2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Atlaidai Žemaičių Kalvarijoje

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Vienoje iš koplytėlių – Vilkaviškio
vyskupas Rimantas Norvila

Kunigai per Kunigų ir vienuolių dieną

Liepos 3-iąją Žemaičių Kalvarijos
atlaiduose buvo meldžiamasi už tikybos
mokytojus, katechetus bei pedagogus

Liepos 3-iąją Žemaičių Kalvarijos
atlaiduose buvo meldžiamasi už Lietuvos
policijos ir teisėsaugos darbuotojus
Klier. Felikso Špoko nuotraukos

Pirmoji Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų diena, liepos 2-oji, buvo skirta maldoms už kunigus, kunigų seminarijas, vienuolius, vienuoles, ministrantus bei naujus pašaukimus. 10 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių dekanato dekanas prel. Juozas Šiurys, koncelebravo keletas dekanato kunigų, pamokslą sakė Telšių dekanato vicedekanas, Telšių vyskupijos Katedros administratorius kan. Domas Gatautas. Šv. Mišiose giedojo Luokės parapijos choras.

Pagrindinėms tos dienos 12 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Koncelebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM ir 80 kunigų iš įvairių Lietuvos vyskupijų. Giedojo Telšių Katedros sumos choras, vadovaujamas vargonininkės Dalios Pleškienės. Šv. Mišių metu ir giedant Kalnus grojo Telšių pučiamųjų kvartetas, vadovaujamas Dariaus Jurgučio. Vysk. R. Norvila pamoksle išryškino, jog kunigo ir vienuolio pašaukimai dažniausiai kyla ir subręsta gerose katalikiškose šeimose. „Švenčiausiosios Mergelės Marijos, Šeimų Karalienės, šventėje verta prisiminti, jog tas pat galioja ir kalbant apie pašaukimą šeimos gyvenimui. Taigi, visais atvejais, būdama nesavanaudiškos ir atsakingos meilės mokykla, šeima daug prisideda prie gebėjimo gyventi pagal savo pašaukimą ugdymo“, – sakė vyskupas. Jis dar kalbėjo apie Viešpaties palaiminimo svarbumą tikinčiųjų šeimoms, kaip tai turi liudyti pašauktieji dvasiniam gyvenimui, patys liudydami savo ištikimybę Bažnyčiai ir savo pašaukimui. Vyskupas kalbėjo apie paplitusį gyvenimą ne santuokoje ir išryškino, jog toks gyvenimo būdas yra nuodėmingas, net gyvenant XXI amžiuje. „Tokioje situacijoje dvasininkai, vienuoliai turi daugybę galimybių priminti, jog svarbu dar labiau neatitolti nuo Dievo. Svarbu neprarasti vilties ir, pasitikint Dievo gailestingumu, nenutraukti maldos praktikos, su tikinčiųjų bendruomene dalyvauti Eucharistijos šventime. Negalint priimti Švč. Sakramento, skatinti juos praktikuoti vadinamąją dvasinę Komuniją, viduje vienijantis su per šv. Mišias arti esančiu Viešpačiu“. Galiausiai pamokslininkas pastebėjo, jog kunigystė, pašvęstas gyvenimas – pirmiausia Dievo dovana tikinčiųjų bendruomenei ir be tokios kunigų tarnystės, vienuolių liudijimo, visų jų pasiaukojančios tarnystės visa Bažnyčia labai nusilptų ir nežinia, ar iš viso ištvertų tokį iššūkį“.

Vyskupas išryškino neišvengiamai patiriamus sunkumus, kurie gali vienyti, stiprinti šeimą, visus kartu auginti tikėjime, vienybėje su Dievu, kai sunkumai įveikiami drauge, o to mes visi pakviesti mokytis iš Marijos ir Juozapo – Šventosios šeimos.

Po šv. Mišių tikintieji iškeliavo į Kryžiaus kelią giedodami Kalnų giesmes lankydami koplytėles, o šiai procesijai, nešdamas Didžiąją Šv. Kryžiaus relikviją, vadovavo Vilkaviškio vyskupas R. Norvila, kartu su juo ir dideliu būriu kunigų bei vienuolių keliavo vyskupas L. Vodopjanovas OFM, o Bazilikos viduje vykusiai Kryžiaus kelio procesijai vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Po Kalnų procesijų Bazilikoje Telšių vyskupas J. Boruta SJ daliai Telšių vyskupijos kunigų įteikė naujus paskyrimus į parapijas bei įvairioms tarnystėms.

Po pamaldų Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose buvo surengta agapė.

Liepos 3 dieną Žemaičių Kalvarijos atlaiduose buvo meldžiamasi už tikybos mokytojus, katechetus bei pedagogus. 10 val. šv. Mišioms Bazilikoje vadovavo ir pamokslą sakė Skuodo dekanas ir klebonas kun. Saulius Damašius. Nuo pat ryto į Žemaičių Kalvariją rinkosi Telšių vyskupijos tikybos mokytojai bei katechetai ir kitų sričių pedagogai. Žemaičių Kalvarijos Kultūros centre vyko jiems skirtas renginys. Susirinkusius pedagogus pasveikino Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM, Lietuvos ir Telšių vyskupijos katechetikos centrų direktorius, Telšių vyskupo vikaras mons. Rimantas Gudlinkis. Visi pasidžiaugė atvykusiais tikybos mokytojais, drąsindami juos toliau vykdyti kilnią misiją dėstant tikybą ir mokant jaunąją kartą tikėjimo tiesų bei tikrųjų vertybių puoselėjimo. Po sveikinimų susirinkusieji puikiai leido laiką, žiūrėdami poetinę-muzikinę kompoziciją „Palaimingoji Krikšto šviesa“. Kompoziciją režisavo Telšių „Žemaitės“ dramos teatro režisierė Laimutė Pocevičienė, teksto autorė Elena Borusevičiūtė-Šidlauskienė, grojo Telšių muzikos mokyklos mokytojai, pagrindinius vaidmenis atliko aktoriai doc. Petras Bielskis, Virginija Kochanskytė ir kiti. Po meninės kompozicijos Lietuvos ir Telšių vyskupijos katechetikos centro direktorius mons. R. Gudlinkis ir Telšių vyskupijos katechetikos centro metodininkė Margarita Petrauskaitė apžvelgė tikybos dėstymo tendencijas Telšių vyskupijoje, įteikė padėkas veikliausiems ir išradingiausiai dirbantiems pedagogams, pasveikino šiais metais aukštesnes kvalifikacijos kategorijas įgijusius pedagogus, jiems ir metodinių būrelių pirmininkams įteikė atminimo dovanėles.

12 val. pagrindinėms šv. Mišioms, kuriose dalyvavo apie du šimtai tikybos mokytojų iš Telšių vyskupijos, vadovavo ir pamokslą pasakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kartu koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM ir būrelis kunigų. Šv. Mišiose giedojo Skuodo parapijos sumos choras, vadovaujamas vargonininko Bronislovo Anužio. Kardinolas pamoksle kalbėjo apie svarbą melstis už šeimas bei jaunimą. Jis kreipėsi į tikybos mokytojus, kviesdamas juos su tikėjimu vykdyti jiems patikėtą misiją ir pasitikint Dievu jaunimą mokyti tikėjimo tiesų. Kardinolas pasidalino savo asmenine patirtimi apie gyvenimo kelio paieškas ir atkreipė dėmesį į tai, kas daro įtaką jaunam žmogui renkantis gyvenimo kelią ir atpažįstant savo pašaukimą. Jis pabrėžė, kad tikybos mokymas ir tikybos mokytojai yra pagalba ieškant atsakymo į esminius gyvenimo klausimus. Kardinolas palinkėjo visiems, ugdantiems jaunąją kartą, ištvermės ir tikėjimo tvirtumo šitame sunkiame, tačiau labai atsakingame ir svarbiame darbe.

Po šv. Mišių maldininkai meldėsi eidami Kryžiaus kelią, kuriam lauke vadovavo ir Šv. Kryžiaus relikvija maldininkus laimino vysk. L. Vodopjanovas OFM, o Bazilikos viduje – vysk. J. Boruta SJ ir kardinolas A. J. Bačkis.

Po pamaldų tikybos mokytojai ir katechetai turėjo nuotaikingą agapę Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose ir puikiai bendravo tarpusavyje.

Liepos 4-oji, trečia Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų diena, buvo skirta maldoms už Lietuvos policijos ir teisėsaugos darbuotojus. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Priekulės klebonas kun. Česlovas Degutis, giedojo Veiviržėnų parapijos choras, vadovaujamas vargonininko Romo Starkučio.

12 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Lietuvos policijos vyriausiasis kapelionas kun. Algirdas Toliatas, Telšių vyskupijoje policijos kapelionais dirbantys kunigai kan. Remigijus Saunorius, kan. Vilius Viktoravičius, kun. Gintaras Lengvinas, kiti Gargždų dekanato bei iš kitur atvykę kunigai. Šv. Mišiose grojo Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras (meno vadovas – Egidijus Miknius), giedojo Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijos didysis sumos choras, vadovaujamas vargonininko Petro Katauskio. Šią dieną Bazilikoje meldėsi daugiau nei du šimtai Lietuvos policijos darbuotojų. Į šv. Mišias atvyko Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius, Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis bei Klaipėdos, Telšių, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Alytaus, Vilniaus, Tauragės apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų viršininkai ir kai kurių pavaduotojai, rajonų policijos komisariatų viršininkai. Pamoksle Šiaulių vyskupas E. Bartulis kalbėjo apie būtinybę melstis už šeimas šiais šeimos metais, išryškino tikėjimo praktikos svarbą ir kvietė visus atverti savo širdis Kristui, kad būtent Jis galėtų mums duoti apstaus gyvenimo. Vyskupas išryškino šių dienų problemas, kylančias iš nenoro priimti į savo gyvenimus Kristų, nesileidžiant, kad jis nušviestų žmogiškąją būtį. Pamokslininkas ragino išmokti gyventi tikėjimo džiaugsmu ir pasikliauti Kristumi, kuris teikia išganymą bei viltį ir atsako į visus gyvenimo iššūkius. Šv. Mišių pabaigoje policijos atstovai tarė padėkos žodį vyskupams ir kunigams ir pasidžiaugė bendradarbiavimo su Bažnyčia rezultatais bei visiems kapelionams įteikė atminimo ženklus. Didelis būrys policininkų, gražia rikiuote, su paradine uniforma išėjo į Kryžiaus kelią, policininkai nešė ir procesijos liturginius reikmenis. Po pamaldų policijos ir teisėsaugos darbuotojai susitiko nuotaikingoje agapėje parapijos namuose.

Liepos 5 dieną buvo meldžiamasi už jaunas šeimas, besiruošiančius santuokos sakramentui ir jaunimą. Tos dienos 12 val. pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM ir būrelis kunigų. Giedojo jungtinis Palangos ir Kretingos parapijų choras, kuriam vadovavo Telšių Katedros vargonininkė Dalia Pleškienė. Pamokslą sakė arkivyskupas S. Tamkevičius (jį spausdiname priede „Pro vita“). Po šv. Mišių lauke Kryžiaus kelio procesijai vadovavo arkivyskupas S. Tamkevičius SJ, o Bazilikos viduje – Telšių vyskupas J. Boruta SJ.

Tos dienos vakaras buvo skirtas jaunimui. Apie 100 jaunų žmonių pėsčiomis keliavo į atlaidus nuo Telšių Katedros. Ėjo giedodami, melsdamiesi. Alsėdžiuose turėjo gražų šlovinimo ir liudijimų vakarą, kada apie šeimą ir krikščioniškas vertybes diskutavo su žymiais ir žinomais žmonėmis: aktoriumi ir šou atstovu Rimu Šopausku ir giesmių, dainų autoriumi Gediminu Raudoniu. Šv. Mišių metu Alsėdžių bažnyčioje ateitininkai davė įžodį, o juos lydėjo Telšių vyskupijos katedros administratorius kan. Domas Gatautas. 19 val. vakaro šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą jaunimui pasakė garbus svečias iš Vilniaus, apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM ir būrys kunigų. Šv. Mišių pradžioje į garbųjį svečią bei didelį būrį jaunimo kreipėsi Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Pamoksle arkivyskupas išryškino šios šventos vietos svarbą ir Kryžiaus centriškumą tikėjimo kelionėje, kalbėjo apie Dievo Motinos Marijos pavyzdį, kaip ji drąsiai, nesaugodama savęs aukojosi darydama meilės darbus. Būtent tai, sakė nuncijus, tampa paguoda ir viltimi, nes ji, būdama mūsų Motina, nuolat atskuba mums į pagalbą, ir kvietė jaunimą džiugiai išgyventi savo tikėjimą ir gyventi džiaugsminga viltimi garbinant Dievą, nes tokį pavyzdį mums visiems rodo Marija.

Po šv. Mišių, jau sutemus, jaunimas, lydimas apaštalinio nuncijaus ir Telšių vyskupo augziliaro bei būrio kunigų, su žvakėmis rankose ėjo Kryžiaus Kelią, giedojo Kalnus, klausėsi kunigų sakomų pamokslų, o jau vidurnaktį grįžę į Baziliką, buvo kelionei į savo namus palaiminti, kartu visą Kryžiaus kelią ėjusio apaštalinio nuncijaus bei Telšių vyskupo ir jo augziliaro. Atsisveikindamas Telšių vyskupas J. Boruta SJ jaunimui išdalino atminimo ženklus ir palinkėjo saugios kelionės namo.

Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai baigsis liepos 12-ąją. Apie kitas atlaidų dienas rašysime kitame numeryje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija