2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaiduose – piligrimai iš Lenkijos

Lenkų maldininkai prie Marijampolės
Bazilikos su Varmijos arkivyskupu
Vojciechu Ziemba ir Vilkaviškio
vyskupu Rimantu Norvila

Liepos 11-osios, penktadienio, ryte Marijampolės gatvėmis traukė daugiau nei pusantro šimto žmonių giedodami giesmes. Tai – iš Lenkijos į Vilniaus Aušros Vartų koplyčią keliaujantys piligrimai. Trumpam stabtelėję Marijampolėje, jie dalyvavo 10 valandos šv. Mišiose, vykusiose Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje. Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Varmijos (Olštyno) arkivyskupas Vojciechas Ziemba (Wojciech Ziemba) bei būrys kunigų iš Lenkijos.

Po šv. Mišių piligrimai apsistojo Pal. Jurgio Matulaičio svečių namų „Domus Beati“ kiemelyje. Ten pavalgė, atsikvėpė, fotografavosi ir bendravo su lietuvaičiais. Džiugu išgirsti lietuviškai tariamą „Ačiū“ ir padėti jaunimui sužinoti daugiau lietuviškų žodžių. Ypač aktyviai lietuvių kalbos mokytis panoro Darekas ir Mateušas. Jie dar domėjosi ir Lietuvos geografija.


Kelias į kunigystę

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Kun. Nerijus Pipiras su tėvais,
giminaičiais ir bičiuliais
prie Kauno Arkikatedros
Bazilikos po kunigystės šventimų

Birželio 29 dieną Salako Švč. Mergeles Marijos Sopulingosios parapijoje vyko trys prasmingos šventės: didieji Šv. apaštalų Petro ir Povilo atlaidai, garsiųjų Salako vargonų šimtmetis ir kun. Nerijaus Pipiro primicijos. Nerijus Pipiras arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus SJ kunigu įšventintas gegužės 18 dieną Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje drauge su  diakonais Valdu Šidlausku ir Robertu Urbonavičiumi.

Primicijos

Gegužės 25 dieną kun. N. Pipiras Kaune, Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, kurioje mokydamasis Kunigų seminarijoje yra daug talkinęs, parapijos klebono kun. Vytenio Vaškelio pakviestas, aukojo Pirmąsias šv. Mišias – Primicijas. Pamokslą pasakė kun. V. Vaškelis. Pamokslininkas minėjo Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį, jo dvasingumą ir pamaldumą, akcentavo, kad kun. N. Pipiro dėmesys šiam Dievo tarnui tapo jam pavyzdžiu, kalbėjo apie kunigystės sunkumus, linkėdamas, Dievui padedant, juos įveikti.


Žemaičių Kalvarijos atlaidų kronika

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Šv. Kryžiaus relikvija laimina
Jelgavos vyskupas ordinaras
Edvards Pavlovskis, dešinėje –
Liepojos vyskupas Viktors
Stulpins, kairėje – vyskupas
Linas Vodopjanovas OFM
Klier. Felikso Špoko nuotrauka

Liepos 6-oji Žemaičių Kalvarijoje buvo pagrindinė atlaidų diena, skirta maldoms už Tėvynę Lietuvą, nes tada minėjome Karaliaus Mindaugo ir Karalienės Mortos karūnavimą. Ši diena dar buvo skirta piligrimams iš Latvijos (brolių latvių diena) bei Klaipėdos ir Akmenės dekanatų tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė Telšių vyskupo vikaras Klaipėdos kraštui, Klaipėdos dekanato dekanas, Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, parapijos klebonas kan. Vilius Viktoravičius, giedojo Akmenės ir Naujosios Akmenės parapijų jungtinis choras. Pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo Apaštalinis nuncijus Pabaltijo kraštams arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), koncelebravo vyskupai iš Latvijos – Jelgavos vyskupijos vyskupas ordinaras Edvards Pavlovskis, vyskupas emeritas Antons Justs, Liepojos vyskupijos vyskupas Viktors Stulpins, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozapas Matulaitis, būrys kunigų. Šv. Mišių metu giedojo Klaipėdos Šv. Kazimiero parapijos Didysis Sumos choras, vadovaujamas vargonininko Mindaugo Gudžiūno. Pamokslą sakė Liepojos vyskupas V. Stulpins. Visus pasveikino, o į brolius latvius latviškai prabilo Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Jis visiems priminė Valstybės dienos svarbą tiek lietuviams, tiek latviams ir išsamiai nušvietė Mindaugo ir Mortos karūnavimo istorines aplinkybes bei to meto situaciją. Liepojos vyskupas kalbėjo apie šeimą, išryškino maldos ir dvasinio gyvenimo svarbą. Po šv. Mišių lauke ir Bazilikoje buvo einamas Kryžiaus kelias, giedami Kalnai.


Palaimintojo minėjimo savaitė

Kardinolas ir vyskupai
pagrindinę atlaidų dieną
Vido Venslovaičio nuotrauka

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaidų Marijampolėje trečiosios dienos – liepos 8-osios – katechezę vedė ir homiliją sakė Pasvalio Šv. Jono krikštytojo parapijos vikaras kun. mgr. Miroslav Anuškevič. Tą dieną tikintieji iš Aleksoto ir Prienų dekanatų meldėsi už „Caritas“, Maltos ordino, Kolpingo draugijos narius, socialinius darbuotojus bei savanorius. Šv. Mišias aukojo vyskupas ordinaras Rimantas Norvila, koncelebravo vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC, generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius ir minėtų dekanatų kunigai. Šv. Mišiose giedojo Skriaudžių Šv. Lauryno parapijos choras (vargonininkė – Virginija Mitrikevičienė).

Liepos 9 dieną Bazilikoje buvo gausu maldininkų iš Šakių ir Gelgaudiškio, Krekenavos. O iš Kudirkos Naumiesčio atvyko 52 piligrimai, iš kurių – 16 vaikučių, šiemet priėmusių pirmąją Komuniją. Tai graži parapijos tradicija, kurią globoja Šakių dekanas Kudirkos Naumiesčio klebonas kanauninkas Donatas Jasulaitis, kasmet pasirūpinantis atvežti vaikučius į šiuos atlaidus.


Pagerbė kunigą Mindaugą

Kunigą Mindaugą sveikina
Jadvyga Morta Romienė
ir Algirdas Pryšmantas

Visi Šilalės parapijos tikintieji pažįsta vikarą kun. Mindaugą Alekną, nemažai metų dirbantį Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Savo paprastumu, kuklumu, nuoširdumu jis pelnė šilališkių pagarbą. Kunigas Mindaugas aptarnauja Vaitimėnų parapiją, be to, yra Šilalės parapijos Švč. Mergelės Marijos legiono Apaštalų Karalienės prezidiumo dvasios vadas. Jis yra laukiamas ligonių, kuriuos lanko namuose ir ligoninėje. Sergantieji jaučia kunigo Mindaugo nuoširdumą, atjautą, jis stengiasi visus paguosti, nuraminti. Drauge su jais melsdamasis kunigas ligoniams suteikia pasitikėjimo malda bei Dievu.

Liepos 6-ąją, sekmadienį, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga Šilalės bažnyčioje susirinkę tikintieji pagerbė vienintelio Lietuvos karaliaus vardą turintį kunigą. Jį sveikino Šilalės „Caritas“ vadovė, Šilalės parapijos pastoracinės tarybos nariai Jadvyga Morta Romienė ir Algirdas Pryšmantas, linkėdami garbingą vardą turinčiam kunigui gražių ir ilgų tarnystės metų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija