2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Šešias dienas trukęs Teatro rojus

PLUNGĖ. Netylantys plojimai, akyse suspindusios ašaros, daugybė jaunų, entuziastingų ir teatru gyvenančių žmonių vienoje salėje, stipriai suspaustos rankos ir visiems kartu atliekama festivalio simboliu tapusi daina „Mes pasaulio vaikai“ – tik keli akcentai iš devintojo tarptautinio vaikų ir jaunimo teatrų festivalio – kūrybinės laboratorijos „Mažoji Melpomenė“ – uždarymo ceremonijos...

„Teatras yra rojus, nes tik teatre gali vykti tokie pat stebuklai kaip rojuje“, – sveikindamas renginio dalyvius kalbėjo Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis. O koks rojus be šio renginio simbolio – obuolio, kuris viso renginio metu simbolizavo išmintį, meilę, grožį ir pažinimą.

Festivalis truko net šešias dienas, bet to užteko, kad abejingų neliktų. Festivalis Plungėje organizuojamas kas antrus metus. „Mažoji Melpomenė“ yra vienas svarbiausių ir išskirtiniausių Plungės mieste vykstančių ir Plungės kultūros centro organizuojamų tradicinių renginių, užimantis ypatingą vietą ir tarp visų Lietuvoje vykstančių teatro projektų. Būtent Plungė yra vienas iš pirmųjų Lietuvos miestų, kuriame pradėjo vaidinti mėgėjai, o teatras „Saula“ ir režisieriai Sigita ir Romas Matuliai, organizuodami šį festivalį, ypač prisideda prie mėgėjų teatrų tradicijų puoselėjimo, išsaugojimo, populiarinimo ir sklaidos.

Festivalyje „Mažoji Melpomenė 2014“ dalyvavo Talino jaunimo teatras „Know how“ iš Estijos, Tukumo vaikų ir jaunimo teatras „Knifinš“ iš Latvijos, Ukmergės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Nykštukas“, „So Trupa from Palatul Copiilor Iasi“ iš Rumunijos, Klaipėdos vaikų ir jaunimo teatras „Svajonė“, Anykščių rajono Troškūnų jaunimo teatro studija „Mes“, Minsko teatro mokykla Nr.1 iš Baltarusijos, teatro studija „Remarka“ iš Molėtų bei šeimininkai, Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Saula“.

Daugiau nei 200 dalyvių per festivalio dienas, dalyvaudami įvairiuose klubuose, užsiėmimuose, tradicinėje festivalio dalyvių „Žvaigždžių alėjoje“, masinėje šokių pamokoje Senamiesčio aikštėje, teatrinio meistriškumo laboratorijose, turėjo išskirtinę galimybę pasisemti naujų teorinių ir praktinių žinių, patobulinti savo įgūdžius. Teatrinio meistriškumo laboratorijas vedė net aštuoni skirtingi, profesionalūs ir didelę sceninę patirtį turintys asmenys. Vaidybos, scenos judesio, Suzuki metodų, kūrybiškumo ir improvizacijos mokė teatro ir kino režisierius, poetas, publicistas, dainų autorius ir atlikėjas Vytautas V. Landsbergis, Lietuvos Nacionalinio dramos teatro ir teatro trupės „Degam“ aktoriai Indrė Mickevičiūtė ir Rokas Petrauskas bei Klaipėdos universiteto režisūros katedros dėstytoja, aktorė Justina Jukonytė. Energingų gatvės šokių paslapčių mokė Klaipėdos šokių klubo „Ufas“ vadovas Artūras Iljinas. Dar naujais ir vis populiarėjančiais Capoeiros metodais renginio dalyvius žavėjo „Capoeira-Lietuva“ mokyklos treneriai Justas Ščiukas, Vidmantas Valantiejus ir Markas Aurelijus Piesinas.

Žiūrovai buvo kviečiami net į dešimt skirtingų, įdomių ir visai šeimai skirtų spektaklių.

Tradiciškai renginys baigėsi iškilmingu nominacijų „Mažoji Melpomenė“ įteikimu kolektyvams bei atsisveikinimo su scena vakaru. Renginio organizatoriai nuoširdžiai dėkoja dalyviams, žiūrovams, rėmėjams, partneriams ir teatro „Saula“ vaikų tėveliams už visokeriopą pagalbą ir didelį indėlį į tai, kad festivalis ne tik pateisino, bet ir pranoko organizatorių, žiūrovų ir visų dalyvių lūkesčius. O festivalio šeimininkai, teatro „Saula“ režisieriai S. ir R. Matuliai bei jaunieji teatro aktoriai 2016-aisiais kvies į X tarptautinį vaikų ir jaunimo teatrų renginį „Mažoji Melpomenė“!

Plungės kultūros centro informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija