2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Per atlaidus – diakono šventimai ir Gegužinių pabaiga

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Diak. Andrius Undraitis

Gegužės 31 dieną Žemaičių Kalvarijoje vyko tituliniai Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo pas Elzbietą atlaidai. Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kan. Viktoras Ačas, vicerektorius, Telšių vyskupijos kurijos kancleris kan. Remigijus Saunorius, prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis, Telšių šeimos centro direktorius, Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, Tauragės parapijos vikaras kun. Karolis Petravičius, Prienų parapijos vikaras kun. Arnas Budrius. Šv. Mišiose dalyvavo Telšių vyskupijos dekanatų ir parapijų šeimų centrų vadovai bei savanoriai, patarnavo visi Telšių kunigų seminarijos klierikai.


Pajūrio krikščionys vienybėje už šeimą ir gyvybę

Birželio 1-osios popietę Klaipėdoje vyko Klaipėdos ir Palangos miestų stačiatikių bendruomenių organizuota maldinga eisena „Už gyvybę“. Joje dalyvavo ir kartu nuo Klaipėdos stačiatikių Visų Rusų Šventųjų parapijos bažnyčios iki Klaipėdos Santuokų rūmų aikštės keliavo Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai ir vadovai, Klaipėdos miesto katalikų parapijų kunigai bei tikintieji, Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos klebonas pastorius Reinholdas Moras bei visi palaikantys krikščionišką šeimos sampratą bei gyvybės kultūrą. Renginys buvo skirtas atkreipti dėmesį į abortų problemą Lietuvos Respublikoje. Tradicinėje stačiatikių eisenoje buvo meldžiamasi Dievui už taiką ir sveikatą šeimose, mieste ir šalyje.


Po Gegužinių – Birželinės

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Prie Vytogaloje esančios koplyčios
gegužę drauge su garbaus amžiaus
moterimis meldėsi ir jaunimas

Visą gegužę Šilalės dekanato parapijų bažnyčiose ir prie Dievo Motinai skirtų koplyčių, koplytstulpių vyko Gegužinės pamaldos. Jų metu buvo giedama Švč. Mergelės Marijos litanija, kalbamos maldos, giedama viena iš gražiausių giesmių „Sveika, Marija, Motina Dievo“.

Bene aktyviausiai į Dievo Motinos garbinimą buvo įsijungę Upynos, Girdiškės ir Varsėdžių parapijų tikintieji. Tam juos paskatino Upynos parapijos klebonas kun. Eduardas Steponavičius. Jis džiaugėsi, kad kasmet vis daugiau ir daugiau giedotojų susirenka į Gegužines pamaldas. Pagyvenusių moterų, močiučių būrius papildė vaikučiai, jaunimas, kurių skambūs balseliai darniai ir gražiai įsiliejo į bendrą giesmių skambesį. Šiemet Gegužinės maldos buvo skirtos melstis už šeimas, jose augančius vaikus, kad Dievo Motina Marija juos visus globotų. Kadangi visose paminėtose vietose buvo meldžiamasi skirtingomis valandomis, tai ir klebonui kun. E. Steponavičiui buvo puiki galimybė pabuvoti pas visus giedotojus, drauge pasimelsti. Užbaigus Gegužines pamaldas Varsėdžiuose, Vytogaloje ir Bijotuose, vyko agapės. Jose buvo nuoširdžiai pabendrauta, pasišnekučiuota prie šeimininkių paruoštų kaimiškų vaišių.


Šeštinės prie Šalpės

Birželio 1 dienos pavakarę tikintieji rinkosi į Veiviržėnų parapijoje esantį Šalpės kalnelį. Čia tradiciškai buvo švenčiami Šeštinių – Kristaus Dangun Žengimo – atlaidai. 16 val. čia buvo aukojamos Šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Gargždų dekanas kan. Jonas Paulauskas, Priekulės parapijos klebonas kun. Česlovas Degutis, Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas. Pamoksle vysk. L. Vodopjanovas OFM priminė Šeštinių prasmę, išryškino Tėvo dienos šventimo svarbą ir drąsino visus ilgėtis dangaus ir pasitikėti Dievu, kuris nurodo tikrąjį kelią į Dangaus karalystę.

Šalpės kalnelis yra maldų ir apžadų vieta. Nuo senų laikų čia žmonės renkasi, meldžiasi, prašydami įvairių stebuklų ir Dievo malonės, sau, savo artimiesiems, savo šeimoms. Per kiekvienas Šeštines čia renkasi tikintieji ir švenčia atlaidus. Apžadų kalnelis yra tikėjimo stiprinimo vieta ir padeda geriau atpažinti pašaukimą Dangui, gyvenimui su Viešpačiu laimingoje amžinybėje.


Parapijiečio Primicijos

Kun. Valdas Šidlauskas (centre)
su artimaisiais, klebonu
kun. Žydrūnu Paulausku (kairėje)
ir svečiu kun. Sigitu Grigu

Gegužės 25 dieną, 12 valandą, Šilainių Šv. Dvasios bažnyčioje kun. Valdas Šidlauskas kartu su parapijos kunigais aukojo Primicijų šv. Mišias. Koncelebravo kun. Sigitas Grigas iš Nemenčinės ir parapijos altaristas mons. Lionginas Vaičiulionis. Pamoksle kun. S. Grigas džiaugėsi susirinkusia gausia tikinčiųjų bendruomene, gražiai išpuošta bažnyčia, tuo, kad kun. V. Šidlauskas savo pirmąsias šv. Mišias aukoja savo gimtojoje parapijoje. Pamokslininkas kalbėjo apie Šventąją Dvasią, apie tai, kad kunigas veikia ne savo, o Jėzaus vardu ir savo dvasiniais turtais privalo dalintis su kiekvienu žemėje sutiktu žmogumi. „Kunigas turi būti guodėjas, kiekvienam sutiktam žmogui dievišku užtarimu, padrąsinimu bei malda“, – sakė kun. S. Grigas. Jis kvietė jaunąjį kunigą būti meilės ugnimi Dievui ir žmonėms. Linkėjo gausios Dievo palaimos, dosnių Šv. Dvasios dovanų. Per šv. Mišias jaunimas giedojo gražiausias giesmes, virpinančias kiekvieno kataliko širdį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija