2014 m. birželio 13 d.    
Nr. 24
(2095)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Bibliotekoje susitiko su vaikų poetu

Renginio dalyvių ir svečių
nuotrauka atminčiai. Centre –
vaikų poetas Jonas Jakštaitis

Dainuoja Pagėgių savivaldybės
Stoniškių pagrindinės mokyklos
trečiokai

Vaikų poetas Jonas Jakštaitis
kalba skaitytojams
Astos Andrulienės nuotraukos

Gegužės 7 dieną minime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Paminėdama šią datą, Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka pakvietė visus mažus ir didelius knygos bičiulius į susitikimą su vaikų poetu Jonu Jakštaičiu.

Poetas gyvena Tauragėje, tačiau yra mūsų kraštietis, buvęs pagėgiškis, baigęs Pagėgių vidurinę mokyklą. Į susitikimą su juo atvyko Pagėgių pradinės mokyklos mokiniai ir jų mokytojos Loreta Chasijeva, Daiva Kuisienė, Laima Kuizinaitė, vaikų tėveliai.

Balandį Pagėgių bibliotekoje vykusioje poezijos pavasario šventėje „Atidengsiu Tau žodį it širdį...“ dalyvavęs Jonas Jakštaitis bibliotekai padovanojo keturias eilėraščių knygutes vaikams: „Banguoja jūra per laukus“, „Mažos šiltos pasakaitės“, „Pažvelgęs į rytmečio saulę“ ir „Uždainavo vėjas“. Skambūs, melodingi, gyvybe alsuojantys eilėraščiai apie dangų, vėją, medžius, vabalėlius, ramunes paskatino bibliotekos bendruomenę surengti šių knygelių autoriaus susitikimą su jaunaisiais Pagėgių krašto skaitytojais.

Jonas Jakštaitis pasakojo, kad eilėraščius vaikams kuria jau seniai, nė pats nežino, kiek jų yra „prišaudęs“, tačiau juos „paleisti į pasaulį“ vis nedrįso, kol savo kūrybos neparodė jį į susitikimą Pagėgiuose atlydėjusiai Tauragės literatų klubo „Žingsniai“ pirmininkei Vilijai Užmiškienei. Ji ir paragino poetą išleisti knygutes, savo eilėmis suvirpinti mažųjų skaitytojų širdutes. Ji visas poeto knygeles redagavo ir parengė spaudai. Rašytojas prasitarė, kad visą gyvenimą rašo ir rašys tik vaikams, kad nėra sukūręs nė vieno eilėraščio apie traktorių ar lėktuvą – visi jo eilėraščiai įkvėpti gamtos ir joje vykstančių įvairių reiškinių.

Mokinukai susidomėję klausėsi Vilijos Užmiškienės skaitomų poeto Jono Jakštaičio eilėraščių, kurie moko mylėti žvėrelius, paukštelius, tausoti mus supančią aplinką.

Poetas noriai ir išsamiai atsakinėjo į vaikų užduotus klausimus. Paklaustas, kokio amžiaus būdamas pradėjo rašyti eilėraščius, svečias teigė, kad dar besimokydamas mokykloje ir sėkmingai iš anglų kalbos į lietuvių kalbą išvertęs eilėraštį, suprato, kad nori būti poetu! Apie skaitymo, knygos svarbą bei reikšmę vaikams ir jaunimui savo mintimis pasidalijo susitikimo viešnia, Pagėgių krašto rašytoja, vaikų literatūros kūrėja Stasė Valužienė. Ji apgailestavo, kad sunku šiais laikais sudominti vaiką knyga, nes labiau traukia kompiuteris, tačiau reikia suformuoti teisingą požiūrį į kompiuterines technologijas ir siekti, kad jos neišstumtų knygų skaitymo.

Baigiantis renginiui, padėkos raštai ir dovanėlės įteikti geriausiems jauniesiems bibliotekos skaitytojams – Deimantei Bartušytei, Agnei Chockevičiūtei ir Kesminai Lipskytei. Dar vienu padėkos raštu buvo apdovanotas Gvidas Petkus, tapęs Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu (balandžio 23–29 dienomis) skelbto kūrybinių darbelių konkurso „Skirtukas Jos didenybei Knygai“ nugalėtoju. Renginio dalyvius šiltomis dainelėmis ir eilėraštukais pasveikino ir linksmino Pagėgių savivaldybės Stoniškių pagrindinės mokyklos trečiokai, vadovaujami mokytojos Marijos Balandienės.

Susitikimas baigėsi tradiciškai – prapliupo visų mažųjų laukiamas „saldainių lietus“.

Dalė Mačienienė,
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja

Astos Andrulienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija