2014 m. rugpjūčio 29 d.    
Nr. 32
(2103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Kupiškio dekanate

Parapijos dienose pagerbti Bažnyčios tarnai

Palėvenės parapijos moterys
katalikės su svečiais

Parapijos ministrantai

Moterys katalikės su
simboliniais duonos kepalėliais
Autorės nuotraukos

Palėvenė. Kaip ir kiekvienais metais šiemet parapijos moterys katalikės surengė Palėvenės parapijos dienas. Jų metu pagerbti žmones, kurie prisidėjo savo darbais. Šiais metais pagerbėme mūsų bažnyčios ministrantus. Šventė prasidėjo Rožinio malda, paskui aukotos šv. Mišios už gyvus ir mirusius ministrantus ir visus Bažnyčios patarnautojus. Šv. Mišias Šv. Domininko bažnyčioje aukojo Vilniaus Visų Šventųjų parapijos klebonas, Lietuvos moterų katalikių dvasios tėvas kun. Vytautas Rapalis ir Palėvenės parapijos administratorius kan. Vladas Rabašauskas. Susirinkome norėdami pagerbti parapijoje tarnavusius ir dabar tarnaujančius ministrantus ir visus kitus bažnyčios patarnautojus. Per daugiau kaip 100 metų jų buvo gana nemažai. Prisiminimai pradėti rinkti tuoj po Šv. Kalėdų. Ką suradau bažnyčios archyvuose, pasikalbėjau su parapijos žmonėmis, pasinaudojau vyresnio amžiaus žmonių archyvais (nuotraukomis).

Parapijos bažnyčioje zakristijonais dirbo Dominykas Šileika (1903–1919), Matas Šilinis (1919–1934), Leonas Mačiukas (1934–1940), Mato Šilinio sūnus Povilas Šilinis (1941–1953), Mato Šilinio žentas Petras Blažys (1945–1946). Išvardinti zakristijonai buvo vietiniai gyventojai, palėveniečiai. 1953 metais į Palėvenę kartu su kun. Pranciškumi Masilioniu atvyko Vincas Biekša, iš pagarbos žmonių vadinamas Vincuku, ir iki 1973 metų pabaigos (20 metų) dirbo zakristijonu. 1956 m. spalio 30 d. Palėvenės bažnyčioje jis t. P. Masilioniui davė paskutinius jėzuito įžadus. Vėliau zakristijonu dirbo Bronius Jonuška (1973–1979), Bronius Kriaučiukas (1979–2003), o nuo 2003 metų – Kostas Ramanauskas.

Varpininkais dirbo Ona ir Jurgis Alasevičiai iš Palėvenės, Ona  ir Jonas Stonikai iš Buivėnų kaimo, Emilija Blažienė su sūnumi Povilu Blažiu, Uršulė  ir Emilija Jokubkaitės, Janina ir Juozas Paskačimai. Nebuvo paprasta skambinti varpais, reikėdavo kiekvieną kartą lipti iki pat varpų ir skambinti su pačia šerdimi. Gal todėl buvo išgaunamas kitas garsas. Dabar, patobulinus skambinimą, su virvėmis varpai sunkiau valdomi ir išgauti tam tikrą melodiją yra sunkiau, o senieji varpininkai tai puikiausiai atlikdavo.

Norėčiau paminėti mūsų jaunuosius ministrantus, žmonių vadinamus klapčiukus. Tai – Vytautas ir Vilius Grakauskai, mūsų vargonininko Povilo Grakausko, kurį 1941 metais sušaudė, sūnūs, Gytis Janulis, Zenonas ir Lionius Butkevičiai, Algis Paskačimas, Sigitas Nicas, procesijos kryžiaus nešėjas Antanas Smičius, Algis ir Vytautas Šiliniai, Jonas ir Petras Žiauniai, Vytautas Puronas, Artūras ir Darius Vapšiai, Virgilijus ir Ričardas Aleknos, Aurimas Čiapas, Nerijus Savickas, Saulius Gaidimauskas, Saulius Mažeika, Ignas Pauga, Mantas Laucius, šiuo metu patarnaujantys šv. Mišiose Emilis Kazakevičius ir Aleksandras Krasnouchovas. Procesijos metu gėles barstė Rima Butkevičiūtė, Rima Blažytė, Birutė Grakauskaitė, Rima Dudėnaitė, Eleonora Petrauskaitė, Zina Paskačimaitė, Saulutė Rapnikaitė, Zina Petrulytė, Irena ir Eugenija Šilinytės, Nijolė Leikaitė, Dalia Černiauskaitė, Vanda Jonuškaitė iš Palėvenės, Irena ir Danutė Rudokaitės, Laima Stankevičiūtė iš Noriūnų, Irena, Aldona ir Danutė Slėnytės iš Aukštadvario, Ksaverija Puronaitė iš Žvėrių, Janina Lukavičiūtė iš Didžiagraščių,Aldona Bagdonavičiūtė, Danutė ir Stasė Peslytės, Irėna Karaliūnaitė iš Karaliūnų, Stasė Garbauskaitė, Bronė Kavoliūnaitė, Bronė Dūdaitė iš Rudilių, Onutė Zlotkutė iš Akmenių, Janina Petrulytė iš Kontrimiškio.

Bažnyčios švara ir puošimu rūpinosi skalbėjos Anelė Grakauskienė, Emilija Minkevičienė, Marytė Petrulienė, Janina Buzėnienė, šiuo metu – Aldona Ramanauskienė. Procesijas organizuodavo Adolfas Vapšys. Bažnyčios maršalkos pareigas ėjo Petras Musteika ir Antanas Bironas.

Savo gyvenimus bažnyčiai paaukojo tretininkės Domicelė Dūdaitė, Ona Jonavičiūtė, Viktorija Dugnaitė, Juzutė Zuozaitė, Magdutė Matulytė, Kotryna Valaitė, Leonarda Česnakienė – moterys , kurios ruošdavo vaikus Pirmajai Komunijai, atlikdavo įvairius darbus bažnyčios labui.

Negaliu nepaminėti ir mūsų geradario, ilgamečio bažnyčios komiteto pirmininko Antano Stankevičiaus. Šiuo metu bažnyčios pastoracinės tarybos pirmininkas gali būti tik klebonas, o anksčiau būdavo pasaulietis iš parapijiečių. A. Stankevičius daug gero padarė, kad po 1955 metų bažnyčios gaisro ji būtų vėl atstatyta. Jis buvo tuometinio klebono vienuolio jėzuito kun. P. Masilionio pagalbininkas.

Turbūt nė vienas iš mūsų nesiryš vertinti šių žmonių darbo. Ačiū, kad jie tokie gyveno ir gyvena mūsų parapijoje, kad aukojo savo laiką ir kaip sugebėjo, taip tarnavo Bažnyčiai ir Dievui. Gyviems turime linkėti sveikatos ir santarvės šeimose, Dievo palaimos, o išėjusiems į Amžinybę – užtarnauto poilsio.

Apie Palėvenės parapijos metrikų knygas kalbėjo prof. Aldona Vasiliauskienė.

Visi ministrantai ir ministrantės pagerbti įteikiant po mažą simbolinį duonos kepalėlį, kad jų namuose vyrautų santarvė, pagarba vienas kitam ir niekada nepritrūktų kasdieninės duonos.

Palėvenės parapijoje Bažnyčiai tarnavo ištisos šeimos. Tų šeimų atstovams įteikta po degančią žvakę . Krikščionybėje šviesa asocijuojama su Dievu, nes Šventasis Raštas Dievą aptaria kaip šviesą. Pirmajame Jono laiške yra pasakyta: „Dievas yra šviesa ir jame nėra jokios tamsybės“. Taigi šviesa – džiaugsmas, optimizmas, gerumas, tyrumas, grožis, šventiškumas, gyvybė. Įteikdami žvakę, linkėjome visų šių vertybių jų šeimoms ir amžinai būti su Dievu. Atsistodami pagerbėme šiuos nusipelniusius pagarbos mūsų parapijiečius, bažnyčios choras sugiedojo „Ilgiausių metų“. Paskui mums gerą nuotaiką dovanojo Panevėžio bočių bendrijos mišrus choras „Samanėlė“ (vadovė – Virginija Skupienė).

Po šv. Mišių ir koncerto rinktasi į parapijos salę. Čia linksmino retro stiliaus kapela, klausytasi jos atliekamų dainų, dainuota kartu. Į Palėvenės parapijos dienų šventę, kurią surengė moterys katalikės, atvyko gerbiami svečiai: Lietuvos Moterų Katalikių sąjungos vadovė Dalia Batutienė, kaunietės moterys katalikės iš Aleksoto, viešnios iš Vilniaus, Pasvalio. Šiaulių, Širvintų, Panevėžio, Kupiškio, aktorė Dalia Michelevičiūtė, Antašavos Gyvojo Rožinio draugijos narės.

Aldona Ramanauskienė,
Palėvenės moterų katalikių vadovė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija