2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Kaimo švente palydėjo vasarą

Bronius VERTELKA

KATINAI –  gyvenvietė 15 kilometrų nuo Panevėžio važiuojant Vadoklių link. Čia paskutinį vasaros šeštadienį jautėsi didžiulis pakilimas. Kaimo šventės dalyviais tapo gausus būrys žmonių. Koplytėlėje (bendruomenės namuose) šv. Mišias aukojo Uliūnų parapiją aptarnaujantis Naujamiesčio klebonas kun. Raimondas Kazlauskas.

Renginyje dalyvavo ir kalbėjo Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys. Už suteiktą realią paramą bei glaudų bendradarbiavimą Katinų kaimo gyventojų bendruomenės centro pirmininkė Liubovė Sprainaitienė jam įteikė dovanų – šiųmečio medaus kibirėlį ir šakotį. Susirinkusius pasveikino rajono Tarybos narė Angelė Narbutienė – Jotainių žemės ūkio bendrovės vyr. finansininkė. Buvo pagerbti šiemet savo gyvenimo jubiliejus šventę ar dar švęsiantys sodiečiai. Katiniškai yra žinomi ir kaip ilgaamžiai. Vyriausias iš vyrų – 94 metų Vladas Ruzas. Su keliais metais už save jaunesne žmona Ona jis aplanko ne tik Uliūnų, bet ir kaimynines bažnyčias. Šį rudenį savo 100-ąjį gimtadienį minės Birutės Banienės mama, iki šiol vaikštanti ir sugebanti savimi pasirūpinti. Katinų vienkiemyje gyvenęs Antanas Povilonis šį pasaulį paliko tik kelių metų pritrūkęs iki 100-mečio. Jo uošvis Antanas Janickas išgyveno 94 metus, o uošvė Leonora mirė sulaukusi net 108 metų. Buvusi A. Povilonio kaimynė Katryna Kuodienė, išauginusi 8 vaikus, jau įpusėjo 103-iuosius metus (dabar ji gyvena Panevėžyje).

Buvo pagerbti žinomi šio krašto žmonės. Čia augo buvęs ilgametis Lietuvos žemės ūkio ministras Medardas Grigaliūnas. Katinai „užsiaugino“ poetą ir kunigą Justą Jasėną, šiuo metu vikaru dirbantį Kupišyje. Dalyvauti šventėje jis negalėjo, tačiau prašė perduoti geriausius linkėjimus Katinų kaimo žmonėms.

Kabeliuose gyvenantis Jonas Vaičiūnas prisiminė, kaip jis, baigęs agronomijos mokslus ir atvykęs dirbti pagal paskyrimą, Katinuose rado tris sodybas. Šiuo metu tai – viena iš tvarkingiausių ir gražiausiai atrodanti gyvenvietė Panevėžio rajone. Katinuose itin daug žalumos, į juos nuo asfaltuoto kelio atveda gražuolė baltaliemenių beržų alėja.

Daugybę prisiminimų suteikė rodytos skaidrės iš katiniškių gyvenimo. Tačiau susirinkusieji pritilo, užsiminus apie emigraciją. Kaime – mažai jaunimo, neaiški ir mokyklos ateitis. Nors vystomas stambokas individualus pieno ūkis, veikia plastiko perdirbimo cechas, yra ūkininkaujančiųjų, tačiau daugelis darbų dairosi Panevėžyje.

Koncertavo Jonavos, Vadoklių, Šilagalio, Jotainių, Miežiškių, Katinų saviveiklininkai. Graži ir nuoširdumo nestokojusi šventė tęsėsi iki gilaus vakaro jau bendruomenės namuose prie susineštų gėrybių stalo.

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija