2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Iškiliausiems kūrėjams – garbingi apdovanojimai ir įspūdingas koncertas

Rūta Averkienė

Grupė renginio svečių Varėnos
Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje.
Su gėlėmis – „Sidabrinės bitės“
laureatai – operos solistas
prof. Virgilijus Noreika ir Dubičių
bibliotekininkė, Dubičių krašto
bendruomenės pirmininkė Regina
Lukoševičienė
Autorės nuotrauka

Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje rugsėjo 21-ąją, sekmadienį, paminėtos 139-osios Senojoje Varėnoje gimusio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metinės ir aštuonioliktą kartą įteikti garbingi „Sidabrinės bitės“ apdovanojimai. Ženklai įsegti ir Savivaldybės kultūros premija apdovanoti šių metų „Sidabrinės bitės“ laureatai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, operos solistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos ir kitų valstybinių apdovanojimų laureatas Virgilijus Noreika ir Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dubičių filialo bibliotekininkė, Dubičių krašto bendruomenės pirmininkė Regina Lukoševičienė.

Paminėtos M. K. Čiurlionio gimimo metinės

Iškilmingas renginys tradiciškai prasidėjo šv. Mišiomis, kurias už iškiliausią lietuvių tautos menininką, Senojoje Varėnoje gimusį M. K. Čiurlionį bei visus Varėnos krašto kūrėjus aukojo šio renginio globėjas, Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Pranciškus Čivilis. Šv. Mišių metu įspūdingą koncertą iškilmingo renginio dalyviams padovanojo solistė Asta Krikščiūnaitė (sopranas), violončelininkė Ramutė Kalnėnaitė ir vargonininkas Gediminas Kviklys. Šis koncertas – sakralinės muzikos valanda, pagerbiant M. K. Čiurlionį ir jo tėvą Konstantiną Čiurlionį, – vienas iš paskutiniųjų XII menų festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ renginių, jau kelintus metus vykstančių Varėnos krašte.

Šv. Mišiose giedojo neseniai įsikūręs Senosios Varėnos parapijos choras „Sonata“, vadovaujamas Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos pedagogių Elvyros Sinkevičienės ir Ilonos Zalanskienės.

„Sidabrinės bitės“ – darbščiausioms kraštui nusipelniusioms „bitutėms“

Po šv. Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva šiemet jau aštuonioliktą kartą „Sidabrinės bitės“ buvo įsegtos labiausiai Varėnos krašto kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms.

1996 metais Varėnos kultūros ir meno taryba įsteigė Varėnos rajono kultūrai nusipelniusių žmonių apdovanojimą – „Sidabrinės bitės“ ženklą. Apdovanojimo tikslas – skatinti aktyvius kultūros veikėjus, sudaryti vienodas darbo sąlygas visuomeniniams ir etatiniams kultūros darbuotojams. 1998 metais Varėnos rajono savivaldybė „Sidabrinės bitės“ apdovanojimą papildė kultūros premija.

Nuo 1996 metų „Sidabrinių bičių“ apdovanojimus yra gavę 35 labiausiai rajono kultūrai nusipelnę kraštiečiai. Jau tapo gražia tradicija po šios šventovės skliautais, minint M. K. Čiurlionio gimimo dieną, drauge su Varėnos rajono vadovais, meno, kultūros žmonėmis ir bažnyčios bendruomene pagerbti ir darbščiausias „bitutes“.

Šiemet Savivaldybės kultūros premija bei Kultūros ir meno tarybos ženklu „Sidabrinė bitė“ už naujų meninių procesų skatinimą rengiant koncertus Varėnos krašto bažnyčiose, kultūros įstaigose, aktyvią kūrybinę veiklą ir nuoširdų bendradarbiavimą populiarinant klasikinę muziką Dainavos krašte apdovanotas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje žinomas operos solistas Virgilijus Noreika.

Už sėkmingai tiesiamą knygos kelią į žmogaus širdį, kruopštų ir nuoširdų bibliotekininko darbą, prasmingą visuomeninę veiklą, svarbių Varėnos kraštui kultūrinių projektų įgyvendinimą ir Dubičių krašto bendruomenės tradicijų puoselėjimą „Sidabrinės bitės“ laureate tapo Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dubičių filialo bibliotekininkė, Dubičių krašto bendruomenės pirmininkė Regina Lukoševičienė.

Šių metų laureatams „Sidabrinės bitės“ ženklus įsegė Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, po gėlių puokštę įteikė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Laima Vilbikienė, premijas – Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, padėkas – Varėnos rajono meno tarybos pirmininkė, Varėnos muzikos mokyklos direktorė Nijolė Pavasarienė, nuoširdžiai sveikino ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, būrys artimųjų ir draugų.

Meras V. Mikalauskas, sveikindamas šių ir ankstesniųjų metų laureatus, pasidžiaugė, kad turi galimybę kasmet pagerbti pačius darbščiausius Varėnos krašto puoselėtojus, kurie savo nuoširdžiu darbu gražina šį kraštą. „Man didelė garbė pasveikinti ir naujuosius „Sidabrinės bitės“ laureatus. Jie labai skirtingi. Regina Lukoševičienė savo nuoširdų triūsą skiria mažai bendruomenei, ji yra tikra Dubičių krašto siela, sugebanti ne tik įtikinti, kad knyga – geras draugas, bet ir suburti kaimo žmones į aktyvią bendruomenę. Profesorius Virgilijus Noreika yra ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje žinomas ir pripažintas kūrėjas. Jis ne vienerius metus gieda ne tik mažutėje Babriškių bažnytėlėje, bet savo koncertus dovanoja Varėnos, Senosios Varėnos, Merkinės, Žilinų gyventojams. Tačiau darbštumu abu šių metų laureatai yra ir panašūs...“ – kalbėjo rajono vadovas.

Maestro V. Noreika, dėkodamas už apdovanojimą, sakė, jog jam tai – pats didžiausias įvertinimas, nes įteiktas Dzūkijos žemėje, kur gimė didis kūrėjas M. K. Čiurlionis, krašte, kurį bei jo žmones ir pats yra pamilęs. V. Noreika su žmona Loreta turi sodybą mažučiame dzūkiškame Kalėnų kaime, čia dažnai vasaroja. Maestro pagerbtas gimimo dienos išvakarėse. Drauge su vyru apdovanojimu džiaugėsi ir žmona Loreta.

Varėnos krašto žmonės, kuriems teko su V. Noreika susitikti ir bendrauti, tvirtina, jog jis – mandagus, tolerantiškas ir neišdidus žmogus. Sutikęs žmogų, visuomet pakalbina, nuoširdžiai pasidomi, kaip sekasi.

Regina Lukoševičienė sakė, jog šio apdovanojimo ji nusipelnė drauge su savo kaimo moterimis. Ji linkėjo, kad kultūrai nusipelniusių žmonių pagerbimo tradicija niekada nesibaigtų, o „sidabrinių bitučių“ spiečius augtų ir tvirtėtų.

Naujiems „Sidabrinių bičių“ laureatams nuskambėjo „Ilgiausių metų“.

Prasmingą renginį vainikavo įspūdingas ir nepakartojamas V. Noreikos koncertas, kurį jis kaip padėką dovanojo visiems susirinkusiems po Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios skliautais. Maestro akomponavo jo klasės koncertmeisterė Lina Giedraitytė. Po įspūdingu balsu atliktų žinomų dainų: „Malda“, „Sapnas“, „Švelnumas“ ir kitų ilgai netilusios ovacijos paliudijo, jog Varėnos krašto „sidabrinių bičių“ būrį papildė neeilinio darbštumo asmenybė.

Iškilmingo renginio metu muzikologas Vaclovas Juodpusis Varėnos rajono savivaldybės merui V. Mikalauskui dėkojo už pagalbą organizuojant tarptautinius menų festivalius „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ ir įteikė Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorės Liucijos Stulgienės pasirašytą padėką.

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija