2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Prie Nemunėlio ir Apaščios

Kun. Ernestas Želvys su naująja
parapijos vėliava ir parapijietėmis

Kardinolo Vincento Sladkevičiaus
atminimo įamžinimas
Nijolės Paukštės nuotraukos

Eucharistinė procesija

Nemunėlio Radviliškio
bažnyčiai 160 metų

Evaldo Timuko paruošta liturginių
rūbų ir reikmenų paroda

NEMUNĖLIO RADVILIŠKIS. Čia iškiliai švęsta triguba šventė: Žolinės atlaidai, bažnyčios 160-osios metinės ir vardo diena, nes miestelyje yra Švč. Mergelės Marijos bažnyčia.

Prie Nemunėlio ir Apaščios santakos įsikūręs miestelis, ne kartą patyręs karo negandas, vis kėlėsi iš griuvėsių. Kulkos bei gaisrai neaplenkė ir bažnyčios – tris kartus ji atkurta naujam gyvenimui. Paskutinioji bažnyčia atstatyta prieš 160 metų. Tai – retos architektūros statinys iš natūralių lauko akmenų ir dolomito bei smėlio ir kalkių skiedinio. Konstrukcinės ir dekoratyvinės dalys mūrytos iš raudonų plytų, pastatas pasižymi turtingu dekoru. Tik paskutinysis bokštas atstatytas žemesnis. Viduje – ypatingo grožio didysis altorius su natūralaus medžio kryžiumi. Parapija gali didžiuotis čia dirbusiais kunigais: rašytoju, poetu, vertėju Alfonsu Sabaliausku-Žalia Rūta, vyskupu Vincentu Sladkevičiumi, kitais dvasininkais. Vyskupas čia gyveno net 17 metų kaip tremtinys, kol vėliau tapo Lietuvos Kardinolu. Bet šiam kraštui tie metai buvo ypatingi – dvasininkas uoliai kurstė tikėjimo ugnį, nešė dvasinę šviesą ir ramybę ne tik vietiniams tikintiesiems – į Nemunėlio Radviliškį atvykdavo maldininkai iš visos Lietuvos semtis atgaivos, mokytis tvirtumo tikėjime, pasitikėjimo Dievo ir Mergelės Marijos galia bei globa.

Treji metai parapija neturi savo vietinio klebono. Paskutinysis buvo veiklus, energingas kunigas Andrius Šukys. Ketverius metus vyko aktyvus dvasinis gyvenimas. Dabar bažnyčią aptarnauja Biržų kunigai. Didele Dievo dovana džiaugėmės, turėję kleboną a.a. kun. Dalių Tubį. Greitai sukaks metai, kai parapiją aptarnauja Biržų vikaras kun. Ernestas Želvys. Vėl verda aktyvus gyvenimas, nes šis jaunas, veržlumu trykštantis kunigas ieško įvairiausių būdų, kaip pritraukti vaikus, jaunimą, įvairaus amžiaus žmones į bažnytinę veiklą, organizuoja renginius tiek Biržuose, tiek Nemunėlio Radviliškio parapijoje.

Didelis renginys vyko rugpjūčio 17-ąją. Nuo ankstaus ryto miestelis svetingai laukė svečių. Per kelias valandas automobiliai nebetilpo gatvėse. Bažnyčia nebuvo regėjusi tokios besimeldžiančiųjų gausos vienu metu. Kokia būtų Švč. Mergelės Marijos garbei skirta iškilmė be Rožinio maldos! Kunigas Ernestas pakvietė Gyvojo Rožinio kalbėtojų grupes iš Utenos, Kupiškio, Pasvalio, Biržų. Ir vietinė grupelė neapleidžia šios maldos kasdien ir šventėse. Iškilmė prasidėjo Švč. Sakramento adoracija prie išpuošto Marijos altoriaus. Tylų susikaupimą keitė kun. E. Želvio mąstymai ir giesmininkių Godos Kutraitės bei Ingridos Davidonytės giedojimai. Paskui buvo kalbamas Rožinis. Atvyko garbingas svečias – Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas – ir kartu su bažnyčios choru giedojo Švč. Mergelės Marijos litaniją. Pusvalandis buvo skirtas prisiminti čia dirbusiems kunigams ir bažnyčios istorijai, kurią, rodant skaidres, peržvelgė parapijos referentė Sandra Balodytė. Vyskupas dalinosi prisiminimais, pastebėjimais apie parapiją, dvasininkus, tikėjimo galią ir Dievo meilės bei Jo Motinos Marijos globos reikalingumą.

Šv. Mišias aukojo vyskupas Jonas Kauneckas, koncelebruojant Biržų klebonui kun. Algiui Neverauskui. Tikinčiųjų širdis sakraliomis giesmėmis virpino Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios choras, vadovaujamas Viktorijos Morkūnienės. Šv. Mišiose pašventinti ne tik žolynai, bet ir nauja parapijos vėliava, kurią padovanojo Biržų kunigai. Po šv. Mišių vyko Eucharistinė procesija.

Tikintiesiems prisiminimui išdalinti paveikslėliai su Nemunėlio Radviliškio bažnyčios atvaizdu ir Švč. Mergelei Marijai skirta malda, „XXI amžiaus“ laikraščiai. Evaldas Timukas paruošė liturginių rūbų ir reikmenų parodą. Bažnyčioje gausu vertingų arnotų ir stulų.

Po apeigų klebonas visus pakvietė į šventorių pabūti kartu, ragindamas neskubėti skirstytis, kad galėtume pajusti bendrystės dvasią. Koncertavo Biržų kamerinis choras „Viktorija“.

Ruošiantis iškilmei ir švenčiant Šeimos metus paskelbtas konkursas, parapijiečiai rinko katalikiškiausias šeimas. Joms vyskupas įteikė padėkas. Jos buvo įteiktos aktyviausiems parapijos žmonėms už tikrus, nesuvaidintus ir išmintingus kelius, vedančius prie Dievo ir Bažnyčios gyvenimo.

Parapijos referentė dėkojo kunigams, be kurių nebūtų Bažnyčios. Ypatingų padėkos žodžių sulaukė kun. E. Želvys – pagrindinis iškilmės iniciatorius ir organizatorius.

Šventę parėmė Biržų rajono savivaldybė, geranoriški žmonės ir įmonės. Nemunėlio Radviliškio O. Milienės globos namų kapelai „Santaka“ linksminant, buvo galima pasisukti valso ritmu, šeimininkės kvietė mėgautis įvairiais skanėstais, košėmis bei šašlykais!

Susirinkusieji, pasisėmę gausių Dievo malonių sielai ir pasistiprinę kūniškai, dėkojo organizatoriams, džiaugėsi patyrę malonių akimirkų, susitikę su senais pažįstamais, nes daugelis iš tolesnių vietovių būtent per Žolinę atvyksta į gimtąjį kraštą. Malda ir bendrystė sujungia širdis, kad išsiskyrę neštume meilę Dievui ir artimui...

Sandra Balodytė,
Nemunėlio Radviliškio parapijos referentė

Biržų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija