventąja.


Griaudėjo vargonų muzika

Bronius VERTELKA

Koncertuoja vargonininkė Aušra
Giedrienė ir Kėdainių Šv. Jurgio
parapijos vaikų choras

Panevėžys. Gegužės 25-ąją Švč. Trejybės bažnyčioje vyko V Jono Žuko vargonininkų konkurso atrankos turas. Šiemet pirmąsyk konkursas yra orientuotas ne į vargonininko solisto, bet į plačią vargonininko profesijos specifiką, apimančią skirtingas vargonų meno sritis. Vargonininkai konkurse dalyvauja su savo vadovaujamais bažnyčių chorais ir ansambliais.

Panevėžio šventovėje pasirodė trys vargonininkai: Aušra Giedrienė su Kėdainių Šv. Jurgio parapijos vaikų choru, Rimvydas Mitkus su Pasvalio choru „Cancitum novum“ir Virginija Skupienė su Panevėžio vokaliniu ansambliu „Šaltinėlis“. Skambėjo J. S. Bacho, J. G. Valtherio, C. Franko, K. S. Soleckio, J. Naujalio kūriniai vargonams solo, L. Abariaus, M. Vaitkevičiaus, V. J. Lyguto mišios chorui ir vargonams, giesmės, improvizacijos. Vertino komisija, susidedanti iš pirmininko, Vilniaus Arkikatedros bazilikos vargonininko Bernardo Vasiliausko, narių: Vilniaus Kalvarijų Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios vargonininkės, vaikų choro vadovės, muzikos magistrės Dovilės Navickaitės ir Panevėžio vyskupijos Šv. Cecilijos draugijos pirmininko, Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros vargonininko Antano Šauklio.


Giesmės įžiebė vilties kibirkštį

EŽERĖLIS. Gegužės 18 dieną po Šv. Antano Paduviečio bažnyčios skliautais vyko respublikinis vokalinių ansamblių sakralinės muzikos festivalis „Įžiebkim kibirkštį vilties“. Jis gimė 2001 metais. Kurį laiką Pažėrų bažnyčioje rengta ir puoselėta šventė šiemet sugrįžo namo. Iškilmingose šv. Mišiose giedojo Garliavos sporto ir kultūros centro mišrus choras „Melodija” (vadovė – R. Navickienė) ir Ežerėlio parapijos mišrus choras (vadovė – A. Valentienė).


Siekiama atnaujinti Karmelitų bažnyčios ansamblį

Gegužės 29-ąją Kauno miesto taryba pritarė sprendimui kartu su Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) parapija įsteigti viešąją įstaigą „Karmelitų projektai“. Įsteigus šią įstaigą bus rengiami investiciniai projektai siekiant visapusiškai atverti XVII amžiaus pabaigos – XVIII amžiaus pradžios brandžiojo baroko stiliaus meno paminklą – Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios ir buvusio karmelitų vienuolyno ansamblį viešam interesui, jį kompleksiškai pritaikant turizmo, kultūrinėms ir dvasinėms reikmėms.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija