2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Apie keturias dienas Maidane

Vilnietis fotožurnalistas
Leonardas Skirpstas Kijeve

Žvilgsnis į maidaną
Leonardo Skirpsto nuotrauka

UKMERGĖ. Maidan Nezaležnosti – taip ukrainietiškai vadinasi Kijevo Nepriklausomybės aikštė, arba Maidanas, pastaraisiais mėnesiais prikaustęs pasaulio visuomenės dėmesį. Keturias dienas su fotoaparatu čia praleidęs vilnietis fotožurnalistas Leonardas Skirpstas savo darbų parodą taip ir pavadino: „Keturios dienos Maidane“. Paroda, pabuvojusi Lietuvos vaikų ir jaunimo centre Vilniuje, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) klube, atkeliavo į Ukmergės kraštotyros muziejų. Ekspozicijos atidarymo metu autorius prisipažino, jog ruošiantis į Ukrainą, sunkiausia buvo įtikinti šeimą, kad ši išvyka nebus pavojinga, kad jam niekas negresia ir artimieji gali būti ramūs tarsi išlydėdami Leonardą į eilinę kelionę, tarkime į Tailandą, Indoneziją ar kitą egzotišką šalį, kurių jis aplankęs daugybę ir vienas, ir su šeima.

Pasak autoriaus, fotografavusio Vilniuje lemtingomis sausio dienomis, vos pamatęs pirmąsias barikadas Maidane, jis jautė nenumaldomą trauką atsidurti ten ne iš smalsumo, o iš europietiško solidarumo ir profesinės pareigos, bet ir savotiškos romantikos, žingeidumo vedinas. Norėjo papasakoti apie įvykius Ukrainoje „iš fronto linijos“. Ir net tada, kai Kijeve jį pasitikęs Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas paklausė: „Ar atsivežei šalmą ir neperšaunamą liemenę?“, Leonardas nuoširdžiai nusistebėjo: o kam?

Jau gerokai vėliau, sugrįžęs į Lietuvą, fotožurnalistas prasitars: „Taip, neslėpsiu, buvo baisu... Kai žinai, kad kalnai gėlių Maidano aikštėje guli ant nušautų žmonių kraujo, jausmas toks, kad eini mirties alėja“. Stebino ir džiugino vietinių žmonių palaikymas, nuoširdus draugiškumas ir pagarba, svetingumas. Tas dienas jis gyveno ukrainiečių šeimoje, kartu su kitais Maidano gynėjais užkąsdavo tiesiog gatvėje, su šypsena pripažinęs, jog valgis buvęs labai gardus, bet per tas keturias dienas jis sulyso keliolika kilogramų...

L. Skirpsto parodą pristatęs jo kolega ir bičiulis, žurnalistas Gintautas Stalnionis teigė, jog gimęs ir užaugęs Lietuvos pajūryje, Leonardas bene labiausiai mėgsta fotografuoti gamtą. Kelionėse po Europą ir gerokai tolimesnius kraštus jis fiksuoja unikalius, UNESCO saugomus objektus: kraštovaizdžius, gamtos sukurtus paminklus, miestelius, statinius. Mėgsta ir portretus, siekdamas juose atskleisti žmogaus charakterį, nuotaiką, laiką, kuriam jis atstovauja.

2010 metais L. Skirpstas buvo surengęs fotografijų parodą „Skrendam į svajonių šalį“ Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje. Pernai LRT rūmuose įrengta jo darbų ekspozicija, skirta didžiausio Lietuvos sąjūdžio mitingo Vilniuje, Vingio parke, 25 metų jubiliejui, kai 1988-ųjų rugpjūčio 23-iąją į protesto mitingą susirinko daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių. Tarp jų buvo ir fotožurnalistas Leonardas Skirpstas. Tąsyk jo įamžintos istorijos akimirkos ir šiandien, prabėgus ketvirčiui amžiaus, primena, kokie vieningi ir ryžtingi buvome kovodami už šalies laisvę. Pasak dar vieno Leonardo bičiulio, rašytojo Kazio Sajos, tų dienų mes neištrinsime, tai – mūsų istorijos pasididžiavimas, kaip ir mitingo nuotraukos, teikiantis viltį ateičiai.

Rasa Griškevičienė,
Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija