2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Paminėjo bažnyčios konsekracijos 80-metį

Pabarės Švč. Mergelės
Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

PABARĖ. Rugpjūčio 15 dieną Pabarės parapijos bendruomenė šventė 80-ąsias bažnyčios konsekracijos metines. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Šalčininkų klebonas ir dekanas kun. Vaclav Volodkovič, koncelebravo Pabarės klebonas kun. Šymon Viklo ir Vilniaus (Kalvarijų) Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos klebonas kun. Ruslan Vilkel. Gausiai susirinkę parapijiečiai ir šventės svečiai dėkojo Dievui už suteiktas malones, meldė Aukščiausiojo užtarimo. Pamaldų metu parapijiečiai ir svečiai įteikė dvasininkams dovanas, viena iš jų – Pabarės bažnyčios paveikslas, kurį 2010 metais Šalčininkuose vykusio dailės plenero metu nutapė dailininkė iš Lydos Teresa Kedyk.

Žmonės susidomėję apžiūrėjo fotografijų parodą, kurioje pristatytos Pabarės bažnyčios praeities ir dabarties nuotraukos.

Prieš 80 metų, 1934 metais, Vilniaus arkivyskupas Romualdas Jalbžykovskis Pabarėje konsekravo pastatytą Švč. Mergelės Ėmimo į dangų bažnyčią, kurią projektavo žinomas architektas Janas Borovskis. Nuo to laiko Pabarę puošia neobarokinio stiliaus mūrinė, bebokštė, trinavė bažnyčia.

Istorijos šaltiniuose skelbiama, kad pirmoji bažnyčia Pabarėje iškilo 1921 metais, o pirmasis klebonas buvo kun. Stanislav Možeiko, jo darbus tęsė kun. Eugenjuš Zaštovt. Prašomas parapijiečių jis ryžosi naujos bažnyčios statybai. Ji atsirado Adomo Mickevičiaus (poeto Adomo Mickevičiaus bendravardžio) paaukotose žemėse. Jis norėjo, kad čia iškiltų bažnyčia. Šventovė buvo pastatyta parapijiečių aukų, rėmėjų ir sunkaus darbo dėka. Kertinį akmenį įmūrijo Navakonių dvaro savininkas Michal Songin. Iš pradžių parapija priklausė Beniakainių dekanatui, o 1930-aisiais metais – Rodūnės dekanatui. Šiuo metu pamaldos Pabarės bažnyčioje aukojamos lenkų kalba, kelerius metus čia klebonauja kun. Š. Viklo.

„Mūsų tautai Dievo namai, bažnyčia, yra labai reikšmingi, netgi emigracijoje. Bažnyčios dėka išsaugomas ne tik tikėjimas, bet tradicijos ir kalba“, – kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas ir Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski.

Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič padėkos žodžius pirmiausia skyrė žmonėms, stačiusiems šią bažnyčią, žmonėms, kurie siekė jos atsiradimo, ir visiems, padėjusiems ją išsaugoti iki mūsų dienų.

Koncertinę šventės programą pradėjo Šalčininkų S. Moniuškos menų mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras, kuriam vadovauja Rimantas Rutkauskas. Jaunuosius pūtikus scenoje pakeitė Šalčininkų rajono renginių „vizitinė kortelė“ – dainų ir šokių ansamblis „Solčanie“. Jis linksmino nuotaikingomis liaudies dainomis.

Vyko Katažinos Nemycko-Zvonkuvienės ir „Kaštoninio“ Vilniaus rajono choro pasirodymas, kurio ypač laukė jaunieji šventės dalyviai. Nuotaikingas ir spalvingas pasirodymas buvo apdovanotas audringais aplodismentais.

Renginio pabaigoje vedėjos Barbara ir Katažina perskaitė lyrišką Jano Rožanovskio eilėraštį apie Pabarę.

Inesa Suchocka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija