2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Atstatyto paminklo atidengimu Obeliuose įprasmino Birželio sukilimo metines

Atstatytas paminklas 1941 metų
Birželio sukilėliams ir sovietinės
okupacijos aukoms atminti

Praėjusį sekmadienį, birželio 22-ąją, Obeliuose (Rokiškio r.) iškilmingai atidengtas paminklas 1941 metų Birželio sukilėliams ir sovietinės okupacijos aukoms atminti. Įspūdingas betoninis monumentas Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, vietos gyventojų lėšomis buvo pastatytas ir atidengtas 1942 metais. Tai buvo monumentalus statinys, turintis 8 metrus pločio ir tris metus aukščio, sudarytas iš kelių dalių Gurijaus Kateščenkos suprojektuotas įspūdingas betoninis monumentas Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, buvo pirmas ir vienintelis paminklas Birželio sukilimo aukoms atminti visoje Lietuvoje.  Tačiau antrosios sovietinės okupacijos metais paminklas buvo nugriautas. Obeliečiai puoselėjo viltį atstatyti memorialą, betgi, kaip pasakojo atstatymo darbų iniciatorius Donatas Smalinskas, atstatyti vis nesisekė. Pagaliau atėjo lauktas momentas – Obeliuose paminklas Birželio sukilėliams gruodį jau buvo atstatytas, o dabar ir atidengtas.

Vidurdienį Obelių Šv. Onos bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, giedojo Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ (vadovas – Tadas Šumskas). Iškilminga eisena nuėjo į kapines, prie paminklo. Paminklą atidengė krašto apsaugos ministras Juozas Oleka ir meras Vytautas Vilys. Per paminklo atidarymo iškilmes kalbėjęs vieno iš šio sukilimo organizatorių – Gedimino Kazimiero Ruzgio – sūnus Gediminas Ruzgys sakė, jog sukilėlių dėka Lietuva nebuvo visiškai suniokota ir išsaugojo savo orumą. Svečias padėkas įteikė Obelių bendruomenės centro pirmininkui Žilvinui Misiūnui ir paminklo atstatymo darbų iniciatoriui Donatui Smalinskui. Kalbėjęs statybos darbų organizatorius D. Smalinskas pristatė sudarytą leidinį. Jo 62 puslapiuose publikuojami Arūno Bubnio, Alfredo Rukšėno, Andriaus Dručkaus, Aloyzo Petrašiūno ir kitų straipsniai, nuotraukos ir dokumentai apie Birželio sukilimą, paminklo istoriją ir jo atstatymo rūpesčius. Visiems geros valios žmonėms ir rėmėjams, finansiškai prisidėjusiems prie monumento atstatymo, įteikta po minėto leidinio egzempliorių.

Šventės scenarijų pakeitė vasaros lietus, todėl toliau iškilmės vyko bažnyčioje. Poeziją skaitė aktorius Tomas Vaisieta. Renginyje dalyvavo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa, Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas.

Obelių laisvės kovų ir istorijos muziejuje atidaryta Rimvydo Pupelio fotografijų apie paminklo atstatymą paroda. Ilgametis muziejaus vadovas Andrius Dručkus pasakojo, kad jau prieš porą metų prasidėjo darbai atstatant Obelių sukilėlių paminklą. Beje, prie pradinių projekto darbų prisidėjo ir Kaune Birželio sukilimą menantis architektas Leonas Juozonis – jis pagal nuotrauką atkūrė paminklo matmenų proporcijas. Muziejaus kieme koncertavo Rokiškio kultūros centro folkloro ansamblis „Saulala“.

Nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo obeliečiai siekė atstatyti memorialą. Rokiškio rajono taryba 2010 m. spalio 29 d. priėmė sprendimą atstatyti paminklą. 2013 m. gruodį iš 30 rėmėjų ir daugiau kaip 300 aukotojų lėšų Birželio sukilimo dalyvių paminklą atstatė bendrovė „Žybartuva“. Vienas geradaris paskyrė 5000 litų, septyni paaukojo nuo 1000 iki 2000 litų, šeši paaukojo nuo 300 iki 500 litų, likusieji – nuo 10 iki 200 litų. Aukotojų pavardės išspausdintos leidinyje. Statybos sąskaitoje buvo surinkta daugiau negu 100 tūkstančių litų. Paminklas atstatytas toje pačioje vietoje, ant tų pačių sutvirtintų pamatų.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija