2014 m. rugsėjo 26 d.    
Nr. 36
(2107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Paveldas

Restauruojama Bazilika, kurioje palaidotas Palaimintasis Jurgis Matulaitis

Marijampolės Šv. arkangelo
Mykolo Bazilika

Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilika toliau gražinama. Joje vyksta tęstiniai restauravimo darbai.

 Šiais metais tvarkomos bažnyčios dešiniosios navos sienos bei langai. Nuo sienų šveičiami dažų likučiai, nuardomi sovietmečio lipdiniai, sienos dažomos dažais, grąžinsiančiais maldos namams istorinę išvaizdą. Ją atgaus ir langai: demontuojami po 1970 metų įrengti ir meninės vertės neturintys vitražai, restauruojami autentiški langų rėmai. Taip pat bažnyčioje įrengta būtina apsauga: pakeista reikalavimų neatitinkanti elektros instaliacija, įrengta gaisro signalizacija. Šiems darbams Kultūros paveldo departamentas skyrė daugiau kaip 700 tūkst. litų iš Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų pritaikymo (paveldotvarka) piligrimų ir turizmo reikmėms 2014 metų programos. Projektui vadovauja architektė Dalia Laurinaitienė, tvarkybos darbus vykdo UAB „Vidara“.

 Departamento direktorė Diana Varnaitė sveikina Bazilikoje vykstančius kompleksinius darbus: „Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia  yra viena svarbiausių Vilkaviškio vyskupijoje – ji lankoma ne tik vietos, bet ir kitų kraštų tikinčiųjų. Anksčiau bažnyčia jau išgyveno stogo bei išorės fasadų restauravimo darbus. Tvarkytas ir vidus: restauruota presbiterija, bažnyčios lubos, dalis sienų, įrengtos grindys. Gerus darbus reikia pabaigti – tuomet galėsime ir patys grožėtis, ir svečiams rodyti visiškai prikeltus maldos namus“.

 Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią 1818–1924 metais statė vienuoliai marijonai vietoj sudegusios medinės bažnytėlės. Tuo laikotarpiu bažnyčia ne kartą plėsta ir puošta, sujungta su šalia esančiu vienuolynu. 1934 metais buvusioje bažnyčios Švč. Jėzaus Širdies koplyčioje palaidotas arkivyskupas Jurgis Matulaitis. 1987 metais jo palaikai buvo perkelti į altorių.

 Po Antrojo pasaulinio karo sovietams sugriovus Vilkaviškio Katedrą, Marijampolės bažnyčia 1944–1949 ir 1989–1998 metais buvo prokatedra. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, atsižvelgiant į šios bažnyčios istorinę svarbą, jai suteiktas Mažosios bazilikos titulas. Baziliką lanko daug vietos ir svečių šalių piligrimų, atvykstančių pasimelsti prie joje palaidoto palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio relikvijų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija