2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Praeities įamžinimas

ALKSNIUPIAI. Gegužės 31 dieną čia paminėta krašto 460 metų sukaktis, pagerbtas Algirdo Malinausko atminimas. Į Alksniupių kultūros namus po šv. Mišių Alksniupių koplytėlėje rinkosi kraštiečiai ir svečiai. Tarp jų – buvęs Architektų sąjungos pirmininkas, architektas Algimantas Mačiulis, daug metų projektavęs Alksniupių centrinius pastatus, kartu su žmona, dailininke monumentaliste Marija Mačiuliene, kurios darbai iki šiol puošia administracinio pastato fasadą ir mokyklos vestibiulį. Atvyko ir Radviliškio rajono žemės ūkio skyriaus senjorų klubo atstovas, mokslų dr. Rimgaudas Vaičiulis su žmona Genovaite, buvęs statybos inžinierius Antanas Juozaitis ir daugelis kitų, panorusių susitikti ir pagerbti šį kraštą ir Algirdą Malinauską. Juos pasitiko Vidmanto Vingelio archyvinių nuotraukų paroda ir šeimininkai su šilta pietų sriuba.

Minėjimo metu priminta trumputė krašto istorija ir laikas, kuriuo Alksniupių kraštas garsėjo Lietuvoje. Tai – metas, kai čia buvusiam „Draugo“ kolūkiui 1955 metais pradėjo vadovauti Algirdas Malinauskas. Pasidžiaugta išskirtine asmenybe, kartu įrodant, kad, jei nuoširdžiai ir sąžiningai dirbi, tai nesvarbu, kokioje santvarkoje gyveni. Apie jo nuveiktus darbus kalbėjo buvę kolegos, bendradarbiai. Renginio metu pristatyta prisiminimų knyga apie A. Malinauską „Gaspadorius“. Pirmieji egzemplioriai buvo įteikti idėjos autoriui Virgiui Šiaulianskui ir mokytojai Elenai Misiukevičienei, daug prisidėjusiai, kad ši knyga būtų išleista. Į sceną pakviesti A. Malinausko šeimos nariai – dukra Valentina Seliokienė, anūkai Agnė, Justas, Algirdas, kuriems irgi įteiktos knygos su nuoširdžiais palinkėjimais.

Su švente ir gražiu Alksniupių kultūros namų kūrybinės veiklos 50-mečiu pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės meras Darius Brazys, Seimo narė Zita Žvikienė, Radviliškio rajono savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Jonas Pravilonis.

Šventinį koncertą pradėjo 32-asis kultūros darbuotojas Alksniupiuose – Lietuvos valstybinio operos ir baleto teatro solistas Liudas Norvaiša. Alksniupių kultūros namams pradėjus vadovauti Laimai Didžbalienei (prieš 35 metus ji tapo 33-iąja kultūros darbuotoja), darbuotojai ir nebesikeitė.

Antroje šventės dalyje pasirodė visi kultūros namų meno kolektyvai ir Alksniupių pagrindinės mokyklos moksleiviai. Pasibaigus koncertui, visi salėje sėdintys atsistojo ir, susikibę už rankų, užtraukė „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“, tarytum įrodydami, kad Alksniupių krašto gyventojams niekada netrūks vieningumo, susiklausymo ir darnos.

Labai svarbi šventės dalis buvo „Draugo“ kolūkio muziejaus atidarymas. Čia visus pasitikusi pučiamųjų instrumentų orkestro muzika (grojo Šeduvos gimnazijos mokinių pučiamųjų instrumentų orkestras, vadovaujamas Kęstučio Meškausko), nukėlė į praeitį. O įėjus į muziejaus patalpas, be jokio remonto tvarkingai išlaikytas iki šių laikų, visi nuščiuvo, o kraštiečiai, kurie tuo metu čia gyveno ir dirbo, buvo sužavėti, apstulbę ir nustebinti. Muziejaus lankytojai dėkojo idėjos įkurti šį muziejų sumanytojai, Alksniupių kaimo bendruomenės pirmininkei, kultūros namų vadovei Laimai Didžbalienei.

Šventė baigėsi vakarone, kurioje linksmino kapela „Mingė“.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija