2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šiluvoje vyksta Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

Šv. Mišių koncelebracijai
sekmadienį vadovavo Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ

Kasmet rugsėjo pradžioje Šilinių atlaidai visą aštuondienį tampa nepertraukiama Jėzaus garbinimo malda, Dievo Motinos užtarimui vėl iš naujo pavedant mūsų Tėvynės, jos žmonių ir viso pasaulio rūpesčius. Šilinių piligrimai tų malonių meldžia ne tik sau, bet ir savo šeimų nariams, artimiesiems, didžiajai savo šeimai – Bažnyčios bendruomenei ir Lietuvos visuomenei, kurioje šiandien būtina dangaus pagalba ginant visų ateitį – šeimą ir prigimtines vertybes.

Atlaidų išvakarėse, šeštadienį, rugsėjo 6-ąją, apie Šilinių pradžią Šiluvos miesteliui bei visiems piligrimams gražiai paskelbė po šv. Mišių Apsireiškimo koplyčioje vykusi iškilminga procesija su Švč. Sakramentu iš koplyčios į Švč. Mergelės Marijos Gimimo Baziliką. Pamaldoms vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Šiluvos parapijos klebonas kun. Erastas Murauskas, kiti Šiluvoje tarnaujantys kunigai, asistavo Kauno kunigų seminarijos klierikai. Giedojo Šiluvos parapijos choras. Šilines pradedančiose vakaro šv. Mišiose, kuriose paprastai dalyvauja atlaidų patarnautojai, savanoriai, šiemet, kai švenčiame Šeimos metus, gausiai dalyvavo Lietuvoje veikiančios Dievo Motinos krikščioniškų šeimų bendruomenės nariai (atvykę ir su vaikais) iš kelių Lietuvos miestų.


Padėka už laisvę – piligrimų eisena į Šiluvą

Janina Lebskienė

Kalba vyskupas Eugenijus Bartulis.
Dešinėje – Marijampolės piligrimai

Kiekvienais metais paskutinį rugpjūčio sekmadienį Lietuvos piligrimai vyksta į maldos žygį už laisvę. Šįmet vienai piligrimų eisenai iš Tytuvėnų į Šiluvą vadovavo vyskupas Eugenijus Bartulis, kitą grupę nuo Dubysos atlydėjo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Kaip susiformavo ši tradicija? Ją, remiama Eucharistijos bičiulių, įsteigė vienuolė Gema Stanelytė. Ji dar sovietmečiu pajutusi pašaukimą Dievo tarnystei, nemažai nukentėjo už savo įsitikinimus ir pažiūras. Nors buvo gabi mokslams, tačiau ėjo ne ten, kur norėjo studijuoti, bet ten, kur buvo reikalinga. Štai ką rašė Gema Stanelytė knygoje „Laisvė ir tikėjimas“: „Nors XX amžiaus žmonės jautėsi pasiekę mokslo, technikos, pažangos aukštumas, tačiau dar niekada žmogus nesijautė toks silpnas prieš save patį, prieš savo nuodėmes ir klystkelius. Moralinis pakrikimas, bevališkumas, baimė būti savimi – visa tai kaip mirtinas virusas skverbėsi į visas gyvenimo sritis... Mačiau labai daug baimės, kai tiesiog paralyžiuoja žmones, ir jie dvasiškai miršta, dar nesulaukę kūno mirties“.


Kristaus Prisikėlimo bažnyčia – su atnaujintu šventoriumi

Pasivaikščiojimas Paminklinės Kristaus
Prisikėlimo bažnyčios šventoriumi

Darbų užbaigimo iškilmė

Praėjusią vasarą pradėti Kauno Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios šventoriaus tvarkymo darbai oficialiai baigti. Rugsėjo 3-iąją vykusiose darbų užbaigimo iškilmėse susirinkę Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, mero patarėjas Zenonas Abramavičius bei Kauno miesto savivaldybės atstovai, Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, UAB „Autokausta“ direktorius Juozas Kriaučiūnas ir darbų vykdytojai, projektų vadovai, UAB „Lietuvos kelių statyba“ direktorius Vytautas Babušis, IĮ E. Miliūno studijos architektai, Laboratorinių bandymų centro direktorius Gediminas Kunčinas su centro atstovais, Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius, parapijos kunigai bei Pastoracinės tarybos nariai ir tie, kurie savo asmenine auka ar konkrečiu darbu prisidėjo prie šios bažnyčios šventoriaus tvarkymo, patys galėjo įsitikinti kokybiškai išgrįstu grindiniu bei sutvarkyta aplinka.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija