2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Muziejaus sukaktis

REŠKUTĖNAI. Gegužės 18-ąją paminėtas Reškutėnų muziejaus, kurį įkūrė mokytojas Izidorius Kazakevičius (1925–1994) kaimo mokyklos patalpose, 40-metis ir pristatyta ką tik dienos šviesą išvydusi knyga „Mažoji Reškutėnų kronika. III dalis“. Knygai medžiagą surinko ir spaudai parengė muziejininkė Viktorija Lapėnienė. Kaip rašoma knygoje, eksponatus būsimam muziejui mokytojas I. Kazakevičius pradėjo rinkti 1968 metais, o muziejaus atidarymas įvyko 1974 metų gegužę, prieš 40 metų. Tų pačių metų spalio 10 dieną Lietuvos Respublikos švietimo ministro įsakymu Nr. 53 buvo patvirtintas Reškutėnų mokyklos visuomeninis muziejus. Dabar Reškutėnų muziejus yra Nalšios muziejaus filialas. Jeigu ne pirmieji jo surinkti eksponatai iš akmens amžiaus laikotarpio, gal nebūtų vykdyti ir archeologiniai kasinėjimai Reškutėnų apylinkėse. Muziejaus eksponatai paskatino archeologus imtis rimtų kasinėjimų, o tų kasinėjimų metu rasta unikalių dalykų, tokių kaip karaliaus Mindaugo laikų gynybinė siena.

Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias Šv. Izidoriaus bažnyčioje aukojo kun. Steponas Tunaitis. Pasibaigus joms pirmasis žodį tarė meno kūrėjas Juozapas Jakštas, kuris prisiminė savo bendravimą su I. Kazakevičiumi ir tuos epizodus, kurių neištrina laikas. Nepagailėjo gražių žodžių ir Izidoriaus darbų tęsėjai, po jo mirties jau 20 metų globojančiai ir prižiūrinčiai Reškutėnų muziejų Viktorijai Lapėnienei. Kartu su Reškutėnų bendruomenės pirmininke Jane Petkūniene J. Jakštas įteikė dovaną – atminimo lentą.

Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis prisiminė tą laiką, kai teko dirbti Reškutėnuose, tuo metu teko pažinti ir I. Kazakevičių. Dėkodamas už rūpestį ir darbą, jau kaip Švenčionijos labdaros ir paramos fondo pirmininkas V. Vigelis įteikė V. Lapėnienei fondo skirtą pinigų sumą – 2000 litų, kurie bus solidi parama padengiant knygos leidybos išlaidas.

Sukakčiai atminti rajono meras V. Vigelis kartu su V. Lapėniene ir J. Jakštu pasodino ąžuoliuką ir liepaitę. Po to buvo apžiūrėta muziejaus ekspozicija, susirinkusieji bendravo, dalinosi prisiminimais.

Švenčionių rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija