2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Tėviškės lobiai

Darbščios rankos sukuria grožį bet kur ir iš bet ko

Vytautas Bagdonas

Audrius ir Danutė Mikuckai
savo sodybą puoselėja pasitardami,
vienas kitam padėdami

Mikuckų sodyboje

Ir betoninį elektros stulpą
papuošia žydinčios gėlės...

Dideliame, į tolį nusidriekusiame Būtėnų kaime (Anykščių r., Svėdasų sen.) gali išvysti ne vieną tvarkingą, gėlių žiedais, medžiais ir dekoratyviniais krūmais išpuoštą sodybą. Audriaus ir Danutės Mikuckų kieme irgi pamatysi išpuoselėtus gėlynus, įvairias kompozicijas iš medžio ar metalo, gražiai nušienautą žaliąją veją.

Abu sutuoktiniai pasitardami, pasišnekučiuodami, pritraukdami savo vaikus, rūpestingai tvarko savo sodybos aplinką. Danutė rūpinasi gėlynų priežiūra, o  Audrius kiekviename erdvaus kiemo kampe įkomponuoja senus rakandus, medžio drožinius, nebenaudojamus prietaisus. Prasidėjus darbymečiui, nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens Audrius triūsia laukuose su traktoriumi. O žiemos metą, kai būna daugiau laisvo laiko, drožia iš medžio visokias skulptūras, kuria kompozicijas. Paskui tuos savo kūrinius išdėlioja tarp gėlynų, kitų želdinių. Kai kiti nebereikalingas, sulūžusias traktoriaus ar žemės ūkio padargų dalis išmeta į metalo laužą, Audrius rūpestingai kiekvieną tokią detalę apžiūri, nuvalo ir vis ką nors sukonstruoja. Žiūrėk, sumanaus meistro rankos padaro iš tų nebereikalingų detalių kokį stovą gėlių vazonams, net sukonstruoja savotišką meno kūrinėlį. Puikiai tinka sodybos papuošimui ir jau atgyvenę namų apyvokos reikmenys, kažkada naudota žemės ūkio ar buities technika.

Pasak Audriaus, rimčiau užsiiminėti medžio drožyba bei visokių kompozicijų iš metalo gaminimu jis pradėjo prieš kokį ketvertą ar penketą metų. Jo sumanymams pritaria ir žmona, ir keturi vaikai. Taip visi, vienas kitam padėdami, pasitardami, jie ir tvarkosi savo sodyboje.

Betoniniai  elektros stulpai, gremėzdiškos atramos, žinia, nepuošia ne vieno kiemo. Toks stulpas stūkso ir Mikuckų sodyboje. Tačiau jis apsodintas gėlėmis, kurios žydi nuo pavasario iki pat šalnų, tad toks „svetimkūnis“ skoningai tvarkomos aplinkos vaizdo negadina.

Būtėnai – Audriaus gimtinė. Danutė į šį Aukštaitijos kampelį atkeliavo iš Suvalkijos. Taip jau likimas lėmė, kad jauni žmonės susipažino, susidraugavo, tapo bendraminčiais, šeimą sukūrė. Kartu jie ir savo sodybos grožiu rūpinasi.

A. Mikucko darbus iš medžio ir metalo ne kartą turėjo progą pamatyti ir kitų Svėdasų krašto vietovių gyventojai. Mat asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ kartu su Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejumi ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriumi jau keletą metų vasaromis organizuoja Svėdasų krašto talentų – „deimančiukų“ – sambūrius. Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje rengiamos parodos, į kurias savo darbus atveža parodyti talentingi žmonės. Čia jie pamato bendraminčių kūrybą, dalijasi sukauptu patyrimu, bendrauja. Visuomet aktyviai tokiuose sambūriuose dalyvauja ir būtėniškis Audrius Mikuckas. Liepos viduryje įvyks jau septintasis sambūris, į kurį, tikimasi, Audrius vėl atsiveš savo rankomis sumeistrautų neįprastų darbų.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija